Platform voor de bouw
Onderwijs

KU Leuven bouwt met nieuwe visie

DSC_0486 kopiëren
Dankzij de markante ‘kop’ kreeg het ‘Quadrivium’ een open en genereus karakter.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Els Jonckheere

16 maart 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De frappante architectuur met sculpturale uitwerking creëert immers een volledig nieuwe dynamiek op de campus Arenberg III. Bovendien demonstreert het op een glansrijke manier de mogelijkheden van hernieuwbare energie.

Het ‘Quadrivium’ bestaat uit een balkvormig volume dat tegen het bestaande gebouw 200G (Kandidatuur Scheikunde) aanschurkt. Het omvat diverse multifunctionele seminarielokalen, collaboratieve leerruimtes, een practicacluster die aansluit op de practicaruimtes van 200G en het Decanaat voor de Faculteit Wetenschappen. Op de kop bevindt zich een vijfhoekig volume waarin een inkomruimte met foyer, een cafetaria met keuken én een aula met zeshonderd zitplaatsen voorzien zijn. “Het bestaande 200G-gebouw werd aangepast om de synergie tussen oud en nieuw te vergroten”, aldus Annika Dechief van Technische Diensten KU Leuven. “De buitenbrug op niveau 2 springt het meest in het oog. Deze zorgt ervoor dat de practicaruimtes van beide gebouwen één geheel vormen.”

Het ‘Quadrivium’ telt heel wat nieuwe leslokalen.

Perfect geïntegreerd in campus

Dankzij de markante ‘kop’ kreeg het ‘Quadrivium’ een open en genereus karakter. “De schuine onderzijde van het auditorium lijkt te zweven dankzij de overkraging en het gelijkvloers met verdiepingshoge ramen”, vertelt Annika Dechief. “Hierdoor is het auditorium prominent zichtbaar en vormt het een ankerpunt op de campus. Dit betekent echter geenszins dat het afgescheiden is van de cluster. Integendeel: nieuwe en bestaande foyers vloeien in elkaar over en de circulatielijnen doorkruisen elkaar. De cafetaria die zich onder de aula bevindt, zal zonder twijfel een bruisende ontmoetingsplaats worden. Aan de noordzijde kozen de architecten voor uniformiteit, want daar behoudt het langgerekte volume zijn rol als gevelwand op de centrale as.”

Klaslokalen worden afgewisseld met nissen waar de studenten elkaar kunnen ontmoeten.

Lichte kleuren

Het volledige gebouw heeft een benutbare oppervlakte van 7750 m². Het balkvolume telt vier bouwlagen en werd opgebouwd met prefab
betonwanden, betonkolommen en welfsels. “Gezien de specifieke vorm werd de aula opgebouwd met ter plaatse gestorte betonwanden en gradins”, legt Annika Dechief uit. “Het volledige gebouw is afgewerkt met een gele parementsteen met witte en groene nuances, in combinatie met bronskleurig aluminium schrijnwerk. Dankzij deze kleurenkeuze is het ‘Quadrivium’ manifest zichtbaar op de campus en heeft het ook een erg uitnodigend karakter.”    

Duurzaam energiebeheer

De gebouwendienst van de KU Leuven wilde dat ‘Quadrivium’ een voorbeeldrol zou spelen via de verlaagde CO2-uitstoot van de gebouwcomfortinstallaties. Vandaar dat er bewust geopteerd is voor geothermie als verwarmings- en koelingsechniek. “Concreet werd onder het gebouw een BEO-veld met 44 boringen op een diepte van 90 meter aangelegd”, vertelt Annika Dechief. “De aangesloten grondgekoppelde warmtepomp zal 70 % van de warmtevraag kunnen invullen. De rest gebeurt door twee gasgestookte condensatieketels. In de computerklassen zorgen een aantal ventiloconvectoren voor de koeling en in de laboratoria is er proceskoeling voorzien. Deze systemen zijn bovendien rechtstreeks aangesloten op het BEO-veld. Ten slotte zijn er op quasi het volledige dak van het langwerpige volume en een deel van het dak boven de aula PV-panelen geplaatst. Deze installatie zal jaarlijks zo’n 145 MWh opbrengen. Het ‘Quadrivium’ is dus een gebouw waar duurzaamheid en toekomstgerichtheid geen holle termen zijn.”    


Participanten aan het woord

Novalux – Stoelen voor auditorium

Het inrichten van auditoria is een vak apart waarin slechts een handvol bedrijven uitblinken. Een van die witte raven is Novalux, een metaalverwerkend familie-bedrijf uit Dottenijs dat zich toespitst op de meubelsector. “Intussen behoort het overgrote deel van de Belgische universiteiten en hogescholen tot ons klantenbestand”, vertelt zaakvoerder Wannes Vermandere. “Maar ook organisaties en de cultuur- en evenementensector doen een beroep op onze diensten. Omdat we alles zelf realiseren, kunnen we uiterst flexibel inspelen op de specifieke noden van elk project.” Dat Novalux ook werd ingeschakeld voor de inrichting van het auditorium van Quadrivium, zal niemand verbazen. De firma fabriceerde 588 stoelen, die stuk voor stuk zijn uitgerust met een stopcontact. “Er was heel wat maatwerk nodig om binnen de schuine opstelling langs de gangpaden toch een mooie uitlijning te realiseren en de verschillen in tredehoogtes op te vangen”, aldus Wannes Vermandere. “Dat we de bekabeling van de stopcontacten en de tredeverlichting ook nog eens onzichtbaar in de structuren moesten integreren, vormde een extra uitdaging in dit project.” 

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer KU Leuven (Leuven)

Architect POLO Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s) Houben (Hasselt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details