Platform voor de bouw
Leuven Bioscience: straffe wetenschap in een grandioos gebouw
De prefabafdeling van CIT Blaton realiseerde 761 gevelelementen en 546 balken en kolommen voor een totaal van 3.000 m³ beton.

Leuven Bioscience: straffe wetenschap in een grandioos gebouw

Op de Arenbergcampus van de Katholieke Universiteit Leuven werd recent een ronduit imposant gebouw neergepoot, Bioscience genaamd. Het gebouw is niet alleen een indrukwekkende architectonische prestatie, maar ook een symbool van toewijding aan wetenschappelijke progressie en innovatie. Het belichaamt de geest van ontdekking en samenwerking die de kern vormt van de academische gemeenschap aan de KU Leuven en draagt bij aan de voortdurende vooruitgang op het gebied van biowetenschappen.

Het gebouw van 13 verdiepingen, plus kelder, heeft een hoekige vorm om de blootstelling aan de zon te maximaliseren, belangrijk in een gebouw waar heel wat onderzoek gebeurt. De werkzaamheden begonnen medio 2021. Het einde van de ruwbouw, wind- en waterdicht, werd voorzien in september 2023. CIT Blaton kreeg de opdracht om dit ambitieuze project tot een goed einde te brengen.

3.000 m³ beton

“Om het gebouw op tijd te kunnen opleveren, boden we aan om de wanden en balken volledig als geprefabriceerde betonelementen te maken”, vertelt Wim De Greef, senior project manager bij CIT Blaton. “Al die elementen werden door onze eigen prefabricatiedienst van geproduceerd en geleverd op de werf. De prefabafdeling realiseerde 761 gevelelementen en 546 balken en kolommen, goed voor een totaal van 3.000 m³ beton.”

Optimalisatie planning

“Om de planning verder te optimaliseren, begon de bekleding van de gevels met architecturale betonnen elementen vóór de voltooiing van de structurele werkzaamheden van de 13 verdiepingen”, gaat Wim De Greef voort. “Zorgvuldige coördinatie tussen de verschillende onderaannemers en/of leveranciers was dan ook strikt noodzakelijk. Denk hierbij aan werkzaamheden als de installatie van de prefab betonelementen, het plaatsen van raamgehelen en gordijngevels, waterdichting, het aanbrengen van isolatiepanelen, kitwerken … Een ferme prestatie in dergelijke korte tijdsspanne.”     

Om de planning te optimaliseren, begon de bekleding van de gevels met architecturale betonnen elementen vóór de voltooiing van de structurele werkzaamheden van de 13 verdiepingen.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer KU Leuven
  • Architect SVR-ARCHITECTS (Antwerpen), Proof of the sum (Amsterdam)
  • Hoofdaannemer(s) CIT Blaton (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details