De luifel doet niet alleen dienst als beschutting, maar ook als zonwering. Hij gaat dus ook oververhitting tegen.

02:13
13-11-2019

Lichtervelde Sportsite | Modulair sportcentrum voor flexibel gebruik

Nieuwe sportvelden, een multifunctionele sporthal en een groene speelzone voor kinderen: Lichtervelde heeft er een troef bij. Op de kersverse sportsite kunnen jong en oud naar hartenlust genieten van sport en lichaamsbeweging. De architect koos, in overleg met de gemeente, voor onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen met gunstige thermische eigenschappen.

Een toegankelijke site met maximale doorzichten en optimaal gebruik van de architectuur: zo kan je de nieuwe sportsite in Lichtervelde gerust typeren. Centraal staat de multifunctionele sporthal. Een tweeledig complex met veel glas. De doorgang tussen de twee gebouwhelften vormt de link tussen de voetbalterreinen aan weerszijden van het gebouw. Het dak kraagt 160 centimeter uit en fungeert als beschutting tegen zowel de zon als de regen. De treden onder de oversteek zorgen meteen ook voor een overdekte tribune, want enthousiaste supporters geven de sportieve Lichterveldenaars met plezier een extra boost.

De architect koos, in overleg met de gemeente, voor onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen met prima thermische eigenschappen.

Modulaire opbouw

Uiteraard is het nieuwe gebouw uitnodigend. Mede dankzij de gezellige cafetaria op de kop van het volume. Maar bovenal is het multifunctioneel. “Het gebouw volgt een vaste ritmering van 120 centimeter, in functie van de gevelafwerking en de deuropeningen. Enkel de zijwanden zijn dragend. “Een flexibele binnenruimte is het praktische resultaat”, legt Peter De Smet van Architectenbureau Bressers uit. “Met de keuze voor een aluminium gevelafwerking creëerden we bovendien een onderhoudsvriendelijk, duurzaam en modern gebouw.” 

In dat duurzame verhaal is een zuinig energiebeheer cruciaal. Dat merk je onder meer aan de PV-panelen, die zich uitstrekken over het ganse dak. Alle verliesoppervlakken zijn sterk geïsoleerd. De luifel doet meteen ook dienst als zonwering. Zo gaat hij oververhitting tegen en maakt hij actieve koeling overbodig. “Daarnaast zorgen een combinatie van een warmtepomp en een condenserende hoogrendementsketel, een zonneboiler voor het sanitair warm water, vloerverwarming, ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en allerhande waterbesparende maatregelen voor een ecologisch beheer van de sportsite”, vult de architect aan.

Belangrijk in de organisatie van het gebouw was het verdiepen van de judozaal, die rondom bovendien volledig beglaasd is. Hierdoor ontstaat een inkijk op de tatami’s vanaf de rand van het gebouw. Bezoekers van de site, supporters en sporters krijgen zo een interactief zicht op het judogebeuren. Door het verdiepen van de hoge judozaal blijft de architectuur van het gebouw horizontaal en strak, inclusief een doorlopende daklijn.

Onvoorziene sanering

De ligging van de sportsite bracht meteen de eerste – en de grootste – bouwkundige uitdaging met zich mee. Het multifunctionele gebouw werd opgetrokken op een voormalige stortplaats. De impact daarvan op de werf was vooraf niet helemaal duidelijk. “De grond bleek er erger aan toe dan we aanvankelijk dachten”, zegt Stefaan Gheysen van aannemer Bouw & Renovatie. “Er was een sanering van de afgegraven grond nodig. Dat veroorzaakte enkele maanden achterstand op het bouwschema.”

Gelukkig verliep de montage van de ruwbouw in prefabelementen daarna vlot. Bouw & Renovatie voerde naast de complete ruwbouw ook het binnenschrijnwerk uit. “Het was een project dat perfect in onze comfortzone lag. Iets waar ons bedrijf al vele jaren mee vertrouwd is”, aldus Gheysen. 

Belangrijk in de organisatie van het gebouw was het verdiepen van de judozaal, die rondom bovendien volledig beglaasd is.

Project in afwerkingsfase

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de omgevingswerken op de sportsite. Het B-terrein voor voetbalclubs wordt afgewerkt. Door het nieuwe tennisveld is het B-terrein verplaatst. En de verharding wordt aangelegd. Daarmee is Lichtervelde bijna klaar voor zijn tweede sportieve adem. En zo komt er binnenkort een einde aan de grootschalige werken, die in september 2017 van start gingen. Peter De Smet: “Deze sportsite sluit perfect aan bij de visie van Bressers. We werken steeds op het snijpunt van nieuwe invullingen en een bestaande context. We zoeken actief naar projecten waar we die kruisbestuiving kunnen realiseren. De context van een site is dus van groot belang. Of het nu gaat om een woonproject, sportinfrastructuur, een dienstencentrum of een beschermd monument. Van nieuwbouw tot restauratieprojecten.”    

Tekst: Tekst Stephanie Demasure
Beeld: Beeld Architectenbureau Bressers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

FDS – Mobiele wanden

Bij een multifunctionele sporthal hoort uiteraard een flexibele opstelling. Daarvoor werd FDS uit Drongen ingeschakeld. Met bijna een halve eeuw ervaring richtte het de kleedkamers van het sportcentrum in met behulp van mobiele wanden. Zo plooien de kleedruimtes zich steeds naar de noden van de sportclubs die er het beste van zichzelf geven. “De wanden
zijn, zoals altijd, opgebouwd uit een aluminium frame met
stalen verstevigingen. Binnenin is isolatiemateriaal verwerkt. We werkten de wanden extra af met watervaste spaanplaat, die we vervolgens bekleedden met een kunststoflaagje”, licht Didier Degomme, project manager bij FDS, toe. “Voor die kunststof-afwerking viel de keuze op een specifieke blauwtint: de kleur van de lokale voetbalclub.” Alle onderdelen van de mobiele wand zijn verzinkt. Zo is het materiaal bestand tegen het vochtige klimaat dat kleedkamers in een sporthal typeert.

Lees meer over: duurzaam , Lichtervelde , sportcentrum

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Farys (Gent)

Architect

Architectenbureau Bressers (Gent)

Hoofdaannemer(s)

Bouw & Renovatie (Rekkem)