Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Luxecomplex met twee gezichten

Achter het woongebouw ligt 2 hectare groene, publieke ruimte.
Achter het woongebouw ligt 2 hectare groene, publieke ruimte.

19 oktober 2020 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Het complex telt twee vleugels en biedt plaats aan 93 woningen en kantoren, een hotel met 145 kamers, een supermarkt, een tankstation en een ondergrondse parking met plaats voor 265 auto’s. Achter de nieuwbouw ligt 2 hectare groene, publieke ruimte. Alles ademt grandeur. The Residence zoekt en vindt de perfecte balans tussen visies en tijdsgeesten.

Tekst uwtekst.be    |    Beeld Wouter De Ceuster

Architect David Matthyssen (HUB): “Het nieuwe wooncomplex ligt op het snijvlak van de Antwerpse 19de-eeuwse gordel en ontwikkelingen van de 20ste en 21ste eeuw op het nieuwe Zuid. In het historische deel zie je bouwblokken met statige herenhuizen, in de hedendaagse wijken veel grotere gebouwvolumes en brede, open straten. Met The Residence verzoenen we die verschillende stadsgezichten: het geheel heeft de figuur van een bouwblok, maar de invulling is op schaal van Nieuw Zuid.”

Stedelijk én huiselijk

“Het hotel van The Residence, met de bronzen gevel, ligt aan de kant van de Jan Van Gentstraat. We hebben er gewerkt met sokkels in architectonisch beton en geanodiseerde metalen gevelpanelen. Om het gebouw aan de straatkant een stedelijk karakter te geven, heeft het hotel kleinere ramen dan de woningen aan de parkzijde en is de indeling van de gevel streng. De woningen – met uitzicht op het park en de Schelde of het justitiepaleis – stralen een warmere, huiselijkere en open sfeer uit. Aan die gevels hebben we het architectonische beton niet gecombineerd met metaal, maar met hout. En de ramen zijn er veel groter. Het wooncomplex vouwt zich open in de richting van het park. The Residence heeft met andere woorden twee gezichten. En toch horen ze zichtbaar bij elkaar.”

De overdekte hal van het tankstation vormt één geheel met het hotel.

De overdekte hal van het tankstation vormt één geheel met het hotel.

Rijkelijk wonen

David Matthyssen: “In dit project hebben we met bijzonder kwaliteitsvolle materialen kunnen werken. De bronzen gevel, het gepolijste beton, de houten terrassen aan de parkzijde: alles straalt klasse en generositeit uit.” In de interieurs valt de hotelsfeer op. De appartementen zijn ingedeeld in twee
zones: een woon- en slaapgedeelte. Binnen die zones maakten de interieur-architecten waar mogelijk gebruik van meubels in plaats van binnenwanden om de ruimtes in te delen. De appartementen hebben grote terrassen en ramen, en net zoals in het hotel ligt er een tapijt in de hal.      

Integratie van het tankstation

De originele opdracht voorzag in de integratie van het tankstation in het gebouw. Het VLAREM verbiedt echter om boven tankstations te bouwen. David Matthyssen: “Vaak zie je dat zo’n tankstation dan aan een gebouw wordt geplakt, met een lelijke luifel op poten erboven. Om dat te vermijden, hebben we het tankstation opgevat als een volwaardig gebouw. Het resultaat is een overdekte hal die één geheel vormt met het hotel en dezelfde look-and-feel heeft.”

De woningen aan het park hebben gevels in hout en beton.

De woningen aan het park hebben gevels in hout en beton.

Veel partners, veel wensen

The Residence startte in 2015 als een project van stedelijk vastgoedbeheer-bedrijf AG VESPA, projectontwikkelaar Today for Tomorrow en tankstation Total. Ze schreven een architectuurwedstrijd uit, maar na de eerste ontwerpversie kwamen er in de loop der jaren steeds meer opdrachtgevers bij, zoals de eigenaar van het hotel, de uitbater van de ondergrondse parking en Colruyt, dat de supermarkt op de benedenverdieping beheert. Het was aan de HUB om al die wensen te verzoenen. David Matthyssen: “In elk project beïnvloeden tientallen factoren het eindresultaat. Denk aan het ruimtelijke uitvoeringsplan Nieuw Zuid en de historisch gegroeide omgeving. Denk aan de visie van de drie oorspronkelijke partners (AG VESPA, Today for Tomorrow en Total) en onze visie als architecten. Denk aan de beperkingen qua budget en timing. In een ontwerp zoek je altijd naar een vereniging van alle informatie en inzichten. Bij The Residence kwamen daar onderweg nog extra partners bij. Met veel overleg en een open, heldere communicatie zijn we erin geslaagd om de wensen van al die partners samen te brengen in één consistent ontwerp waarin iedereen zich thuis voelt. Daar ben ik trots op.”     

Over HUB

Architectenbureau HUB specialiseert zich in ambitieuze duurzame architectuur in complexe, stedelijke omgevingen. De duurzaamheid van gebouwen is voor HUB van fundamenteel belang. Dat vertaalt zich in een groeiende aandacht voor circulariteit binnen de projecten. Waar moet u HUB van kennen? Het renoveert momenteel het stadhuis van Antwerpen, ontwierp de socialedienstencluster ‘Het Huis’ in Berchem en stond in voor de brandweervoorpost op de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen. Ook de site ArtBasicsforChildren in Schaarbeek en de duurzame gebouwen van Den Draad in Gentbrugge dragen de HUB-stempel.    


MGB Cladding Systems – Goudkleurige gevel

Een opvallende gouden gevel siert het hotel en Total-tankstation aan The Residence – het werk van MGB Cladding Systems (Waalwijk, Nederland). Dat ging met het originele ontwerp aan de slag en maakte er een eenvoudige en tegelijk luxueuze gevelconstructie van. Directeur Peter Verhoofstad: “Onze slogan is niet voor niets ‘complex engineering, simple solutions’. De gouden gevel moest er ingenieus uitzien. Toch hebben we het ontwerp en de achterliggende montage sterk kunnen vereenvoudigen, waardoor de prijs een stuk lager lag dan oorspronkelijk voorzien was. Voor de bouwheer was dat natuurlijk een opsteker.” De gevel bestaat uit lichte platen in aluminium composiet: twee lagen aluminium met een kern van polyetheen. Voor de gouden kleur kwam er geen spuitwerk aan te pas. MGB Cladding Systems liet de composietplaten voor de montage immers anodiseren in de kleur ‘brons 02’.

MGB Cladding Systems is gespecialiseerd in metalen gevel- en plafond-systemen, zonwering en lamellen voor terrasoverkappingen. Het richt zich zowel tot bedrijven als particulieren. De Nederlandse onderneming beschikt over een eigen bouwkundige afdeling, een calculatiedienst en twintig vaste monteurs. Ze plaatste ook het imposante plafond van de markthal in Rotterdam en de gevel van de nieuwe campus Penta van Howest Kortrijk.


Loveld – Architectonisch beton

Het MAS in Antwerpen, het nieuwe Tate Modern in Londen, AZ Sint-Maarten in Mechelen … In de referentielijst van Loveld prijken iconische gebouwen. Ook The Residence hoort nu thuis in dat rijtje. Het wooncomplex kreeg een gevel in gepolijst architectonisch beton, met de look-and-feel van een mooie hoogwaardige natuursteen als resultaat.

“Het gepolijste beton ziet er niet alleen bijzonder kwalitatief uit. Het behoudt ook zijn luxueuze uitstraling op lange termijn”, vertelt Vincent Termote, salesmanager bij Loveld. “In principe is er bij architectonisch beton altijd één afwijkende zijde – de zijde waarlangs we het beton in de mallen storten. De drie andere zijden zijn identiek door de gladde bekisting. Voor de gevel van The Residence hebben we alle terrassen en kolommen na het storten gepolijst. Zo zien de betonelementen er allemaal hetzelfde uit. Door een klein laagje van het beton weg te slijpen, worden de granulaten zichtbaar, wat een natuursteenuitstraling creëert.”

Door het architectonische beton te polijsten, wordt het gebouw niet alleen mooier. Het is ook bestand tegen weer, wind en vuil. En is er na al die jaren toch sprake van vervuiling of beschadiging? Dan kan de kolom of wand in kwestie hersteld of schoongemaakt en gepolijst worden.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer AG VESPA (Antwerpen), Today for Tomorrow (Antwerpen) en Total (Parijs, Frankrijk)
Architect HUB (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Democo Group (Hasselt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details