Platform voor de bouw
Luka Vleeswaren, Vilvoorde | Toekomstgerichte productiehal  voor vleeswarenfabrikant volledig op maat gebouwd

Luka Vleeswaren, Vilvoorde | Toekomstgerichte productiehal voor vleeswarenfabrikant volledig op maat gebouwd

Een productiehal volledig op maat van het productieproces, dat is wat Luka Vleeswaren liet realiseren in Vilvoorde door bouwbedrijf ASK Romein. Het gebouw is eveneens ontworpen met het oog op de toekomst. Zowel het volledige volume als iedere entiteit binnenin kunnen uitgebreid worden.

Luka is een vleeswarenfabrikant, gevestigd in Vilvoorde. Vorig jaar nam het familiebedrijf de firma MMG over en richtte een nieuwe vennootschap op onder naam Gallinis, Latijn voor gevogelte. In eerste instantie opteerde Luka voor de verbouwing van de Waalse vestiging, maar omdat het gebouw zeer verouderd was werd deze piste al snel ver- laten. Luka schakelde ASK Romein in voor de bouw van een nieuwe productiehal in Vilvoorde.

“We hebben er niet zomaar een standaard industriegebouw neergepoot”, vertelt Stan Debruyn, technisch commercieel adviseur bij ASK Romein. “We zijn vertrokken van een uitvoerige analyse van het productieproces en hebben het gebouw op basis van die analyse uitgetekend.” ASK Romein werkte dit project uit volgens een Design & Build-formule. “Alles draait rond intens overleg met de bouwheer”, legt Stan Debruyn uit. “Wij hebben onze kennis en kunde op het vlak van Design & Build gecombineerd met de ervaring van Luka inzake vleeswarenproductie.”

beeld-ask-romein-11-kopieren

Elke entiteit binnen in het gebouw kan uitgebreid worden als de productiecapaciteit moet worden opgedreven.

 

Veranderingsgericht bouwen

Het opzet was om toekomstgericht te bouwen. “We zijn vertrokken van een bepaalde productiecapaciteit, maar die moest zeer snel uit te breiden zijn als de nieuwe markt van Luka zou aanslaan”, zegt Stan Debruyn. “Het productieproces is een gesloten circuit. Bijgevolg diende elke individuele ruimte uitbreidbaar te zijn en lokalen insluiten was dan ook uit den boze. Als er een bottleneck ontstaat in het productieproces, kan die op deze manier onmiddellijk worden weggewerkt.” Het volledige vleesverwerkingsproces, vanaf het binnenkomen van het vlees tot en met de afwerking van het product, is ingericht rond een centrale wasplaats en opbergruimte.

De productiehal zelf is een standaard EPB-conform industriegebouw. De binnenindeling is volgens een box-in-boxsysteem gebouwd, wat betekent dat de binnenopstelling integraal verplaatsbaar is. Het is eveneens mogelijk om het gebouw op termijn uit te breiden. ASK Romein heeft de productiehal bewust centraal op de site ingeplant, zodat er langs alle zijden uitbreidingsmogelijkheden zijn.

“Het was best een huzarenstukje om het plan uitgewerkt te krijgen”, vertelt Stan Debruyn. “Enerzijds omdat Luka zijn kennis van gevogelte-productie wilde uitbreiden, anderzijds omdat er heel veel ruimtes in het gebouw geïntegreerd moesten worden. Daar komt nog bij dat alles volgens de normen van het Federaal Agentschap Veiligheid Voedselketen (FAVV) diende te ge- beuren. Alles, van de technieken tot en met elke individuele machine, is vooraf gemodelleerd in BIM. We hebben overlegd met de fabrikanten van de machines, zodat ze perfect afgestemd zijn op het gebouw en op de nodige productiecapaciteit.”

beeld-ask-romein-10-kopieren

De volledige vleesverwerking is ingericht rond een centrale wasplaats
en opbergruimte.

 

Wegenis en technieken

Behalve het gebouw heeft ASK Romein ook de aanleg van de wegenis en de installatie van alle technieken voor de klant gerealiseerd. “We zijn gestart met het afgraven van het terrein tot op een diepte van 2 meter”, vertelt Gunther Vranken, projectleider bij ASK Romein. “Nadien hebben we al het puin ter plaatse gezeefd, gebroken en hergebruikt voor de onderfundering van de wegenis en de productiehal.” De productiehal is EPB-conform. De kantoren worden verwarmd en gekoeld met warmtepompen, terwijl de koeling van de productiehal met behulp van ammoniak gebeurt. De nieuwe productiehal en het bestaande gebouw op de site zijn verbonden door een leidingenbrug.

Complex huzarenstukje

De productiehal is gebouwd tussen augustus 2018 en mei 2019. Luka Vleeswaren is zeer tevreden met het resultaat, zelfs in die mate dat het bedrijf overweegt om ook zijn bestaande gebouw aan dezelfde analyse en verbouwing te onderwerpen. “Dit project bewijst de meerwaarde van Design & Build. Onze missie is steevast om een industriegebouw op maat te ontwerpen en de bouwheer daarbij zoveel mogelijk te ontlasten. Daar zijn we zeker in geslaagd! Wat van buitenaf een standaard industriegebouw lijkt, is in realiteit een complex huzarenstukje dat volledig is afgestemd op de noden van de bouwheer”, besluit Stan Debruyn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details