Platform voor de bouw
Onderwijs

Landmark voor Limburgse hogeschoolcampus

°IMG_1090-aangepast kopiëren
Het fraaie inkomgebouw centraliseert niet alleen de vitale functies van de hogeschool, maar geeft de UCLL-campus in Diepenbeek ook een nieuw gezicht.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Tim Janssens, Cordeel

12 juli 2021 Leestijd 12 minuten

Deel dit artikel

Het langgerekte complex springt meteen in het oog dankzij de aanwezigheid van twee markante torenvolumes en vormt op die manier het nieuwe ‘gezicht’ van de onderwijssite. 

Het ruitpatroon op de gordijngevel van de bibliotheektoren fungeert tevens als zonwering.

Met meer dan veertienduizend studenten en vijftienhonderd medewerkers is UC Leuven-Limburg een van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Op tien campussen in Limburg en Vlaams-Brabant biedt de hogeschool achttien professionele bachelor- en dertien bachelor-na-bacheloropleidingen aan in de vakgebieden onderwijs, management, technologie, gezondheid en welzijn. De campus in Diepenbeek heeft een capaciteit van circa vierduizend studenten en is daarmee een van de grootste vestigingen van UCLL. Aangezien er dringend nood was aan vernieuwing en extra ruimte, werd de hogeschoolsite volledig hertekend. “De campus voelde aan als een verzameling van geïsoleerde eilandjes. Zowel studenten als medewerkers gaven aan dat er nood was aan een centrale ontmoetingsplek”, vertelt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL. “We wilden niet zomaar een stuk bijbouwen en besloten een langetermijnvisie uit te werken, die vertaald is naar het ‘Masterplan 2020’. Met zijn oppervlakte van 6000 m² is het nieuwe ‘inkomgebouw’ het eerste grote project dat we in het kader van deze grootschalige vernieuwingsoperatie gerealiseerd hebben.”    

Conform het ‘Moving Minds’-concept zullen studenten en medewerkers van uiteenlopende opleidingen elkaar regelmatig tegen het lijf lopen in het inkomgebouw.

Moving Minds op Living Campus

Het fraaie inkomgebouw centraliseert niet alleen de vitale functies van de hogeschool, maar geeft de UCLL-campus in Diepenbeek ook een nieuw gezicht. Dit laatste is bij uitstek te danken aan het ontwerp van Stéphane Beel Architects, dat opteerde voor de realisatie van een langgerekte gelijkvloerse plint en een bibliotheek- en een lestoren met vijf verdiepingen. Zo ontstond er – in samenwerking met Bureau Bouwtechniek, dat instond voor de bouwtechnische ondersteuning in de uitvoeringsfase en de werfopvolging – een ‘Limburgs landmark’ dat de toekomstgerichte onderwijsfilosofie van UC Leuven-Limburg weerspiegelt. “Conform het ‘Moving Minds’-concept zullen studenten en medewerkers van uiteenlopende opleidingen elkaar regelmatig tegen het lijf lopen in het inkomgebouw en zullen ze er ook in contact komen met onze expertisecellen, de jonge ondernemers van StartMinds en externe partners op de campus. De foyer zal ook plaats bieden aan projecten en initiatieven zoals pop-upstores. Dit impliceert meer kansen op ontmoeting, verbinding en kruisbestuiving. Op die manier zal de site uitgroeien tot een echte ‘Living Campus’. We zijn trots dat een gerenommeerd bureau als Stéphane Beel Architects onze ideeën wilde vormgeven. UCLL is een hogeschool in beweging, die deel uitmaakt van een beweeglijke wereld. Het ontwerp van het inkomgebouw symboliseert deze beweeglijkheid”, legt Marc Vandewalle uit.

In de betonnen oostgevel van de lestoren zijn tal van kleine driehoekige ramen geïntegreerd.

Mix van nieuwbouw en renovatie

De hoofdaannemer die de vooruitstrevende architecturale plannen in de praktijk bracht, was Cordeel. Naast een flinke portie nieuwbouw kwam er ook een stukje renovatie aan te pas, geeft projectleider Jasper Hulsteyn aan: “De gelijkvloerse plint en de twee torens zijn nieuwbouw. In aanvulling daarop zijn de eerste en tweede verdieping van het tussenliggend blok volledig gestript en gerenoveerd (nieuwe vloeren, plafonds, technieken, schilderwerk …)”, vertelt hij. “De bibliotheektoren heeft een ellipsvorm en bestaat uit een staalconstructie met gordijngevel, terwijl de klassieker opgevatte lestoren is opgetrokken in een ter plaatse gestorte betonstructuur. De voornaamste bouwkundige uitdaging schuilde in de realisatie van de façades: een gebogen gordijngevel is altijd iets speciaals en in de betonnen oostgevel van de lestoren zijn tal van kleine driehoekige ramen geïntegreerd, waarbij het allerminst een sinecure was om het zichtbeton aan de binnenzijde fatsoenlijk gestort te krijgen. Door een aantal bijkomende werken en leveringsproblemen vanwege de coronacrisis is de bouwtermijn uiteindelijk met een klein jaar verlengd, maar het resultaat mag er zeker wezen. Het langverwachte inkomgebouw is wel degelijk de eyecatcher geworden die iedereen voor ogen had!”    

De bibliotheektoren heeft een ellipsvorm en bestaat uit een staalconstructie met gordijngevel.

Winprof – Vliesgevel en aluminium buitenschrijnwerk
Dat het nieuwe inkomgebouw op de UCLL-campus in Diepenbeek zo in het oog springt, is niet alleen te danken aan de ellipsvorm van de bibliotheektoren, maar ook aan zijn indrukwekkende vliesgevel met doorlopend ruitmotief. Een ‘tour de force’ van de Genkse specialist Winprof, die de plaatsing van het aluminium buitenschrijnwerk voor zijn rekening nam. “De vliesgevel van de bibliotheektoren heeft een oppervlakte van 1280 m² en is opgebouwd uit E85-gevelprofielen van ETEM. Voor de overige ramen en deuren hebben we E75-raamprofielen gebruikt”, vertelt Hilde Raymaekers. “Dit was zonder twijfel een van de meest uitdagende projecten die we in 2020 hebben uitgevoerd. Het ruitmotief op de gesegmenteerde vliesgevel bestaat uit een ‘dots’-patroon met een diameter van 6 millimeter. Deze ‘dots’ werden door middel van een zeefdrukprocedé aangebracht met emailverf en tijdens een thermische behandeling bij een temperatuur van meer dan 600 °C ingebrand in het glasoppervlak. Het ontwerp van het patroon zorgt voor een uitstekend zicht van binnen naar buiten, terwijl hinderlijke verblinding door zonlicht wordt beperkt. De bedrukkingsgraad van de beglazing zorgt ervoor dat het binnenklimaat steeds aangenaam blijft. Ook de realisatie van de driehoekige ramen met alubekleding in de oostgevel van de lestoren was een uitdaging. Kortom: het profiel van professionele omkadering komt volledig tot zijn recht in dit mooie project!”

ADK Vloerafbouw – Chapewerken en akoestische vloerisolatie
In schoolgebouwen met verschillende klassen en auditoria is een piekfijne akoestiek geen overbodige luxe. Vandaar dat de akoestische vloerisolatie in het nieuwe inkomgebouw op de UCLL-campus in Diepenbeek geplaatst is door ADK Vloerafbouw. Daarnaast nam de firma uit Lanaken ook de chapewerken voor haar rekening. “We zijn in 2009 gestart als een traditioneel bedrijf voor chapes en ondervloeren, maar hebben onze service stapsgewijs uitgebreid naar vloerisolatie en -afwerking”, legt zaakvoerder Andy Derkoningen uit. “In dit project konden we die brede expertise uitstekend demonstreren. De vloerisolatie garandeert een verhoogd akoestisch comfort, zodat er in de onderwijsruimtes geen sprake is van geluidshinder. We hechten zeer veel belang aan een kwalitatieve plaatsing en gaan steevast erg nauwkeurig te werk, want we weten als de beste dat dit een wezenlijk verschil maakt. Ook hoofdaannemer Cordeel verkoos kwaliteit boven kwantiteit. Aangezien de vloeren behoorlijke hoge belastingen moeten kunnen torsen, is er geopteerd voor chapewerken met een verhoogde druksterkte (3000 m² in totaal). De ellipsvormige vloeren van de bibliotheektoren waren atypisch, maar dat vormde geen enkel bezwaar. We hebben vaklui met veertig jaar ervaring in dienst, dus we hebben al voor hetere vuren gestaan, zoals ZMK in Maaseik – goed voor 30.000 m² chapewerken. En momenteel zijn we aan de slag in het Van der Valk Hotel in Venlo, dat met 11.000 m² eveneens een belangrijk referentieproject is.”

Aluservice – Aluminium muurafdekprofielen, boordbekleding en afwerking
Voor het nieuwe inkomgebouw op de UCLL-campus in Diepenbeek was flink wat maatwerk in aluminium nodig. Een kolfje naar de hand van Aluservice (Dessel), onderdeel van B&R Bouwgroep. “We hebben er in twee fases gewerkt. Eerst hebben we de muurafdek-profielen gemaakt voor het dak van de ellipsvormige bibliotheek-toren. De uitdaging schuilde daar in het feit dat we met behulp van rechte segmenten van 1,3 meter een boordbekleding met een gebogen aanblik moesten zien te realiseren. Dat hebben we voor elkaar gebracht door ze lichtjes schuin aan te zagen. We hebben ook de achterliggende geïsoleerde draagstructuur geplaatst”, legt bestuurder Kris Wynen uit. “Vervolgens hebben we het gemeenschappelijke inkomgedeelte bekleed (zowel binnen als buiten), net als de trap in de foyer. Daarvoor waren vrij omvangrijke platen nodig, inclusief grote hoekstukken die zelfs niet in onze standaard lakstraat pasten. Tot slot hebben we ook nog diverse kleinere afwerkingen voor onze rekening genomen. Kortom: qua omvang was deze realisatie niet van de grootteorde van een megaproject als Quartier Bleu in Hasselt, maar ze omvatte wel wat bijzonderheden, dus het is zeker een mooie, leuke referentie!”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer UC Limburg VZW (Diepenbeek)
Architect Stéphane Beel Architects (Gent) i.s.m. Bureau Bouwtechniek (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Cordeel (Hoeselt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details