Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Knappe mix tussen klassiek en hedendaags

IMG_1967
Het pand is opgetrokken rond een indrukwekkend atrium.

Tekst | Laureline Vansteenkiste

Beeld | Els Jonckheere

8 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met het Brusselse justitiepaleis als buur en de Kleine Ring aan zijn voeten kan het Tweed-kantoorgebouw pronken met een unieke ligging. Door het specifieke karakter van de omgeving kozen bouwheer en architect voor een hedendaagse uitstraling met klassieke inborst. Gebouwd volgens de passiefstandaard en met de toekomstige huurders in het achterhoofd.

Het nieuwe kantoorgebouw bevindt zich op een soort eilandje in hartje Brussel, dat de laatste vijf jaar aan een serieuze opwaardering toe is. Heel wat verouderde gebouwen werden onder handen genomen. Zo ook het oude Vivaqua-gebouw in de Wolstraat. “Het initiële pand dateerde van de jaren vijftig. Oorspronkelijk zou het gebouw een herbestemming krijgen, maar het dossier bleek te ingewikkeld. Toen is beslist om het te slopen en weer op te bouwen”, vertelt CEO-architect Marek Kisielewicz van ALTIPLAN°architects.

Zo kwam Tweed tot leven: tien verdiepingen hoog, met een bovengrondse oppervlakte van zo’n 16.500 m² en twee ondergrondse verdiepingen met douches en parkeerplaatsen voor auto’s en fietsers. Opgetrokken volgens de Brusselse passiefnormen, inclusief verhoogde vloeren, actieve plafonds en zeer performante gevels.

Op het gelijkvloers is er een koffie- en snackbar ingericht en zijn er coworkingmogelijkheden.

Warme, karaktervolle uitstraling

Een kantoorgebouw op zo’n historische en symbolische plek een waardige uitstraling geven? Geen sinecure. “We kozen resoluut voor een klassieke stijl met een hedendaagse twist. Denk aan natuurlijke materialen en warme kleuren. De gevel bestaat uit natuursteen, stalen structuren en bronskleurige aluminium glaspartijen. Zo past het gebouw in de context van dit stadsdeel, met de nodige standing. Zowel binnen als buiten zijn enkel kwaliteitsvolle materialen gebruikt”, gaat Marek Kisielewicz verder.

Met kwaliteit als leidraad stemde de architect het ontwerp van Tweed ook af op de noden van de toekomstige huurders. Het pand is opgetrokken rond een atrium, waarbij de onderste verdiepingen een vierkant vormen. De bovenste verdiepingen zijn ontworpen in een U-vorm, met uitzicht op de glazen achtergevel. “Op die manier profiteert een groter aantal kantoren van natuurlijke lichtinval, wat het werkcomfort bevordert. Onze keuze om veel buitenruimte te voorzien, in de vorm van terrassen en een rooftop, was ingegeven door het fantastische uitzicht in de dichtbebouwde buurt met weinig vegetatie. Dat dit nu handig inspeelt op de huidige tijdsgeest is mooi meegenomen”, licht Marek Kisielewicz toe.

De gevel bestaat uit natuursteen, stalen structuren en bronskleurige aluminium glaspartijen.

(h)echte community

De Tweed-kantoren vallen duidelijk in de smaak, want alle niveaus zijn al verhuurd. Het cliënteel is heel divers, van een immobiliën- en advocatenkantoor tot een coworkingdienstverlener en zelfs een publieke administratie. Op het gelijkvloers is een koffie- en snackbar ingericht en biedt de coworkingpartner diensten aan zoals een wassalon en het laten leveren van maaltijden of boodschappen. Marek Kisielewicz: “Zo ontstaat er een (h)echte community in het gebouw, waar de diverse huurders elkaar kunnen ontmoeten.”

De werken duurden langer dan initieel voorzien. “Dat had alles te maken met de locatie”, verduidelijkt Marek Kisielewicz. “Het justitiepaleis bracht een zekere complexiteit met zich mee. Het strikte beveiligingsniveau voor bepaalde lopende processen ging gepaard met veel beperkingen. Daar kwam nog bij dat het gebouw zich deels boven de tunnels van de Brusselse Kleine Ring bevindt. We moesten dus opletten om niet in de tunnel te vallen, bij wijze van spreken. Ondanks deze specifieke omstandigheden, heeft BAM Interbuild dit project in zeer goede banen geleid.”    

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Immobilière de la Laine nv (Brussel)
Architect ALTIPLAN°architects (Brussel, Luik)
Hoofdaannemer(s) BAM Interbuild (Berchem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details