Platform voor de bouw
Kunstdepot Hizkia Van Kralingen, Willebroek | Brute blikvanger langs de A12

Kunstdepot Hizkia Van Kralingen, Willebroek | Brute blikvanger langs de A12

Kunsttransporteur Hizkia Van Kralingen beheert, bewaart, verpakt en vervoert wereldwijd kunst voor musea en particuliere verzamelaars. Naast de A12, aan de Brownfieldlaan in Willebroek, nam het Nederlandse bedrijf op 1 januari 2020 een nieuw depot in gebruik. De eerlijke bruutheid van de betonconstructie komt maximaal tot haar recht.

Group Bernaerts Real Estate ontwikkelde het nieuwe magazijn voor Hizkia Van Kralingen en neemt ook het gebouwbeheer op zich. Het ontwerp is van de hand van mortelmans van tricht architecten. Bolckmans stond dan weer in voor de uitvoering. Gunter Vermeulen, commercial manager bij Bolckmans: “Als ervaren bouwpartners hun expertise van bij de start samenbrengen, dan krijg je een gebouw dat de klant op het lijf geschreven is en waar hij tientallen jaren zorgeloos van geniet.”

Door kantoorfuncties te stapelen, wint het gebouw aan opslagoppervlakte.

 

“Hizkia Van Kralingen is al langer klant bij ons”, legt Nico Van Daele uit, property manager bij Group Bernaerts Real Estate. “In de depots die ze bij ons huren, bewaren ze kunstwerken – van één stuk tot volledige museumcollecties. Hun vestiging in Mechelen werd stilaan te klein. Daarom klopten ze bij ons aan voor een groter magazijn. Omdat ze het pand zo lang zouden huren, bouwden we een gloednieuw depot dat helemaal is afgestemd op hun wensen.”

Binnenklimaat, beveiliging en uitstraling

Voor de realisatie van het nieuwe magazijn waren er drie belangrijke aandachtspunten. Ten eerste is het depot geklimatiseerd volgens strenge museumstandaarden, inclusief uitgekiende 24/7-temperatuurregeling. Zo garandeert Hizkia Van Kralingen het perfecte klimaat voor elk kunstobject. Ten tweede is het depot de klok rond beveiligd met de nodige scanners en camera’s. Rond het gebouw staat ook omheining met schrikdraad. Het derde aandachtspunt: uitstraling. Nico Van Daele: “Bij een bedrijf als Hizkia Van Kralingen hoort geen magazijn van dertien in een dozijn. Hun depots moeten de exclusiviteit van de kunstsector uitstralen. En daar is mortelmans van tricht architecten perfect in geslaagd.”

Het ruwe beton matcht wonderwel met het raffinement van het zwarte buitenschrijnwerk.

 

Robuuste materialen, sober ontwerp

Architect Sebastian Mortelmans: “Door de strenge veiligheidseisen waren we aangewezen op beton als hoofdmateriaal voor het depot. We kozen ervoor om die eerlijke bruutheid uit te spelen als troef. De grote vlakken zorgen voor rust, soberheid en eenvoud in het ontwerp. Die ruwheid en soberheid combineerden we met raffinement in het zwarte buitenschrijnwerk en de glazen wanden van het kantoorgedeelte.” Op de beneden-verdieping van het kunstdepot bevinden zich de laad- en loszones, ruimtes voor tentoonstellingen en restauratieprojecten en de grote opslagplaats. Boven de laad- en loszones zijn twee bouwlagen met kantoren ingericht, inclusief een terras en een groendak. “Wat zo boeiend is aan het ontwerp van bedrijfsgebouwen is dat je de ‘flow’ van zo’n bedrijf moet vangen in je gebouwontwerp”, zegt Sebastien Mortelmans. “Ruimtes moeten als een puzzel in elkaar vallen, zodat ze het werk makkelijk en logisch maken. Een van onze stokpaardjes in die puzzel is zonder twijfel het stapelen: wat niet op de benedenverdieping hoeft, tekenen we in op een hogere verdieping. Zo winnen we plaats.” Het depot heeft een oppervlakte van 5000 m². Die oppervlakte kan op termijn nog uitgebreid worden door tussenvloeren te plaatsen. En er is ruimte rond het gebouw voor een uitbreiding van nog eens 5000 m².

De beveiliging en de klimaatregeling waren de twee voornaamste uitdagingen.

 

Betrokkenheid en trots

Voor de uitvoering van het project koos Group Bernaerts voor trouwe partner en industriebouwer Bolckmans, dat al twintig jaar koploper is op het vlak van Building Information Modeling (BIM). Bolckmans heeft gespecialiseerde teams van ingenieurs, architecten en 3D-modelbouwers in huis en werkt met 120 eigen medewerkers op de bouwplaatsen. Dankzij die knowhow en ervaring levert het keer op keer pareltjes af voor zijn klanten. Gunter Vermeulen: “Als je met iemand van ons in de auto zit, dan weet je na die rit precies welke gebouwen we allemaal gerealiseerd hebben. Dat is omdat we voor elk project het onderste uit de kan halen en trots zijn op het resultaat. Het bouwteamprincipe helpt ons daarbij: iedereen – van architect tot elektricien – gooit van bij de start zijn kennis in de strijd. We zijn extreem kritisch, voor onszelf én voor anderen: hoe kan het nog beter binnen de tijd en het budget? Het resultaat is een gebouw waar de klant gelukkig mee is voor een hele lange tijd, waarin alles klopt en loopt zoals het hoort.”   

BIM en bouwteams

“Onze band met Group Bernaerts gaan al twintig jaar terug”, vervolgt Gunter Vermeulen. “Veel van onze leveranciers gaan ook zo lang mee. Samen met hen bouwden we alles eerst digitaal, in 3D – tot op het niveau van de bouten. Daaruit vloeiden de werktekeningen. Het voordeel is dat je in de uitvoeringsfase niet meer voor verrassingen komt te staan en dat het bouwen sneller gaat. In dit geval in amper tien maanden tijd. BIM en bouwteams creëren betere resultaten dankzij het vertrouwen en de samenwerking tussen de bouwpartners. Als die voorwaarden ingevuld zijn, is the sky the limit. En bij de bouw van het kunstdepot voor Hizkia Van Kralingen was dat absoluut het geval!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details