Platform voor de bouw
Lean bouwen loont

Lean bouwen loont

Zonhoven maakte eind 2019 kennis met Egge Park, een wooncomplex met 73 moderne appartementen in een groene parkomgeving. Dankzij de doorgedreven toepassing van de BIM- en leanmethode en de vlotte samenwerking tussen alle aannemers nam de realisatie van dit fraaie project slechts anderhalf jaar in beslag.

De Limburgse vijfsterrengemeente Zonhoven heeft er alweer een rustige en groene woonwijk bij. Egge Park is een complex met vijf woonblokken en 73 appartementen, omringd door een aanlokkelijke tuin met bankjes en sfeerverlichting. Onder de gebouwen bevindt zich een grote parkeergarage van 5000 m², die plaats biedt aan 122 wagens. De grootte van de appartementen varieert van 62 m² met één slaapkamer tot 180 m² met twee of drie slaapkamers.

Dethier

Onder Egge Park bevindt zich een ruime parkeergarage, die plaats biedt aan 122 auto’s. (Beeld: Marc Sourbron)

 

Klaar in amper anderhalf jaar

“Toen de eerste appartementen in mei 2018 verkocht werden, beloofden we de kopers dat ze twee jaar later in hun woning zouden kunnen. De eerste bewoners trokken er al in oktober 2019 in – een grote meevaller”, vertelt David Grauls, projectleider bij Bouwbedrijf Dethier, dat tevens fungeerde als projectontwikkelaar. “Hoe we erin geslaagd zijn om Egge Park in zo’n korte tijd af te werken? Door alle partners van meet af aan nauw te laten samenwerken. Daarbij is timing belangrijk, maar de kwaliteit van de uitvoering nog veel belangrijker.”

Aannemers meteen op één lijn

Dethier was altijd al een voortrekker op het vlak van Building Information Modeling, kortweg BIM. Ook voor Egge Park tekende het op voorhand alles tot in de kleinste details uit in 3D. Dat heeft als voordeel dat fouten en tegenstrijdigheden nog voor de start van de bouw konden worden gedetecteerd en opgelost en dat alle aannemers op elk moment met hetzelfde plan werkten. “We hebben ook ons leanprincipe maximaal toegepast. Voor de start van de werken brachten we alle partijen samen, van de metselaars over de elektriciens tot de schilders. We maakten een gemeenschappelijke planning op, terwijl de aannemers onderling eventuele moeilijkheden in de bouw bespraken. Doordat ze elkaar op voorhand al eens hadden ontmoet, verliep het bouwproces enorm vlot. Elke week hielden we een werfvergadering. Daar bespraken we de stand van zaken, de planning en eventuele uitdagingen. Door die manier van werken ontstond er een bepaalde soort rust op de werf. Iedereen kende het doel, de opdrachten, de afspraken én elkaar. Zo konden we grote stappen vooruit zetten.”

Dethier

David Grauls: “We gaan heel ver in onze klantenbegeleiding.” (Beeld: Marc Sourbron)

 

Uitgebreide klantenbegeleiding

In oktober 2019 – anderhalf jaar na de eerste spadesteek – verhuisden de eerste bewoners naar hun nieuwe thuis. Vrijgezellen, koppels en (eenouder)gezinnen. Jongeren en ouderen. En hun reacties zijn positief. David Grauls: “We krijgen fijne feedback van de kopers. Dat maakt ons werk leuk, natuurlijk. We gaan dan ook heel ver in de begeleiding van onze eindklanten. Bovendien hebben onze kopers meer budgettaire vrijheid om het appartement in te richten op basis van hun persoonlijke smaak. En we investeren fors in de nazorg. Als de kopers een vraag of probleem hebben, reageren we meteen.”

Dethier past BIM en lean bouwen intussen toe in al zijn projecten, net omdat die methode bij de realisatie van Egge Park zo succesvol was. David Grauls: “Bij de bespreking van nieuwe projecten hebben al enkele onderaannemers gepolst of we opnieuw te werk gaan zoals bij Egge Park. Iedereen is het erover eens dat die gouden combinatie haar vruchten afwerpt.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details