Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Krono, Gent | Sporten en wonen vinden elkaar in Krono

krono-1170578

20 mei 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De hedendaagse Gentse stadswijk Tondelier, gelegen tussen de Gasmeterlaan en de Filips van Cleeflaan, begint alsmaar meer gestalte te krijgen. Na de Nieuwe Molens is nu ook ‘Krono’ zo goed als klaar: een nieuwbouwproject dat 35 appartementen combineert met een sporthal én een groene omgeving. Kortom: een uniek pand dat perfect in de stad van de toekomst past. 

Tondelier moet een autoluwe, kindvriendelijke wijk worden, waarvan de 530 woonentiteiten gegroepeerd zijn rond een park. ‘Krono’ vervangt de vroegere boksclub die op het kruispunt van de Gasmeterlaan en de (nieuwe) Tondelierlaan lag. Het perceel heeft een scherpe hoek en vormde dus een uitdaging voor de architecten. Ze kozen voor een trapeziumvormig gebouw dat aansluit op het straatbeeld. Ondanks het feit dat het om een vrij groot volume gaat, komt dit helemaal niet zo over dankzij een aangepaste architectuur en een doordacht materiaalgebruik. De gevels vertonen een zekere repetitiviteit, maar deze regelmaat is verre van ‘mechanisch’. Zo verandert het ritme naar de randen toe, wisselen loggia’s en woonkamerramen elkaar af en plooien de lange horizontale lijnen om de hoek. Gevel- en siermetselwerk in Metropolis Galleria Geel, horizontale gevelbanden en terrassen in wit architectonisch beton, matzwarte metalen balustrades en schrijnwerk in larikshout zorgen voor een lichte aanblik die meteen ook het volumineuze karakter van het geheel tempert.

Krono

Gevel- en siermetselwerk in Metropolis Galleria Geel, horizontale gevelbanden en terrassen in wit architectonisch beton zorgen voor een lichte aanblik.


Sporthal en appartementen
De constructie omvat twee ondergrondse ver-diepingen met parkings en kelders voor de bewoners, alsook zes bovengrondse niveaus, in-clusief een teruggetrokken bovenste verdieping. Het gelijkvloers en de eerste etage zijn ge-deeltelijk bestemd voor een sporthal met een oppervlakte van 1.200 m², kleedkamers en een cafetaria. De rest van het volume (iets meer dan 3.000 m²) is ingevuld met appartementen in allerlei vormen en groottes (van 65 tot 140 m²). “De structuur bestaat uit een combinatie van ter plaatse gegoten beton en prefabbeton”, vertelt Kris De Caluwe, projectleider bij Ondernemingen Louis De Waele, dat het project realiseerde. “Het dak van de sporthal, die de bovenliggende appartementen draagt, is opgebouwd uit een zware staalstructuur. Een deel van de daken is ingericht als groendak. De rest kreeg een klassieke roofing of EPDM-afwerking.”

Krono

Het ritme van de architectuur tempert het volumineuze karakter van het gebouw.


Nieuwe functie vereist moeilijke aanpassing
Omdat de Krono-site vervuild was met teer, waren er aanzienlijke saneringswerken nodig. Eens de bouw gestart was, bleek het project echter nog enkele andere uitdagingen in petto te hebben. “Ondernemingen Louis De Waele stond in voor het leeuwendeel van de ruwbouwwerken en de coördinatie van de afwerking en technieken”, vertelt hoofdwerkleider Franky Verbraekel. “Vooral de staalconstructie die als dak van de sporthal fungeert en tegelijkertijd nog vier bouwlagen in beton moet dragen, heeft ons met flink wat kopzorgen opgezadeld. Aanvankelijk was er immers een nieuwe boksclub voorzien in plaats van een sporthal, wat ons toeliet om tussenliggende kolommen te plaatsen. Maar plots moesten we overspanningen van 30 meter zonder kolommen realiseren!”

Krono

Een minutieuze afwerking stond centraal in het Krono-project.


Keuze voor PRS
Initieel was een staalstructuur met grote tralieliggers voorzien, maar deze zouden te veel doorbuigen. Bovendien bleken de knoopverbindingen onuitvoerbaar. “En er waren nog wel wat andere onoplosbare problemen”, aldus Franky Verbraekel. “Uiteindelijk heeft Ondernemingen Louis De Waele een belangrijke bijdrage geleverd aan de optimalisatie van het ontwerp. Het was immers ons voorstel om voor PRS te kiezen: grote samengestelde gelaste liggers. In combinatie met de RF-bekleding van deze liggers en de akoestische eisen voor de appartementen naast de sporthal maakte dit van Krono een uiterst complex project, waarbij we op het vlak van conceptueel studiewerk het onderste uit de kan moesten halen. Maar dat maakt het natuurlijk alleen maar interessant. Het resultaat is een visitekaartje dat getuigt van onze kennis en kunde.”

Krono

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details