Platform voor de bouw
Nieuws

Kwalitatief logistiek vastgoed voor pan-Europese speler

Hoe klein ons landje ook is: België is en blijft een belangrijk knooppunt voor logistieke activiteiten. Dat een pan-Europese speler als Logistics Capital Partners onlangs neerstreek in Zuid-Nijvel, een industriezone met een uiterst strategische ligging (in de nabijheid van de E19 en E42), hoeft dan ook niet te verwonderen.

Seb-Fotografie-7

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Sébastien Adriaensen Fotografie

6 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De gereputeerde magazijnontwikkelaar liet er door hoofdaannemer ASK Romein een gloednieuw logistiek complex van 32.000 m² optrekken, dat is opgedeeld in twee units met kwalitatieve kantoor- en opslagruimte. 

“We stonden niet alleen in voor de ruwbouw, maar ook voor de technische installaties, de afwerking en de buitenaanleg”, benadrukt Jurgen Wolfs.

Logistics Capital Partners (LCP) is een van de top 10-ontwikkelaars voor magazijnruimte in Europa. De snelgroeiende onderneming was in het verleden al actief in Nederland, Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar het onder meer vastgoedprojecten realiseerde voor grote internationale klanten als Amazon, Primark, XPO en Kering Group (Gucci, Yves Saint Laurent), en richt haar pijlen nu ook resoluut op België. Na de opening van zijn Belgische kantoor in 2018 investeerde LCP in de bouw van een tweeledig magazijncomplex in Nijvel, waarvoor het met het farmaceutische bedrijf Medi-Market al meteen een eerste volwaardige huurder wist te strikken. Het mag duidelijk zijn: de officiële lancering van LCP op de Belgische logistieke vastgoedmarkt is een feit.  

LCP strikte met Medi-Market al meteen een eerste volwaardige huurder.

Onvervalst totaalproject

Om zijn nieuw logistiek centrum in de industriezone van Zuid-Nijvel volgens de regels van de kunst te kunnen realiseren, deed LCP (via extern project-manager BOS Services) een beroep op de expertise van ASK Romein. De gerenommeerde industriebouwer uit Malle kreeg tien maanden de tijd om het 32.000 m² grote magazijncomplex van a tot z op te trekken. “We stonden niet alleen in voor de ruwbouw, maar ook voor de technische installaties, de afwerking en de buitenaanleg. Het was met andere woorden een onvervalst totaalproject”, vertelt Jurgen Wolfs, Directeur der Werken bij ASK Romein. “Het complex bestaat uit twee gebouwen: enerzijds een eerste unit met 15.800 m² opslag- en 1.580 m² kantoorruimte, anderzijds een tweede unit met 15.700 m² opslag- en 598 m² kantoorruimte. De magazijnen zijn dus quasi identiek, maar het kantoorgedeelte van unit 1 is aanzienlijk groter. Vermits LCP daar tijdens de bouw een huurcontract voor afsloot met Medi-Market, hebben we in volle uitvoering nog een reeks planwijzigingen moeten doorvoeren om de kantoorruimte te verviervoudigen. Dit heeft de oplevertermijn met amper twee maanden verlengd.”

Beide units omvatten bijna 16.000 m² magazijnruimte.

Een strakke bouwtermijn

Beide gebouwen staan op paalfunderingen en beschikken over een beton-structuur met prefabkolommen, voorgespannen liggers en welfsels. Hun buitenschil bestaat uit geïsoleerde betonnen gevelpanelen, die bekleed zijn met geïsoleerde stalen sandwichplaten – verticaal geplaatst op de maga-zijnen en horizontaal geplaatst op de kantoorgedeeltes. De wit gecoate stalen dakplaten zijn aangevuld met dakisolatie en een pvc-dakdichting. De magazijnen zijn uitgerust met een polierbetonvloer met een hoge vlakheidsklasse en zonder zaagsneden. Een PLUVIA-systeem voert het regenwater af naar een extern bufferbekken. “In technisch of bouwkundig opzicht had dit project geen primeurs voor ons in petto, maar door de coronapandemie hebben we een maand verloren omdat de paalfundering niet geplaatst kon worden. Gelukkig hebben we dit tijdverlies kunnen goedmaken in de loop van het verdere uitvoeringsproces, ondanks de vooropgestelde strakke bouw-termijn van amper tien maanden. Bovendien voldoen zowel de magazijnen als de kantoren aan alle vooropgestelde kwaliteitseisen, dus we zijn zeer tevreden met het eindresultaat. We hebben eens te meer bewezen dat omvangrijke totaalprojecten als deze perfect binnen onze mogelijkheden passen. Dat blijkt ook uit het feit dat BOS Services ons intussen al heeft ingeschakeld voor een tweede gezamenlijke realisatie.”  

“Het tijdverlies door corona hebben we goedgemaakt in het verdere uitvoeringsproces, ondanks de strakke bouwtermijn van amper tien maanden”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details