Platform voor de bouw
“Kwalitatieve zonwering gaat verder dan bepaalde producten”
Hittebestendigheid is een van de grootste uitdagingen als het aankomt op klimaatadaptief ontwerpen.

“Kwalitatieve zonwering gaat verder dan bepaalde producten”

Wetenschappelijke studies en prognoses tonen aan dat het de komende jaren en decennia alsmaar moeilijker zal worden om het hoofd koel te houden. Inzetten op zonwering is een must om de impact van de klimaatverandering op onze woon- en leefkwaliteit binnen de perken te houden, al zijn er naast screens of luifels nog heel wat andere mogelijkheden. “Er is meer dan ooit nood aan een integrale ontwerpaanpak”, benadrukten Luc Eeckhout (evr-architecten) en Els Vanden Berghe (Pixii) tijdens het seminarie ‘Hoe CO2- en klimaatadaptief ontwerpen?’, dat de Orde van Architecten – Vlaamse Raad in samenwerking met Palindroom organiseerde op de eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels.

Hoezeer zal de opwarming van de aarde toeslaan in onze contreien? Luc Eeckhout van evr-architecten, die als gastprofessor aan de KU Leuven onder meer lesgeeft in het postgraduaat mens- en milieuvriendelijk bouwen, schepte een weinig hoopgevend toekomstbeeld over de klimaatevolutie in ons land. “Tegen het einde van deze eeuw zullen we in België geconfronteerd worden met een tienvoud van de huidige hittedagen. Spanje kruipt naar hier, terwijl ons klimaat met 4 meter per uur van ons weggaat en – tenminste in ons leven – nooit meer terugkomt. In 2050 zal België het klimaat kennen dat nu in Zuid-Frankrijk heerst en zal Spanje woestijngebied zijn. Het is dan ook de hoogste tijd om gebouwen en woningen te ontwerpen die ons hiertegen beschermen. Zonwering is daarbij onontbeerlijk. Anders gaan we allemaal gekookt worden.” 

“Bij het woord ‘zonwering’ denken veel mensen meteen aan bepaalde producten zoals screens of luifels, terwijl er daarnaast nog andere manieren zijn om je tegen de zomerse warmte te beschermen”, benadrukt Els Vanden Berghe.

Omgeving slim gebruiken

Conclusie: hittebestendigheid is een van de grootste uitdagingen als het aankomt op klimaatadaptief ontwerpen. Ook bij Pixii, het kennisplatform rond koolstofneutraal bouwen, zijn ze zich hiervan bewust. “Het is de reden waarom we niet langer spreken over zonwering, maar wel over zonweren”, aldus Els Vanden Berghe. “Bij het woord ‘zonwering’ denken veel mensen immers meteen aan bepaalde producten zoals screens of luifels, terwijl er daarnaast nog andere manieren zijn om je tegen de zomerse warmte te beschermen. Het komt er bijvoorbeeld ook op aan om slim gebruik te maken van de omgeving, die steevast samen met een woning of gebouw ‘functioneert’. Een goed voorbeeld hiervan is beplanting. Denk onder meer aan bomen of een druivelaar voor een zuidgericht venster. Dat creëert de nodige schaduw en genereert een verkoelend effect rond de woning of het gebouw in kwestie, wat enorm helpt om de binnentemperatuur onder controle te houden.”

“Zonwering is onontbeerlijk. Anders zullen we allemaal gekookt worden”, waarschuwt Luc Eeckhout.

Blik verruimen

Dit vurige pleidooi voor zonweren kadert perfect in het plaatje van klimaatadaptief en koolstofneutraal ontwerpen en bouwen, het onderwerp dat centraal stond tijdens het seminarie op ARCHITECT@WORK Brussels. “Klimaatadaptiviteit impliceert dat je proactief kijkt naar de toekomst en de manier waarop ons klimaat zal evolueren”, leggen Luc Eeckhout en Els Vanden Berghe uit. “In de wetenschap dat de gemiddelde temperatuur en extreme weersomstandigheden in onze contreien de komende jaren en decennia verder zullen toenemen, zijn actieve en passieve maatregelen om oververhitting tegen te gaan een absolute must, ook met het oog op koolstofneutraliteit. Want hoe slimmer en efficiënter je de zon weert, hoe lager de koellast en het bijbehorende energieverbruik. Het is dan ook zaak om onze blik te verruimen en verder te kijken dan louter energie-efficiëntie als we het hebben over klimaatadaptiviteit en koolstofneutraliteit. Er is meer dan ooit nood aan een integrale ontwerpaanpak, met zonwering als een van de vaste parameters.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details