Verscholen in een landschapspark van 2,5 hectare, dicht bij het stadscentrum van Roeselare, ligt Heron: urban villa’s die architectuur, natuur en stad verzoenen. Zo reflecteert de aluminium gevelbekleding de groene omgeving. De luxueuze paviljoenen bestaan uit 55 appartementen die gestoeld zijn op het concept van levenslang wonen.
Residentie Heron – Grieks voor reiger – ligt op een locatie met grote historische waarde voor B2Ai architects, dat het project ontwierp. Oprichter Hendrik Vermoortel kocht de site op de hoek van de Rijksweg en de Hoogleedsesteenweg in de jaren tachtig, toen er nog een oude hoeve en schuur stonden. Vermoortel maakte er een uniek hoofdkantoor van dat later een
geklasseerd gebouw werd. B2Ai architects – toen nog Buro II – werd zo’n succes dat de site te klein werd. Vandaag is het multidisciplinaire bureau gevestigd op drie locaties (Roeselare, Gent, Brussel) en werken er 130 architecten, ingenieurs en urban planners.
Pieterjan Vermoortel, huidig zaakvoerder van B2Ai architects en zoon van de intussen overleden Hendrik Vermoortel, blies de voormalige woonplaats van zijn familie eind 2019 nieuw leven in. Het landschapspark van 2,5 hectare met grote vijver leek hem geschikt om er een unieke woonplek te creëren. Dat werd dus residentie Heron: geen grote volumes, maar vier urban villa’s met elk twaalf tot zestien appartementen die opgaan in de natuur. “Vandaag is de eerste fase uitgevoerd”, zegt Janina Vertriest, senior projectarchitect bij B2Ai architects. “Dat zijn twee volumes van drie en vier woonlagen met respectievelijk twaalf en veertien appartementen. Fase 2 bestaat uit twee gelijkaardige volumes met respectievelijk twaalf en zeventien appartementen.”
De in totaal 58 appartementen – met een oppervlakte die varieert van 70 tot 129 vierkante meter – tellen een, twee of drie slaapkamers en zijn afgewerkt met grote glaspartijen en ruime, doorlopende terrassen om de natuurlijke omgeving maximaal te benutten. “De penthouses van 129 vierkante meter hebben leefterrassen met een oppervlakte van liefst 83 vierkante meter”, zegt Janina Vertriest. “Opvallend is ook dat de gevelbekleding uit licht reflecterend aluminium bestaat, zodat de groene omgeving en de grote vijver met waterlelies worden weerspiegeld in de paviljoenen. Dit alles resulteert in een heel ruimtelijk gevoel.”
Het resultaat van de grote glaspartijen, de wisselende bouwhoogtes, de zwevende terrassen en de afwisselende binnenindeling is een architectuur die erg dynamisch oogt. Maar er is ook praktisch en toekomstgericht gedacht, aan de hand van het openplanprincipe. “Doordat de appartementen heel beperkt zijn qua draagstructuren binnen in de appartementen zelf is er veel flexibiliteit om het interieur aan te passen”, zegt Janina Vertriest. “De appartementen zijn gebouwd met de idee van ‘levenslang wonen’ in het achterhoofd. De brede deuropeningen en de drempelloze terrassen verhogen de toegankelijkheid op latere leeftijd.”
De luxueuze paviljoenen maken geen gebruik van een klassieke gasaansluiting, maar zijn aangesloten op het warmtenet van de verbrandingsoven van MIROM Roeselare. “Daardoor zijn het bijna-energieneutrale woningen met een maximaal E-peil van 30. De vier penthouses van blokken B en C zijn intussen al verkocht, maar via Dewaele en Stragimo staan nog appartementen te koop die ook interessant zijn voor investeerders. De eerste bewoners reageerden alvast heel tevreden”, besluit Janina Vertriest.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.