Platform voor de bouw
København, Gent | Knipoog naar de maritieme geschiedenis

København, Gent | Knipoog naar de maritieme geschiedenis

Het København-project in Gent wordt zeer binnenkort opgeleverd en is grotendeels uitverkocht. Tijd om het gebouw van dichtbij onder de loep te nemen. “De historische context vormde een uitdaging”, zegt projectarchitect Tom Tastenhoye. “We hadden een duidelijk doel voor ogen en wilden København naadloos inpassen in het maritiem-industriële karakter van de omgeving.”

De architecten wilden een bijdrage leveren aan de authentieke setting en zetten in op harmonie.

 

København is een fraai appartementencomplex op het eerste lot van een verkaveling aan de Gentse Voorhaven. Het langgerekte gebouw telt twee ondergrondse en vijf bovengrondse bouwlagen. Het Gentse bureau Canal Properties is eigenaar van de verkaveling. De effectieve ontwikkeling van de eerste drie loten binnen de verkaveling gebeurt in samenwerking met het Antwerpse bedrijf CORES Development. Bontinck Architecture and Engineering tekende het ontwerp.

De sterke horizontaliteit van de loodsen weerspiegelt zich in de uitkragende kroonlijst van København.

 

Verkaveling Nieuwe Voorhaven

“København is de Deense naam voor Kopenhagen. Het perceel grenst dan ook aan de Kopenhagenstraat. Bovendien verwijst ‘havn’ naar de exacte ligging: naast de Voorhaven, met zicht op het water. Het derde lot krijgt de naam Øslo, omdat het vlak bij de Oslostraat ligt. Het tweede lot zal een paviljoen met buurtondersteunende functies huisvesten. Dat kan bijvoorbeeld een crèche zijn, of een atelier, een café … Kortom: alles wat functioneel kan zijn voor de buurt”, vertelt Tom Tastenhoye, project-architect bij Bontinck Architecture and Engineering.

Gezien de aard van het project werden er enkele specifieke eisen gesteld in het ruimte-lijk uitvoeringsplan (RUP). “Een aanzienlijk deel van København moest een woonfunctie krijgen. Uiteindelijk is het gebouw 100 % bestemd voor wonen. 20 % van het aanbod moest bestaan uit bescheiden woningen en 25 % uit appartementen met een nettowoonoppervlakte van minstens 120 m² en een buitenruimte van minstens 30 m². Dit om ook wooneenheden voor grotere gezinnen te voorzien. København is dus een mix van verschillende soorten appartementen.”

København omvat een mix van verschillende types appartementen waar ook gezinnen hun gading vinden.

 

Historische context als inspiratie

København ligt rechtstreeks aan het water en aan de rand van een beschermd dorps- en stadsgezicht. Het gebouw is opgetrokken naast een rij maritiem-industriële gebouwen met een belangrijke histo-
rische waarde. “We wilden een bijdrage leveren aan het geheel en hebben dus verschillende elementen uit de havenloodsen overgenomen in het ontwerp”, aldus Tom Tastenhoye. “De havenloodsen staan op sokkels, dus we hebben eerst en vooral dat concept doorgetrokken. Daardoor hebben de appartementen op de benedenverdieping meer privacy. Bijkomend voordeel: we hoefden minder diep te graven voor de ondergrondse bouwlagen van København. Het gebouw kreeg een H-vormige footprint, waardoor we zo veel mogelijk appartementen kunnen laten genieten van de prachtige omgeving. De hoekappartementen zijn uitgerust met overhoekse raampartijen die een vrij zicht creëren.”    

Dankzij overhoekse raampartijen genieten ook de bewoners van de hoekappartementen van het schitterende uitzicht.

 

Uitkragende terrassen

Ook de sterke horizontaliteit van de havenloodsen is overgenomen in de nieuwbouw. “We hebben de karakteristieke uitkragende kroonlijst van de loodsen doorgetrokken in het ontwerp, meer bepaald als een grote horizontale schijf die de terrassen van de derde verdieping vormt. Die creëert een horizontale scheiding tussen de onderste drie en de bovenste twee bouwlagen, waarbij de bovenste verdiepingen inspringen en zo als het ware het dakvolume van het gebouw vormen – conform de daken van de havenloodsen. De beeldbepalende ritmering van verticale kolommen in de loodsen is in de vorm van verticale penanten in het gevelmetselwerk overgenomen in de architectuur van het nieuwe gebouw.” De uitkragende betonterrassen zijn afgewerkt met zwarte stalen profielen en klinknagels: opnieuw een subtiele verwijzing naar de historische buren.     


Het fundament voor Bontinck Architecture and Engineering werd gelegd in de jaren 20 van de vorige eeuw. Momenteel staat de derde generatie aan het roer. De kantoren bevinden zich in de Ghelamco Arena – eveneens een ontwerp van Bontinck. Het bureau is werkzaam op verschillende schaalniveau’s, van stedenbouwkundige masterplanning tot interieurprojecten, en heeft een ruime ervaring met stadsontwerpen voor sites tot 20 hectare.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details