Platform voor de bouw
Kwalitatieve rioleringsputten dankzij zelfverdichtend beton

Kwalitatieve rioleringsputten dankzij zelfverdichtend beton

Bij grote wegenbouwprojecten horen vaak ook nieuwe rioleringen. De productie van de rioleringsputten volgens de klassieke methodes is echter een tijdrovend proces dat de planning onder druk zet. “Wie snel een resultaat wenst dat bovendien ook nog eens kwaliteitsvol is, kiest dus maar beter voor onze oplossingen met zelfverdichtend beton”, klinkt het bij Alkern VOR Beton uit Roeselare.

Dankzij het PERFECT-systeem, waarbij ook de stroomprofielen onmiddellijk kunnen worden gevormd via polystyreennegatieven, neemt de kwaliteit van de putten sterk toe.

 

Vroeger werden rioleringsputten geproduceerd met behulp van een klassieke trilmachine. Na de verdichting van het beton waren er nog heel wat manuele handelingen nodig. “Een langdurig proces dus, dat bovendien vatbaar was voor menselijke fouten en imperfecties”, vertelt Stijn Degraer, algemeen directeur van Alkern VOR Beton. “Met het systeem van de Oostenrijke fabrikant Schlüsselbauer, dat de toepasselijke naam ‘PERFECT’ kreeg, zijn dergelijke problemen van de baan. Deze oplossing vormt betonnen stroomprofielen in de bodem van de putten met een combinatie van mallen en polystyreennegatieven. Met behulp van zelfverdichtend beton komen we bijna zonder manuele tussenkomst tot een afgewerkt product. Na de uithardingstijd kan de put meteen ontkist, gedraaid en op stock geplaatst worden. Onze ervaring wijst uit dat de tijdsbesparing op de werf kan oplopen tot 40 %.”

Zodra het beton is uitgehard, kunnen de putten ontkist, gedraaid en meteen gestockeerd worden.

 

Oplossing onder de loep

De polystyreennegatieven worden minutieus samengesteld met behulp van een geavanceerde lasertechniek die de configuratie op de werktafel projecteert. “Zo kunnen we menselijke fouten vermijden”, legt Stijn Degraer uit. “De verschillende delen van het polystyreenprofiel worden vooraf op de gewenste afmetingen en krommingen versneden door onze geautomatiseerde zaagmachine. Na de samenstelling van de mallen worden ze gevuld met zelfverdichtend beton. We kiezen bewust voor dit materiaal vanwege de hoge vloeibaarheid. Bovendien is de gladde afwerking van de stroomprofielen een troef: dit reduceert de kans op opstoppingen en zorgt in combinatie met de perfecte geometrie voor een betere en eenvoudigere aansluiting tussen de verschillende mof- en spieverbindingen. Ook aansluitingen onder helling
kunnen zonder probleem worden ingestort. En zo voldoen onze putten vandaag al aan de normen van morgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details