Platform voor de bouw
Nieuws

Logistiek Test Centrum in volle opbouw

Vue_05
Het Logistic Education Center trekt de aandacht met zijn geperforeerde gevelbekleding.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld AAVO Architects

26 januari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Daarom investeert de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM) in een Logistiek Test Centrum op de terreinen van Tech Lane Ghent in Zwijnaarde. De Design & Build-wedstrijd resulteerde in een constructie die eenvoud en functionaliteit combineert met een aantrekkelijke en toegankelijke look. 

Het Logistiek Test Centrum of ‘Fabriek Logistiek’ wordt gebouwd voor iedereen die met logistiek en ‘supply chain’ te maken heeft. “Bedrijven kunnen er met eigen personeel en goederen bestaande en nieuwe concepten rond magazijnwerking uittesten en vergelijken”, vertelt Thomas De Vogelaere, commercieel directeur bij Willy Naessens Group. “Concreet zijn er twee modulair in te richten ruimtes met testopstellingen voor warehousing-procestechnieken gerealiseerd, die voor korte termijnen kunnen worden gehuurd. De ene ruimte is 2.400 m² groot en bestemd voor traditionele logistieke processen. De andere is 2.000 m² groot en gericht op processen in e-commerce. Verder is er nog een ‘Logistic Education Center’ van 4.400 m² gebouwd, dat leslokalen, kantoren en een opleidingscentrum omvat.”

De Fabriek Logistiek omvat twee modulair in te richten ruimtes en een ‘Logistic Education Center’.

Subtiele architectuur

Het is net dat ‘Logistic Education Center’ dat de aandacht trekt met zijn geperforeerde gevelbekleding. “Hier zijn geen grote glaspartijen terug te vinden”, aldus Thomas De Vogelaere. “Wel is er sprake van een subtiel spel van lange nauwe ramen, die het monotone karakter van de gevel mooi doorbreken. Ook de overkraging op het eerste niveau zorgt voor gereserveerd dynamisme: het gebouw lijkt immers gedeeltelijk te zweven. Een mooi accent is de afgeronde hoek aan de straatkant, die het geheel een statisch en toch toegankelijk karakter geeft.” 

Duurzaam gebouw

Het volledige project werd gerealiseerd met een uitermate duurzame beton-structuur. “Deze is aangevuld met grijze betonnen wand- en dakelementen”, vertelt Thomas De Vogelaere. “Dit was een bewuste keuze om een hoge brandweerstand en een grote thermische inertie te bereiken. We streven immers naar een BREEAM Very Good-label voor het gebouw en een Excellent-label op het vlak van technieken. Om dit laatste te bereiken, is er heel wat aandacht besteed aan het concept. Zo werd er bewust gekozen voor een hybride VRF-warmtepomp die een hoger rendement combineert met een lage onderhoudskost en milieuvriendelijkheid. Het systeem past immers een combinatie van R32-gas en water toe.”

Een mooi accent is de afgeronde hoek aan de straatkant, die het geheel een statisch en toch toegankelijk karakter geeft.

Van a tot z

De realisatie is in handen van Willy Naessens Industriebouw, onderdeel van de Willy Naessens Group. “Het is een project waarbij onze verticale integratie centraal staat”, legt Thomas De Vogelaere uit. “We hebben immers de opdracht gekregen om het concept van a tot z uit te werken en te realiseren. Precies op dit vlak maken wij het verschil. We positioneren ons immers niet als een coördinatiebureau, maar wel als een geïntegreerde bouwpartner die alles in eigen beheer uitvoert. Infrastructuur, ruwbouw, daken, aluminium schrijnwerk en technieken: het zijn de ervaren mensen van onze dochterondernemingen die elk aspect met het grootste vakmanschap uitwerken. Dit impliceert natuurlijk een totale ontzorging van de klant, maar eveneens een snelle en vakkundige realisatie omdat iedereen op elkaar is ingespeeld.”

De duurzame betonstructuur wordt aangevuld met grijze betonnen wand- en dakelementen.

Bouwlocatie met uitdagingen

Het nieuw Logistiek Test Centrum wordt gebouwd in Tech Lane Ghent, een kersverse bedrijvenzone op het ‘Eiland’ tussen het Kanaal van Zwijnaarde, de Tijarm en de Ringvaart. “Vroeger was dit een stortplaats”, aldus Thomas De Vogelaere. “Ondanks de sanering weten we uit eerdere projecten dat het op deze locatie niet zo eenvoudig bouwen is. Daarom hebben we de vloer en structuur op een paalfundering gepositioneerd. Ook deze werken deden we zelf, met eigen paalmachines en funderingsploegen. Een andere uitdaging bestond erin het uitgebreide eisenpakket van de bouwheer te koppelen aan de hoge duurzaamheidsambities. Dankzij ons eigen studiewerk op het vlak van technieken en stabiliteit konden we op alle vragen een afdoend antwoord formuleren. Medio 2021 wordt het Logistiek Test Centrum opgeleverd en we weten nu al dat het een bijzonder interessant gebouw zal zijn, zowel visueel als functioneel.”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (Gent)

Architect
AAVO Architects (Moeskroen)

Hoofdaannemer(s)
Willy Naessens Industriebouw (Wortegem-Petegem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details