Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

De golvende glasgevel is een architecturaal pareltje.

01:52
20-01-2020

Lummen, Kantoorgebouw Vanderstraeten | Eyecatcher met golvende glasgevel

Bouwonderneming Vanderstraeten doet de Europaweg in Lummen swingen, want haar nieuwe kantoorgebouw in glas en aluminium is een heuse blikvanger. Binnenin voeren beton, witte muren en een houten afwerking de boventoon. Met dit bouwkundige hoogstandje toont het op-en-top Limburgse familiebedrijf aan dat het onmogelijke wel degelijk mogelijk is.

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Alle houten elementen zijn afkomstig uit de eigen schrijnwerkerij.

 

In drie generaties tijd groeide Vanderstraeten van een lokaal eenmansbedrijf uit tot een van dé
referenties voor de bouw en renovatie van scholen, appartementscomplexen, woonzorgcentra en
ziekenhuizen in Vlaanderen. Intussen telt het team van Vanderstraeten 150 medewerkers: ingenieurs, planners, calculators, BIM-experts, werfleiders, administratief personeel en arbeiders. De laatste jaren steeg het aantal projecten en personeels-leden zo snel dat het oude kantoor uit zijn voegen barstte. Tijd voor een uitbreiding, en wat voor één!

Architecturaal en ecologisch pareltje

“Om meer ruimte te creëren, bouwden we een nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw – goed voor 1560 m² extra oppervlakte. Daarna ondergingen de oude kantoren een grondige renovatie”, legt gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten uit. “Het nieuwe complex moest ons visitekaartje worden: een bouwkundig hoogstandje, een ecologisch voorbeeld en een architecturaal pareltje. Samen met onze bouwpartners zijn we daarin geslaagd.”

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Veertien prachtige moeraseiken kregen een nieuwe plaats in de tuin.

 

De gevel springt in het oog door zijn ronde vormen, aluminium panelen en gigantische, driedubbele ramen. Die strakke stijl is ook terug te vinden aan de binnenkant van het gebouw. Beton en witte muren overheersen. Om het interieur warmer te maken, voegde Vanderstraeten houten elementen toe. De houten trappen en wanden werden geproduceerd in de schrijnwerkerij van het bedrijf, die zich op dezelfde site bevindt. De aannemer ruilde de kleine kantoortjes van het oude gebouw in voor grote en lichte landschapskantoren. En tussen de verschillende ruimtes zie je vooral glas.

Energieneutraal en comfortabel

Bij de realisatie van het nieuwe gebouw waren twee aspecten cruciaal voor Vanderstraeten: ecologie en comfort. Voor de verwarming en koeling van de passiefbouw is er een geothermische installatie met een warmtepomp geplaatst. In het gebouw vind je nergens radiatoren terug, want de ruimtes worden verwarmd en gekoeld via de vloer. De ventilatie verloopt dan weer via luchtgroepen met een hoog recuperatierendement. Bijverwarmen of extra afkoelen kan met behulp van de ventiloconvectoren in het plafond.

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Beton, glas en hout voeren de boventoon in het interieur.

 

Michel Vanderstraeten: “Bij het ontwerp hebben we ook heel sterk gekeken naar het comfort van onze medewerkers. Iedereen kreeg een elektrisch verstelbaar zit-stabureau. Het plafond en het tapijt werken geluidsdempend. En rond ons gebouw ligt een mooie tuin om frisse lucht op te snuiven. Daar prijken ook veertien moeraseiken, die oorspronkelijk op de plaats van het nieuwe kantoor stonden.   

Mijn vader, die intussen overleden is, plantte ze 25 jaar geleden, en ik moest en zou ze voor hem bewaren. Een gespecialiseerde firma transporteerde ze – met bloed, zweet en tranen – naar hun nieuwe plek. Hoe groter de eikenbomen worden, hoe mooier deze plek zal zijn.”

Lummen Kantoorgebouw Vanderstraeten

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan moderne, lichte en grote kantoren.

 

De medewerkers van Vanderstraeten verhuisden begin september 2018 van de oude kantoren naar de nieuwe vleugel. De totaalrenovatie van het bestaande gebouw nam in amper vijf maanden in beslag. In maart 2019 waren alle werken afgerond.  

Tekst Joke Hofmans    |    Beeld Luca Beel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Van Loo Projects – Omgevingsaanleg

Specialist in afbraakwerken, grond- en saneringswerken en wegenwerken Van Loo Projects legde het terrein rond het nieuwe kantoorgebouw van Vanderstraeten aan. De firma uit Ramsel sloopte bestaande verhardingen en afsluitingen én legde de nieuwe parkeerplaatsen aan. Ze realiseerde tevens de glooiingen in de tuin en creëerde paadjes in asfalt, betontegels en siergrind als finishing touch.

Kris Fransen, tien jaar lang planner en nu verantwoordelijk voor hr en communicatie: “We zijn een van de vaste onderaannemers van Vanderstraeten. In het voorbije anderhalf jaar voerden we voor hen drie grotere opdrachten uit. In Putte bij Mechelen sloopten we gebouwen en groeven we 20.000 m³ grond af. In Mortsel voerden we 7000 m³ af. En in Sterrebeek bouwt Vanderstraeten een nieuwe infrastructuur voor de Amerikaanse militaire school. Daar graven we nu een bouwput van 30.000 m³ uit.”

“Wie één keer met ons samenwerkt, doet nadien vaker een beroep op ons”, zegt Kris Fransen. “Doordat we over een sterk team van tachtig à negentig mensen beschikken, zijn we flexibel. We nemen zowel kleine als grote projecten aan: eenvoudige klussen, complexe opdrachten en uitschieters in het grondwerk tot 100.000 m³. En vooral: met de ervaring van Jef Van Loo, die al 35 jaar actief is in de sector, en de knowhow van Johan Van Loo weten we precies hoe we elke uitdaging het best aanpakken.”


R&M Van Den Boer – Aluminium gordijngevel

Dé blikvanger van het nieuwe kantoorgebouw van Vanderstraeten is de aluminium gordijngevel. Voor die eyecatcher zorgde R&M Van Den Boer, de Limburgse specialist in aluminium schrijnwerk. Zaakvoerder Ronny Van Den Boer: “Grote of speciale projecten waarvoor anderen passen, komen dikwijls bij ons terecht. Seriewerk doen we niet. Maatwerk is onze specialiteit, en dus paste het golvende kantoorgebouw van Vanderstraeten ons als gegoten. We voerden het intensieve teken- en rekenwerk voor het project uit en namen de plaatsing van de gordijngevel voor onze rekening.”

Met de gebogen glasgevel van Vanderstraeten was R&M Van Den Boer niet aan zijn proefstuk toe. Het plaatste bijvoorbeeld ook het witte aluminium schrijnwerk van Energetic Lighting in Kontich. En de glasgevel van hotel Corbie in Lommel, dat zeven verdiepingen telt.

Ronny Van Den Boer richtte R&M Van Den Boer in 1991 samen met zijn broer Marc op. Het bedrijf is gespecialiseerd in de plaatsing aluminium constructies van Reynaers Aluminium. Intussen groeide het team uit tot dertig medewerkers. De drie kernwoorden die R&M Van Den Boer typeren? Capaciteit, flexibiliteit en kwaliteit.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer Vanderstraeten (Lummen)

Architect STYFHALS architecten (Machelen)

Hoofdaannemer Vanderstraeten (Lummen)