Platform voor de bouw
Lummen, Kantoorgebouw Vanderstraeten | Eyecatcher met golvende glasgevel

Lummen, Kantoorgebouw Vanderstraeten | Eyecatcher met golvende glasgevel

Bouwonderneming Vanderstraeten doet de Europaweg in Lummen swingen, want haar nieuwe kantoorgebouw in glas en aluminium is een heuse blikvanger. Binnenin voeren beton, witte muren en een houten afwerking de boventoon. Met dit bouwkundige hoogstandje toont het op-en-top Limburgse familiebedrijf aan dat het onmogelijke wel degelijk mogelijk is.

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Alle houten elementen zijn afkomstig uit de eigen schrijnwerkerij.

 

In drie generaties tijd groeide Vanderstraeten van een lokaal eenmansbedrijf uit tot een van dé
referenties voor de bouw en renovatie van scholen, appartementscomplexen, woonzorgcentra en
ziekenhuizen in Vlaanderen. Intussen telt het team van Vanderstraeten 150 medewerkers: ingenieurs, planners, calculators, BIM-experts, werfleiders, administratief personeel en arbeiders. De laatste jaren steeg het aantal projecten en personeels-leden zo snel dat het oude kantoor uit zijn voegen barstte. Tijd voor een uitbreiding, en wat voor één!

Architecturaal en ecologisch pareltje

“Om meer ruimte te creëren, bouwden we een nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw – goed voor 1560 m² extra oppervlakte. Daarna ondergingen de oude kantoren een grondige renovatie”, legt gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten uit. “Het nieuwe complex moest ons visitekaartje worden: een bouwkundig hoogstandje, een ecologisch voorbeeld en een architecturaal pareltje. Samen met onze bouwpartners zijn we daarin geslaagd.”

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Veertien prachtige moeraseiken kregen een nieuwe plaats in de tuin.

 

De gevel springt in het oog door zijn ronde vormen, aluminium panelen en gigantische, driedubbele ramen. Die strakke stijl is ook terug te vinden aan de binnenkant van het gebouw. Beton en witte muren overheersen. Om het interieur warmer te maken, voegde Vanderstraeten houten elementen toe. De houten trappen en wanden werden geproduceerd in de schrijnwerkerij van het bedrijf, die zich op dezelfde site bevindt. De aannemer ruilde de kleine kantoortjes van het oude gebouw in voor grote en lichte landschapskantoren. En tussen de verschillende ruimtes zie je vooral glas.

Energieneutraal en comfortabel

Bij de realisatie van het nieuwe gebouw waren twee aspecten cruciaal voor Vanderstraeten: ecologie en comfort. Voor de verwarming en koeling van de passiefbouw is er een geothermische installatie met een warmtepomp geplaatst. In het gebouw vind je nergens radiatoren terug, want de ruimtes worden verwarmd en gekoeld via de vloer. De ventilatie verloopt dan weer via luchtgroepen met een hoog recuperatierendement. Bijverwarmen of extra afkoelen kan met behulp van de ventiloconvectoren in het plafond.

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Beton, glas en hout voeren de boventoon in het interieur.

 

Michel Vanderstraeten: “Bij het ontwerp hebben we ook heel sterk gekeken naar het comfort van onze medewerkers. Iedereen kreeg een elektrisch verstelbaar zit-stabureau. Het plafond en het tapijt werken geluidsdempend. En rond ons gebouw ligt een mooie tuin om frisse lucht op te snuiven. Daar prijken ook veertien moeraseiken, die oorspronkelijk op de plaats van het nieuwe kantoor stonden.   

Mijn vader, die intussen overleden is, plantte ze 25 jaar geleden, en ik moest en zou ze voor hem bewaren. Een gespecialiseerde firma transporteerde ze – met bloed, zweet en tranen – naar hun nieuwe plek. Hoe groter de eikenbomen worden, hoe mooier deze plek zal zijn.”

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan moderne, lichte en grote kantoren.

 

De medewerkers van Vanderstraeten verhuisden begin september 2018 van de oude kantoren naar de nieuwe vleugel. De totaalrenovatie van het bestaande gebouw nam in amper vijf maanden in beslag. In maart 2019 waren alle werken afgerond.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details