Platform voor de bouw
Zorg

Lommel, WZC De Bekelaar | Kersvers onderkomen voor Lommelse senioren

Achter het voormalige woonzorgcentrum De Bekelaar, dat zijn beste tijd achter de rug heeft, verrees de voorbije maanden een nieuwbouw...

wzc-bekelaar-lommel-0921-1219-kopieren

20 maart 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Achter het voormalige woonzorgcentrum De Bekelaar, dat zijn beste tijd achter de rug heeft, verrees de voorbije maanden een nieuwbouw die vanaf 2020 alle functies van het bestaande volume overneemt. In eerste instantie biedt De Bekelaar 2.0 plaats aan negentig bewoners, maar in een tweede fase zal de capaciteit zelfs oplopen tot honderdtwintig bewoners. Bovendien bevinden zich op het gelijkvloers een kapsalon, een cafetaria, een grootkeuken, kineruimtes, polyvalente zalen en enkele logistieke functies en kantoren. 

In 2007 opende woonzorgcentrum ‘De Bekelaar’ zijn deuren in het voormalige ziekenhuisgebouw aan de Kliniekstraat in Lommel. Al snel groeide het uit tot een complex met 75 wooneenheden en drie plaatsen voor kortverblijf, maar al even snel werd duidelijk dat er nood was aan een nieuw woonzorgcentrum dat kon voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van senioren. M4 architecten en ingenieurs ontwierp een gebouw dat op het gelijkvloers een heel aantal algemene functies groepeert. De eerste en tweede verdieping herbergen drie vleugels van telkens vijftien kamers.

De gevelsteen is verwerkt met in de massa gekleurde doorstrijkmortel.

 

Traditionele opbouw

Het was Cordeel dat het architecturale concept op deskundige wijze naar de praktijk vertaalde. “Het nieuwe woonzorgcentrum heeft een traditionele opbouw”, vertelt projectmanager Rudi Bloemen. “Het binnenspouwblad en de dragende muren zijn uitgevoerd in gemetselde betonblokken. De vloeren bestaan uit voorgespannen welfsels en breedvloerplaten, en de dakstructuur uit een combinatie van lichtgewicht hellingsbeton en EPS-isolatieplaten, afgewerkt met roofing. De gevelsteen is verwerkt met in de massa gekleurde doorstrijkmortel en het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in aluminium. De vloeren van de kamers en de gangen zijn bekleed met pvc, terwijl de vloeren van de kantoren en de keuken uit keramische tegels (60*60) bestaan.”

“Bouwkundig gezien was het vrij standaard, al vormde het centrale gedeelte wel een moeilijkheid”, aldus projectmanager Rudi Bloemen.

 

De wanden van de sanitaire cellen in de kamers zijn aan de buitenzijde uitgevoerd in HPL op multiplex, en aan de binnenzijde in volkern. Om extra ruimte te winnen, is de dubbele schuifdeur geïntegreerd in de wand en zijn de Sanblocks in de badkamers verwerkt in de metselwerkmuren en vervolgens brandwerend afgewerkt. “Bouwkundig gezien was het vrij standaard, al vormde het centrale gedeelte wel een moeilijkheid. De combinatie van acht schuine ronde kolommen en ingebetonneerde stalen profielen vroeg extra aandacht.”  

De eerste en tweede verdieping herbergen drie vleugels van telkens vijftien kamers.

 

Technische optimalisaties

Het gebouw wordt verwarmd via gascondensatieketels, die klassieke radiatoren aansturen. Een ventilatiesysteem C (in de kamers) en een ventilatiesysteem D (in de personeelsruimtes) dragen eveneens bij tot het binnencomfort. In de polyvalente zaal en enkele zitruimtes is eveneens koeling voorzien. “Als de koel-installatie gedurende de zomer werkzaam is, laten we de afgevoerde warmte niet zomaar verloren gaan, maar recupereren we ze voor de voorverwarming van het sanitair warm water. Aangezien het dossier al is opgestart in 2013, kunnen we dit systeem gerust behoorlijk vooruitstrevend noemen”, zegt Wim Dieltjens, projectmanager bij studiebureau boydens engineering.

De lichte gevelsteen en het parelmoergouden schrijnwerk passen wonderwel bij elkaar.

 

“Het sanitair warm water is overigens een belangrijk gegeven in woonzorgcentra. Het is cruciaal dat de bewoners meteen over warm water kunnen beschikken, maar de keerzijde van de medaille is wel dat het warmwater-circuit voortdurend gevoed moet worden. Dit zorgt voor opwarming van het gebouw, wat in de zomer minder opportuun is. Vandaar dat we het water niet verwarmen tot 60 à 65 °C, maar slechts tot 45 °C. Bijgevolg gaan we legionellabesmetting tegen via chemische desinfectie. Dit levert een win-winsituatie op: minder warmteverlies gedurende de winter en minder opwarming gedurende de zomer, in combinatie met een lagere energie-factuur. De Bekelaar is een gebouw dat qua maintenance zeer eenvoudig is. Het is in feite een groot huis. Alles is uiteraard wat ruimer gedimensioneerd, maar de onderhoudsnood is even minimaal. Het spreekt voor zich dat de bouwheer dit sterk op prijs stelt.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • GWW-BE

    Grond/Weg/Waterbouw

    Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

    Naar website
  • IA

    Industrial Automation

    Platform over productie- en procesautomatisering

    Naar website
  • IB

    Interieurbouw & Schrijnwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
  • LP

    Lumenpro

    Platform over licht en verlichting

    Naar website
  • MTV

    Metaalvak

    Platform voor de metaalverwerkende industrie

    Naar website
  • Recyclepro

    Recyclepro

    Platform over de gehele recyclingstroom

    Naar website
  • CLW

    Construire la Wallonie

    Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

    Naar website
  • Greenpro

    Greenpro

    Platform voor de tuin- en groenprofessional

    Naar website
  • KB

    Keukenbouw

    Platform over design en techniek in de keukenbranche

    Naar website
  • Bouwmat

    Bouwmat

    Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

    Naar website
  • ArchiComm-BE

    ArchiComm

    Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details