Platform voor de bouw
Kwaliteit en risicobeheersing  bij bouwprojecten, innovatie  met vertrouwen
SECO stelde zich ten dienste van een referentieproject inzake circulair bouwen. Project: ZIN in Brussel. (Architect: 51N4E, Jaspers-Eyers Architects & l’AUC – Bouwheer: Befimmo)

Kwaliteit en risicobeheersing bij bouwprojecten, innovatie met vertrouwen

Naast de structuur (inclusief gevel en dak) kunnen ook technische installaties, net als bepaalde prestaties en afwerkingen, op hun duurzaamheid gecontroleerd en verzekerd worden. Een dergelijke verzekering wordt door de bouwheer afgesloten en dekt de aansprakelijkheid van de bouwactoren. Hiervoor is SECO Belgium de uitgelezen partner.

In 1934 werd SECO opgericht door de bouwsector om het kwaliteitsniveau te verhogen. Aannemers, architecten en studiebureaus verenigden zich om ernstige schadegevallen te vermijden. Als bouwpartijen zijn ze namelijk wettelijk verantwoordelijk voor fouten die de stabiliteit van een gebouw of bouwwerk in het gedrang brengen, en dat gedurende een periode van tien jaar. Deze aansprakelijkheid houdt strikt genomen geen verzekeringsverplichting in (*), maar de verantwoordelijkheid kan wel gedekt worden via de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering. Om de technische risico’s te normaliseren, wordt er – op vraag van de verzekeraars – verplicht een beroep gedaan op een technisch controlebureau zoals SECO. 

Gestructureerde dienstverlening

Als partner van BCCA (Belgian Construction Certification Association) stelt SECO zijn kennis ten dienste van het certificeringsproces, in het bijzonder inzake bouwmaterialen. In het kader van grotere projecten attesteert SECO ook regelmatig de conformiteit op het vlak van brandveiligheid, naast zijn technische controleopdracht. Ook BREEAM- en WELL-certificaten kunnen door SECO afgeleverd worden. Vanuit de kennis die is opgebouwd tijdens het bouwproces (ontwerp en uitvoering), wordt ook voor bestaande gebouwen
een beroep gedaan op de knowhow van de SECO-ingenieurs bij expertises en audits. Dit niet alleen in functie van de stabiliteit of waterdichtheid, maar eveneens voor vragen rond onderhoud, energie en comfort. Ook op het vlak van ‘exploitatie’ bouwde SECO een gestructureerde dienstver-lening uit, waarvan de inspectieopdracht voor ‘Scholen van Morgen’ het pronkstuk vormt. Via jaarlijkse conditiemetingen wordt het gros van de 180 nieuwe scholen van de Vlaamse Gemeenschap geaudit en worden onderhoudsprestaties geëvalueerd.

Circulair bouwen

Via zijn afdeling ‘bouwmaterialen’ valideert SECO creatieve oplossingen, waarbij nieuwe materiaaltypes of innovatieve processen worden toegepast. Hieronder valt ook de attestering bij het hergebruik van materialen zoals bakstenen, isolatie en raam- of gevelelementen, waardoor SECO een actieve rol vervult bij het circulair bouwen. SECO helpt projectleiders een antwoord te vinden op vragen als: kan het materiaal hergebruikt worden, in welke functie, welke testen zijn hiervoor nodig …? Dit om de materialen zo hoog mogelijk in de waardeketen te hergebruiken.

Digitalisering

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in de dagelijkse werking van de SECO-ingenieurs. Digitale platformen en BIM horen onlosmakelijk bij het bouw- en dus ook het controleproces. Werfinspecties worden via tablets gedocumenteerd, waarbij beeldmateriaal en commentaar vlot hun weg vinden naar een rapport. Drones en camera’s worden ingezet. Sensoren monitoren de staat van bouwwerken en bepalen de SECO-onderhouds-inspecties. SECO-teams omarmen deze nieuwe hulpmiddelen om de expertise waarmee de onderneming het verschil maakt ter beschikking van de bouwwereld te stellen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details