belle epoque knokke heist
02:46
20-07-2016

Knokke-Heist verwelkomt vijfsterrenwoonzorgcentrum Belle Epoque

In de schitterende nieuwe wijk Duinewater in Knokke-Heist, op wandelafstand van het station, ligt de residentie Belle Epoque. Dit uniek zorgconcept verzamelt onder één dak een woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf, een beschermende eenheid voor bewoners met dementie en twintig assistentiewoningen. Dit alles met een service die qua hotellerie en restauratie aan de normen van een vijfsterrenhotel beantwoordt.

De Groep Orpea-Clinea is sinds haar ontstaan in 1989 uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler binnen de zorgverlening aan hulpbehoevende personen. Ze investeert continu in woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en psychiatrische klinieken. Mikael Shamim, adjunct-directeur van Orpea Belgium: “Persoonlijke aandacht en zorgverlening op maat lopen als een rode draad doorheen ons beleid. Vandaar ook dat we proberen om kamers en assistentiewoningen naar ieders wensen en budget te voorzien. Daarom biedt Orpea in België zowel volkse als erg prestigieuze oplossingen, waar mensen zich thuis voelen in een omgeving die de hunne is. Sinds 2016 is er met Park Lane in Antwerpen én Belle Epoque in Knokke-Heist de befaamde vijfsterrenklasse bijgekomen.” Marc Verbruggen, afgevaardigd bestuurder van Orpea Belgium: “Met Belle Epoque beogen we superieure kwaliteit van wonen en verzorging voor een doelgroep van mensen die graag gedijen in deze levensstandaard.”

belle epoque knokke heist

Veel ruimte per bewoner
Belle Epoque is een L-vormig gebouw met vier bouwlagen (waarvan één ondergrondse parking), opgesteld rond een elegante toren. De totale oppervlakte van het pand bedraagt 10.755 m², dus gemiddeld maar liefst 90 m² per bewoner. De individuele kamers variëren van 24,5 tot 60 m² en de assistentiewoningen van 44 tot 66 m². Binnenin werd het gebouw met de meest hoogwaardige materialen afgewerkt, zoals bamboeparket, prachtige houten lambrisering, vloerverwarmde keramische parkettegels …. Natuurlijk zijn ook de zorgvoorzieningen zoals gehospitaliseerde bedden, meldingssysteem, muurgeleiders, afwezige (douche)opstapjes, rolstoeltoegankelijkheid en een zwembadlift in de afwerking geïntegreerd, en dit op bijna onzichtbare wijze.

belle epoque knokke heist

Ruime waaier aan voorzieningen
Orpea investeerde maar liefst 34 miljoen euro in Belle Epoque. Het resultaat is dan ook ongekend in het Belgische zorglandschap. Het volledige centrum ziet eruit als een vijfsterrenhotel waar standingvolle huiselijkheid en sociaal contact centraal staan. De bewoners kunnen genieten van een zwembad inclusief een personenlift, een welness- en welzijnscentrum, gezellige ontmoetingsruimtes, dagelijkse animatie, tal van stijlvolle activiteiten en een tuin van meer dan 9.000 m² (inclusief golfterrein). Het eten wordt verzorgd door tweesterrenchef Yves Mattagne, die ook een aanpalende brasserie uitbaat. Ondanks het kwaliteitsvolle kader waarmee Orpea op de eerder begoede klasse mikt, werd met het ontwerp van het gebouw een traditionele soberheid gecultiveerd. Met traditioneel metselwerk, witgekalkte muren en hellende daken met natuurrode stormpannen werd een eenvoudig natuurlijk karakter nagestreefd dat op het bouwkundig
kusterfgoed is geïnspireerd. Lichtheid, helderheid, harmonie en rust zijn de zichtbare architecturale kenmerken waarmee Belle Epoque zich naadloos integreert in de standingvolle buurt die Duinewater is geworden.

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Orpes


Technische Fiche
Bouwheer Orpea België (Brussel)
Architect Arcas (Knokke-Heist)
Hoofdaannemer Van der poel (Terneuzen)


i-project-infov3Participanten aan het woord

Kimmenade Nederland – Afdichting kelderwanden en dekken
De kelderwanden en dekken van Belle Epoque werden door Kimmenade Nederland naadloos waterdicht gemaakt. Hiertoe maakte het Helmondse bedrijf gebruik van Novacell. Deze eigen ontwikkeling betreft een koud gespoten betonnen afdichtingsmiddel dat voor de permanente afdichting van onder meer betonkelders, parkeergarages, forten, kunstwerken en daktuinen zorgt. Directeur Betonafdichtingen, Marco Schippers: “Novacell wordt al veertig jaar lang succesvol in vele projecten toegepast. Het is scheuroverbruggend, snel toepasbaar – tot 1.500 m² per dag, direct verwerkbaar op de nog vochtige ondergrond, direct beloopbaar, 100% uv-bestendig, erg elastisch, bestand tegen chemicaliën en dooizouten, zelfherstellend, oplosmiddelenvrij én erg duurzaam met een bewezen technische levensduur van meer dan 35 jaar. Aannemersbedrijf Van der Poel koos voor deze oplossing in Belle Epoque om zekerheid in te bouwen. Want lekkende wanden en dekken, en de daaraan verbonden faalkosten, worden dankzij Novacell gegarandeerd tot een minimum beperkt.”
Kimmenade Nederland BV werd in 1905 opgericht en staat bekend als een gerenommeerd dakbedekkingsbedrijf. In de loop der jaren heeft de onderneming zich ontwikkeld tot een full service-organisatie op het vlak van dak- en betonafdichtingen voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Naast waterdichting is Kimmenade Nederland ook sterk in het uitvoeren van service en onderhoud aan daken.


belle epoque knokke heist


i-project-infov3Participanten aan het woord

Jurry Projects – Vloerbekleding
Ook voor de vloerbekleding werd bij Belle Epoque gekozen voor gerenommeerde Belgische fabrikanten. 6.800 m² statig Mohawk Lounge-tapijt van Lano is afgewisseld met rustiek gerookt eiken naturel geoliëd parket (in totaal 800 m²) en PVC houtlook kleur Verdon Oak van Moduleo (500 m²). Dit alles werd geleverd en gelegd door Jurry Projects uit Terneuzen, dat trouwens ook 1.600 strekkende meter plint installeerde. Deze specialist in flexibele vloerbekleding en binnenzon-wering is al sinds 1878 in Nederland actief en profileert zich sedert enkele jaren ook in België. Zaakvoerder Jos Konings: “We zijn in het bezit van het predikaat hofleverancier, wat onder meer staat voor bewezen kwaliteit, solidariteit en continuïteit van onze onderneming. Jurry Projects onderscheidt zich verder door zijn korte communicatielijnen, no-nonsensementaliteit, vakbekwaamheid en persoonlijk contact.” Vandaag werkt de onderneming met tien vaste medewerkers, die bij grote projecten ondersteund worden door interimkrachten. In Belle Epoque was Jurry Projects vijf maanden lang actief met vier mensen, wat het een van de grotere realisaties in België maakt.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

wijgmaalbroek