Schoten Deuzelpark

De nieuwe vleugel kenmerkt zich door een grote glazen voorbouw, waarin een polyvalente ruimte is ondergebracht.

01:35
10-04-2019

Kleuterschool in serrevorm

Het succes van GO!-basisschool Deuzeldpark in Schoten blijft groeien. Dankzij een recente uitbreiding kunnen nu ook de kleuters er terecht. En dat in een wel erg speciale omgeving, want de opvallende nieuwe vleugel kenmerkt zich door een grote glazen voorbouw. Deze kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘Serre’ met zich mee. Wat niet betekent dat het er in de zomer snikheet en in de winter ijskoud is. Integendeel!

Schoten Deuzelpark

Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen in de Serre volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze meteen open.

 

Het gebouw kenmerkt zich door een polyvalente circulatieruimte die is uitgevoerd in een luchtige glazen constructie, gecombineerd met hout. Op deze manier past het volume perfect in het groene parklandschap én biedt het een aangename omgeving voor de kinderen. Qua vorm werd er geopteerd voor een eenvoudige rechthoek met één bouwlaag. Dit resulteert in een benutbare vloeroppervlakte van zo’n 1.100 m2, waarin zeven klasjes zijn ondergebracht. Deze zijn per twee gekoppeld door middel van brede deuren: een ideale manier om openheid te creëren. Bovendien maakt dit (onrechtstreeks) onderling contact tussen de gebruikers mogelijk, wat opportuniteiten voor co-teaching biedt.

Voor leerlingen door leerlingen

Schoten Deuzelpark

De gevelbekleding bestaat uit gevelleien in een speciale opbouw.

 

Het geheel is gerealiseerd door Brebuild Algemeen Bouwbedrijf, een dynamische onderneming dat sinds 2011 deel uitmaakt van de B&R Bouwgroep. Hoofdprojectleider Maarten Swerts. “In Deuzeldpark stonden we in voor de volledige coördinatie en uitvoering van de bouwwerken. Bijzonder aan dit project is dat de kasten, de keuken, het bureau en de leraarskamer gemaakt zijn door de leerlingen van de afdeling houtbewerking van de athenea in Schoten, Brasschaat en Malle. De groenaanleg namen de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van Zonnebos in ’s Gravenwezel voor hun rekening.” 

Mooi resultaat ondanks tijdsdruk

Schoten Deuzelpark

Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen in de Serre volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze meteen open.

 

De constructie is opgetrokken met klassiek metselwerk en betonnen balken. De invulling gebeurde met gevelleien, en dit in een speciale opbouw. Het dak is uitgevoerd in de vorm van een licht hellende constructie met een EPDM-dakdichting, waarop op verdoken wijze zonne-panelen geïnstalleerd zijn. Qua technieken is er voor hedendaagse oplossingen gekozen, zoals vloerverwarming in de klassen. De luchtige constructie die dienstdoet als polyvalente zaal maakt geen deel uit van het verwarmde volume. Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen daar wel volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze onmiddellijk open. Maarten Swerts: “Het is een erg mooi project geworden, ondanks het feit dat we de werken onder de nodige tijdsdruk moesten uitvoeren. Dankzij een doorgedreven coördinatie zijn we er echter in geslaagd om binnen de vooropgestelde deadline een aantrekkelijk en kwalitatief volume af te leveren.”  

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Brebuild

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

PVM – Plaatsing gevelleien

De gevel van de nieuwe vleugel van Deuzeldpark is bekleed met ongecoate Cembrit-leien. Omdat dit een materiaal is waarmee vooral dakwerkers in aanraking komen, werd PVM dakwerken uit Lille ingeschakeld. Dit bedrijf wordt sinds januari 2017 gerund door Gino Van den Vonder en Pim Van de Moer en specialiseert zich in alle mogelijke soorten dakwerken. “Deuzeldpark was voor ons dus wel een uitzondering, want het was de eerste keer dat we leien in dit unieke patroon plaatsten”, vertelt Gino Van den Vonder. “Maar we denken graag out of the box, en dankzij de professionele begeleiding van Cembrit zijn alle puzzelstukken op hun plaats gevallen. De grootste uitdaging was een correct plaatsingspatroon uitwerken. Vandaar dat we eerst een testmuur gemaakt hebben. Het uiteindelijke resultaat mag er zeker wezen. Samen met Brebuild hebben we in dit project aangetoond dat de mogelijkheden van leien verder reiken dan algemeen wordt aangenomen.”


Serrebouw De Clercq – Glazen uitbouw

Sinds haar uitbreiding beschikt basisschool Deuzeldpark niet alleen over extra klaslokalen, maar ook over een eyecatcher die kan tellen. De nieuwe vleugel heeft immers een voorbouw uit glas, waardoor deze de naam ‘Serre’ meekreeg. Deze is logischerwijs gerealiseerd door een firma die naam maakte met dit soort constructies: De Clercq uit Lochristi. “Hoewel onze roots in de tuinbouwsector liggen, is onze scope vandaag veel breder”, vertelt zaakvoerder Stefan De Clercq. “Klanten kunnen bij ons terecht voor de bouw van volledige tuincentra, loodsen en aanbouw-volumes. Ook renovaties met nieuwe dak- en/of wandbekleding behoren tot ons aanbod. We zijn de geschikte partner voor vliesgevels, luifels en lichtstraten. Bovendien tekenen we steeds vaker in op speciale projecten,
zowel in binnen- en buitenland. Daarbij zijn ontwerp, berekening en uitvoering op elkaar afgestemd. Alles wordt trouwens op maat geproduceerd in onze ateliers en vakkundig geïnstalleerd door onze eigen mensen.”

Deuzeldpark was niet de eerste school waar De Clercq zijn kennis en kunde kon demonstreren. “We realiseerden al diverse aanbouwen, onder meer in Deinze, Brugge en Schoten”, aldus Stefan De Clercq. “Toch was dit project vrij uniek vanwege het speciale ontwerp én het feit dat we alles gerealiseerd hebben: staalstructuur, aluminium constructie, schuifdeuren, verluchting én beglazing.”


Guney – Binnendeuren, plafonds en binnenschrijnwerk

In elke school krijgen de binnendeuren het zwaar te verduren. Vandaar dat de bouwheer van het Deuzeldpark opteerde voor duurzame exemplaren in HPL. Deze werden op maat gemaakt én vakkundig geïnstalleerd door Guney Afwerkingsbedrijf uit Houthalen. Opgericht in 2007, specialiseert deze bvba zich immers in allerhande binnenschrijnwerk: wanden, (systeem)plafonds en binnendeuren. Oprichter Murat Guney: “Klanten kunnen eveneens bij ons terecht voor keukens en kasten. Mijn dochter Ceyda, die interieurarchitecte is, zorgt voor de volledige uitwerking van dit maatwerk. Onze troeven? Veel flexibiliteit, proactief meedenken met de klant, werken binnen de vooropgestelde deadlines en budget. En vooral een hoogkwalitatieve afwerking met oog voor detail.”

In totaal installeerde Guney Afwerkingsbedrijf in Deuzeldpark een dertigtal binnendeuren. Maar daarmee was de klus niet geklaard, want de interieurafwerkingsspecialist werd ook ingeschakeld voor de plafonds: circa 500 m². “Daarnaast zorgden we tevens voor het algemene binnenschrijnwerk, zoals het afwerken van alle ramen met dubbele multiplex, waarvan de kopkanten in het zicht gebleven zijn. Dit vergde veel detailafwerking, maar dankzij de vakkennis van onze medewerkers en een goede planning zijn we erin geslaagd om alles volgens de gestelde normen en binnen de gevraagde termijn te realiseren. Opnieuw een geslaagd project, dus! En eentje waar we gezien de hoge kwaliteitseisen met veel trots aan terugdenken.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (Brussel)

Architect
Areal Architecten (Antwerpen)

Hoofdaannemer
Brebuild Algemeen Bouwbedrijf (Antwerpen)

Mundo-aRemeha