Zo’n systeem draagt sterk bij aan de realisatie van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Condair (Holsbeek) leverde de elektrische stroomluchtbevochtigers, stelde ze af en startte ze op.
“Het gaat om zes stroomluchtbevochtigers van het type RS met lage exploitatiekosten”, vertelt sales manager Dirk Vanhove. “Onze opdrachtgever was HVAC-aannemer Thermoco (Antwerpen). “Aanvankelijk was de stad op zoek naar een lowbudgetinvestering. Daar staan echter zeer hoge exploitatiekosten tegenover. Wij hebben dit technisch en cijfermatig geargumenteerd en beide oplossingen vergeleken. Uiteindelijk viel de keuze dan toch op een duurdere basisinvestering. Helaas wordt via aanbestedingen al te vaak een goedkoper systeem gekozen, zonder rekening te houden met de kosten op lange termijn.”
De lagere exploitatiekosten hebben zowel betrekking op het waterverbruik als op het energieverbruik en de onderhoudskosten. “Zo is ons systeem uitgerust met een eigen, gepatenteerd kalkmanagementsysteem. Dat schudt automatisch en continu de kalk van de weerstanden en vangt alles op in een extern reservoir. Zo zijn er eenvoudigere en snellere onderhoudsbeurten om de kalk te verwijderen en moet er ook minder water worden weggespoeld. Doordat de propere weerstanden rechtstreeks in contact blijven met het water ligt hun energieverbruik ook lager.”
Net doordat Condair oplossingen aanbiedt die op lange termijn renderen – zowel in luchtontvochtiging als in adiabatische koeling – kon het al diverse mooie referenties in de wacht slepen. “In Antwerpen gaat het onder meer om het Museum voor Schone Kunsten, Museum De Reede, de Koningin Elisabethzaal, het Stadhuis en het Steen. In het havengebied werkten we ook voor chemiereus Ineos en Katoen Natie.
Het moederhuis van Condair staat in Zwitserland. “Het verhaal begon al in 1948, toen de eerste bevochtigingstoestellen hun intrede deden in de ontsmettingsindustrie bij dieren. Vandaag is luchtbevochtiging een zeer actueel onderwerp, doordat de verspreiding van virussen (zoals griepvirussen en COVID-19) in goed bevochtigde lucht (tussen 40 % en 60 %) veel lager ligt dan in te droge lucht. Bovendien voelen mensen zich beter en presteren ze beter in voldoende vochtige lucht. In droge lucht wordt het immuunsysteem gedeactiveerd. Het is heel belangrijk voor de gezondheid dat de lucht in een werk- en leefomgeving wordt bevochtigd. Ook in omgevingen met veel hygroscopische materialen, zoals papier, karton en tapijtvloeren, maakt een luchtbevochtigingssysteem veel verschil.”
Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.