Platform voor de bouw
Onderwijs

Kleuterschool in serrevorm

10 april 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het succes van GO!-basisschool Deuzeldpark in Schoten blijft groeien. Dankzij een recente uitbreiding kunnen nu ook de kleuters er terecht. En dat in een wel erg speciale omgeving, want de opvallende nieuwe vleugel kenmerkt zich door een grote glazen voorbouw. Deze kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘Serre’ met zich mee. Wat niet betekent dat het er in de zomer snikheet en in de winter ijskoud is. Integendeel!

Schoten Deuzelpark

Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen in de Serre volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze meteen open.

 

Het gebouw kenmerkt zich door een polyvalente circulatieruimte die is uitgevoerd in een luchtige glazen constructie, gecombineerd met hout. Op deze manier past het volume perfect in het groene parklandschap én biedt het een aangename omgeving voor de kinderen. Qua vorm werd er geopteerd voor een eenvoudige rechthoek met één bouwlaag. Dit resulteert in een benutbare vloeroppervlakte van zo’n 1.100 m2, waarin zeven klasjes zijn ondergebracht. Deze zijn per twee gekoppeld door middel van brede deuren: een ideale manier om openheid te creëren. Bovendien maakt dit (onrechtstreeks) onderling contact tussen de gebruikers mogelijk, wat opportuniteiten voor co-teaching biedt.

Voor leerlingen door leerlingen

Schoten Deuzelpark

De gevelbekleding bestaat uit gevelleien in een speciale opbouw.

 

Het geheel is gerealiseerd door Brebuild Algemeen Bouwbedrijf, een dynamische onderneming dat sinds 2011 deel uitmaakt van de B&R Bouwgroep. Hoofdprojectleider Maarten Swerts. “In Deuzeldpark stonden we in voor de volledige coördinatie en uitvoering van de bouwwerken. Bijzonder aan dit project is dat de kasten, de keuken, het bureau en de leraarskamer gemaakt zijn door de leerlingen van de afdeling houtbewerking van de athenea in Schoten, Brasschaat en Malle. De groenaanleg namen de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van Zonnebos in ’s Gravenwezel voor hun rekening.” 

Mooi resultaat ondanks tijdsdruk

Schoten Deuzelpark

Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen in de Serre volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze meteen open.

 

De constructie is opgetrokken met klassiek metselwerk en betonnen balken. De invulling gebeurde met gevelleien, en dit in een speciale opbouw. Het dak is uitgevoerd in de vorm van een licht hellende constructie met een EPDM-dakdichting, waarop op verdoken wijze zonne-panelen geïnstalleerd zijn. Qua technieken is er voor hedendaagse oplossingen gekozen, zoals vloerverwarming in de klassen. De luchtige constructie die dienstdoet als polyvalente zaal maakt geen deel uit van het verwarmde volume. Om oververhitting tegen te gaan, zijn de ramen daar wel volledig geautomatiseerd: bij te hoge temperaturen gaan ze onmiddellijk open. Maarten Swerts: “Het is een erg mooi project geworden, ondanks het feit dat we de werken onder de nodige tijdsdruk moesten uitvoeren. Dankzij een doorgedreven coördinatie zijn we er echter in geslaagd om binnen de vooropgestelde deadline een aantrekkelijk en kwalitatief volume af te leveren.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details