Platform voor de bouw
Knippen in het bouwbudget

Knippen in het bouwbudget

Bij het bouwen van een huis wordt een bouwbudget gesteld. Meestal wordt de bouw in m2 of m3 gecalculeerd plus de afbouw, keuken en badkamer. Om enige besparingen toe te passen in de bouw kun je behoorlijk wat besparen. Enkele tips:

  1. Door enkele onderdelen zelf te doen in plaats van het uit te besteden. Mogelijk zijn er klussen in de afbouw die je zelf kunt doen, zoals stukadoren en schilderen of een vloer leggen. Het gaat erom hoe handig je bent en hoeveel tijd je zelf wilt besteden aan het huis. Er zijn televisie programma’s over klussers die al jaren bezig zijn, maar feitelijk weinig opschieten. Klus ook veilig met rolsteigers met goedgekeurde steiger onderdelen. Bezuinigen op veiligheid is een verkeerde strategie.
  2. De bouwkosten worden grotendeels afgemeten aan de m2 of m3. Bekijk kritisch de bouwtekeningen en vraag je zelf af of bepaalde ruimten niet minder kunnen. Een standaard bouwprijs bedraagt €1.225 per m2 of €350 per m3. Ruimten verkleinen of anders indelen kan zomaar een besparing opleveren van 20m2 wat €24.500 oplevert. Hou wel de minimale afmetingen in de gaten, maar op een woning van 150m2 valt mogelijk toch wel wat te knippen. Een alternatief is dat je bepaalde ruimten uitstelt voor later bijvoorbeeld een uitbouw.
  3. De keuken en badkamer zijn de duurste plekken in de woning. Betegeling, sanitair, leidingen maken deze ruimten in de afwerkfase kostbaar. Een keuken kan € 40.000 kosten, maar er zijn natuurlijk goedkopere mogelijkheden. Keukens bij een keuken outlet of bouwmarkt kunnen behoorlijk afgeprijsd zijn. Dit geldt ook voor de benodigde apparaten. Sanitair is hetzelfde verhaal. Tref je het dat je deze spullen op een faillissementsveiling kunt kopen dan koop je goedkoop in.
  4. De installaties in de woning betreffen de verwarming en mogelijk airconditioning. Let niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de energiezuinigheid. De aanschaf is eenmalig, maar de energiekosten komen elke maand terug. Kijk ook naar de nabije toekomst. Is het slim om nu een Cv-installatie te plaatsen met een gasaansluiting die mogelijk over tien jaar vervangen moet worden door een warmtepomp? Anticipeer alvast door vloerverwarming te nemen in plaats van verwarming middels radiatoren.
  5. Betreft het een woning met eigen tuin dan kun je de tuinwerkzaamheden uitstellen. Laat de grond wel egaliseren en kies wel voor de bestrating. Niets is zo vervelend om met modderschoenen binnen te komen in het nieuwe huis.

Een huis gaat zo’n 70 jaar of langer mee. Bepaalde onderdelen zoals keuken en badkamers worden veel eerder vervangen of vernieuwd. Bepaalde zaken kun je niet zomaar meer veranderen zoals de kwaliteit van bakstenen en dakbedekking. Maak dus slimme keuzen in het bouwbudget

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details