Platform voor de bouw
Letterlijk en figuurlijk een groen stadsbaken
Het nieuwe kenniscentrum profileert zich als een imposant, groen baken.

Letterlijk en figuurlijk een groen stadsbaken

De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen. In hun streven naar een uiterst duurzaam en esthetisch ontwerp kwamen architect en bouwheer al snel uit bij een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugel.

Al deze functies in één gebouw, dat was aanvankelijk niet zo voorzien. “Het project heeft dan ook een hele weg afgelegd sinds ik de opdracht in 1987 kreeg toegewezen”, aldus architect Koen Van Der Mynsbrugge. “Die opdracht omvatte enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden. Verschillende inplantingsplaatsen werden overwogen, alvorens de keuze in 2015 op de huidige site achter het administratief centrum en het politiegebouw viel.” 

Daar verrees een imposant, groen baken. En dat mogen we zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren, koos het bouwteam immers voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen. “In 2016 besloot de gemeenteraad voor een BEN-gebouw te gaan en zo alvast voorsprong te nemen op de Europese regelgeving. Een beslissing die een grote impact had op het verdere bouwtraject en de keuzes die we maakten.”

“Het is mooi om te zien hoe de strakke vormgeving en verschillende groentinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw”, vindt Jos Jeunen.

Esthetisch en duurzaam

“We onderzochten hoe we de energievraag maximaal konden reduceren, fossiele brandstoffen konden mijden en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen konden inzetten”, legt Koen Van Der Mynsbrugge uit. “In ons streven naar een minimale energievraag bleek de keuze van het buitenschrijnwerk cruciaal. Aan de hand van grote raampartijen wilden we immers een maximale natuurlijke lichtinval creëren, maar dat mocht uiteraard niet leiden tot oververhitting. In onze zoektocht kwam ik uit bij Schüco.” 

“Uit een eerste gesprek bleek dat Koen op zoek was naar een passende oplossing om een zo strak en slank mogelijk gordijngevelsysteem te kunnen implementeren”, vertelt Kristof De Sadeleer, projectmanager bij Schüco Belgium. “Ook de opengaande delen wilde de architect graag zo slank mogelijk uitvoeren. Ons net gelanceerde FWS 60 CV-systeem – een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugel, waarbij ‘CV’ staat voor Concealed Vent – sloot volledig aan bij zijn wensen: zowel optimale thermische isolatie als esthetische verfijning dankzij zeer smalle profielen.” 

Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden.

Geen opengaande delen?

“Dat we wel degelijk in ons opzet geslaagd zijn, blijkt uit enkele ongeruste berichten van toekomstige gebruikers, die – afgaande op het buitenaanzicht – dachten dat er geen opengaande delen voorzien waren”, lacht Koen Van Der Mynsbrugge. “Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf inderdaad niet te onder-scheiden. En ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zie je haast niet”, vult Kristof De Sadeleer aan. “Dat zorgt voor een mooi en strak resultaat, precies zoals de architect voor ogen had. Het gevelsysteem wordt trouwens gecombineerd met onze CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen tevens een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen trouwens ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel. Dit bijzondere project zou niet haalbaar geweest zijn zonder een meedenkende partner als Alulim, die instond voor de productie en plaatsing van de systemen.”

Jos Jeunen, zaakvoerder van Alulim: “De constructie met onderlicht en bovenlicht, in combinatie met de zonwering, was voor dit gloednieuwe systeem nog niet toegepast. Met Alulim hebben we dan ook actief meegedacht en een grondige voorbereidende
studie uitgevoerd alvorens aan de slag te gaan. De constructieve samenwerking met de bouwheer, architect, aannemer en Schüco zorgde voor een goed verloop van de uitvoering. Mooi om te zien hoe de strakke vormgeving en verschillende groentinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw.” 

“Net zoals bij andere bouwprojecten zijn we ook hier op uitdagingen gebotst, maar het eindresultaat mag er zijn”, besluit Kristof De Sadeleer. “Esthetiek en duurzaamheid komen hier heel mooi samen, dus het nieuwe kenniscentrum van Geraardsbergen is een inspirerende referentie voor toekomstige projecten. Ondertussen werken we trouwens ook samen met Koen aan de
renovatie van een school in Geraardsbergen, waar de CTB-zonwering wordt toegepast op een klassiek raamsysteem.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details