Platform voor de bouw
Luchtbevochtiging essentieel voor gezond binnenklimaat

Luchtbevochtiging essentieel voor gezond binnenklimaat

Zo’n systeem draagt sterk bij aan de realisatie van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Condair (Holsbeek) leverde de elektrische stroomluchtbevochtigers, stelde ze af en startte ze op.

“Het gaat om zes stroomluchtbevochtigers van het type RS met lage exploitatiekosten”, vertelt sales manager Dirk Vanhove. “Onze opdrachtgever was HVAC-aannemer Thermoco (Antwerpen). “Aanvankelijk was de stad op zoek naar een lowbudgetinvestering. Daar staan echter zeer hoge exploitatiekosten tegenover. Wij hebben dit technisch en cijfermatig geargumenteerd en beide oplossingen vergeleken. Uiteindelijk viel de keuze dan toch op een duurdere basisinvestering. Helaas wordt via aanbestedingen al te vaak een goedkoper systeem gekozen, zonder rekening te houden met de kosten op lange termijn.”

Luchtbevochtiging is helemaal actueel tijdens de COVID-19-pandemie.

Hogere investering, lagere exploitatiekosten

De lagere exploitatiekosten hebben zowel betrekking op het waterverbruik als op het energieverbruik en de onderhoudskosten. “Zo is ons systeem uitgerust met een eigen, gepatenteerd kalkmanagementsysteem. Dat schudt automatisch en continu de kalk van de weerstanden en vangt alles op in een extern reservoir. Zo zijn er eenvoudigere en snellere onderhoudsbeurten om de kalk te verwijderen en moet er ook minder water worden weggespoeld. Doordat de propere weerstanden rechtstreeks in contact blijven met het water ligt hun energieverbruik ook lager.”

Relevant artikel

Smaakvolle restauratie geeft Harmonie opnieuw toekomst

Lees artikel

Net doordat Condair oplossingen aanbiedt die op lange termijn renderen – zowel in luchtontvochtiging als in adiabatische koeling – kon het al diverse mooie referenties in de wacht slepen. “In Antwerpen gaat het onder meer om het Museum voor Schone Kunsten, Museum De Reede, de Koningin Elisabethzaal, het Stadhuis en het Steen. In het havengebied werkten we ook voor chemiereus Ineos en Katoen Natie.

Virusbestrijding

Het moederhuis van Condair staat in Zwitserland. “Het verhaal begon al in 1948, toen de eerste bevochtigingstoestellen hun intrede deden in de ontsmettingsindustrie bij dieren. Vandaag is luchtbevochtiging een zeer actueel onderwerp, doordat de verspreiding van virussen (zoals griepvirussen en COVID-19) in goed bevochtigde lucht (tussen 40 % en 60 %) veel lager ligt dan in te droge lucht. Bovendien voelen mensen zich beter en presteren ze beter in voldoende vochtige lucht. In droge lucht wordt het immuunsysteem gedeactiveerd. Het is heel belangrijk voor de gezondheid dat de lucht in een werk- en leefomgeving wordt bevochtigd. Ook in omgevingen met veel hygroscopische materialen, zoals papier, karton en tapijtvloeren, maakt een luchtbevochtigingssysteem veel verschil.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details