Platform voor de bouw
Luxueus logeren in het groen
In Terhills Resort is alles aanwezig om in elk seizoen een unieke vakantiebeleving te garanderen, in harmonie met de waterrijke natuur.

Luxueus logeren in het groen

Dit premium vakantiepark in het Limburgse Dilsen-Stokkem is harmonieus ingebed in de natuurlijke omgeving van de voormalige steenkool- en grindwinningssite aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Bovendien is het een voorbeeldproject inzake duurzaam, modulair en circulair bouwen.

De gevels van de vakantiewoningen zijn bekleed met vezelcementpanelen en thermowood.

Een kleinschalig, duurzaam en autovrij ‘vakantiepark buiten categorie’: dat was de opzet van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en Center Parcs toen de plannen voor de realisatie van Terhills Resort vorm kregen. Beide partijen bliezen de voormalige mijnsite van Eisden en de bijbehorende natuur sinds de jaren 90 nieuw leven in, om er vanaf heden (eindelijk) de vruchten van te plukken. “Terhills Resort is goed voor een investering van meer dan 100 miljoen euro – de grootste in onze geschiedenis! – en vormt het orgelpunt van een lang herbestemmingstraject”, zegt Tom Vanham, CEO bij LRM. “De realisatie van het vakantiepark kadert in een van de meest duurzame transformaties van het land. Er is maar liefst 219 hectare gesaneerd: 100 hectare werd teruggegeven aan de natuur, 119 hectare is beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen zoals Terhills Resort, dat in totaal 65 hectare bestrijkt.”      

Unieke vakantiebeleving

Qua dienstverlening, verblijfsmogelijkheden en activiteitenaanbod behoort Terhills Resort tot de absolute top in België. Het herbergt immers niet alleen 250 vrijstaande luxecottages voor twee tot twaalf personen, maar ook een Country Club, een Aqua Garden en allerhande recreatievoorzieningen zoals een kinderboerderij en minigolfbaan. De cottages beschikken standaard over een open haard en een ruim terras met barbecue. Ze zijn beschikbaar in twee categorieën: VIP en Exclusive (inclusief buitensauna en -douche). Sommige huisjes beschikken zelfs over een eigen aanlegsteiger en zijn via een uitgebreid grachtenstelsel bereikbaar per boot. De Country Club heeft een panoramisch uitzicht over de Grote Plas en groepeert alle centrale faciliteiten, waaronder een restaurant met verwarmd terras, een Beach House, een Kids Club met binnenspeeltuin en een kleine supermarkt. De Aqua Garden bestaat uit een binnenzwembad met stroomversnelling, een kinderbad, een jacuzzi en een ‘infinity pool’ in openlucht. Terhills Resort fungeert tevens als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. En ook in de nabije omgeving zijn er meer dan voldoende ontspanningsmogelijkheden: shoppen in Maasmechelen Village, relaxen in Elaise Wellness, waterskiën in Terhills Cablepark … Kortom: alles is aanwezig om in elk seizoen een unieke vakantiebeleving te garanderen, in harmonie met de waterrijke natuur.      

Terhills Resort bestrijkt een oppervlakte van 65 hectare.

Duurzaamheid troef

Zoals reeds aangegeven, was duurzaamheid een cruciaal aandachtspunt in dit ambitieuze project. “Aangezien het gebied in het verleden al erg veel heeft meegemaakt, wilden we het grootst mogelijke respect voor de natuurlijke omgeving aan de dag leggen. De karakteristieke mijnterrils ontstonden bij de ontginning van steenkool en nadien werd er lang aan grindwinning gedaan – vandaar de grote kraters in het landschap, die gevuld zijn met water. Het was zaak om met zo min mogelijk impact een maximaal effect te creëren”, aldus Tom Vanham, die benadrukt dat de focus op duurzaamheid veel verder ging dan de ruimtelijke inplanting. “Twee zonnepanelenparken (waarvan één drijvend exemplaar) wekken groene energie op, we maken gebruik van elektrische bootjes en shuttles, het zwembad- en horecagebouw zijn uitgerust met groendaken, de CO2-impact en de uitvoeringstermijn tijdens het bouwproces zijn zoveel mogelijk beperkt, we hebben maximaal samengewerkt met lokale aannemers en toeleveranciers … Bovendien is Terhills Resort een voorbeeldproject op het vlak van circulair en modulair bouwen, zowel qua materiaalgebruik en constructiemethode (houtskeletbouw en andere herbruikbare materialen, omkeerbare verbindingen, focus op demonteerbaarheid en uitbreidbaarheid) als qua ruimtelijke impact en energiebeheer (elektrificatie en energie-zuinige technieken zoals warmtepompen). Tot slot worden de bomen die voor de realisatie van dit project gekapt zijn integraal gecompenseerd in de vorm van 20 hectare bos elders in Vlaanderen, conform een overeenkomst met Natuurpunt.”    

Het centrale schiereiland met het zwembad- en horecagebouw is het kloppend hart van het vakantiepark.

Verschillende loten

De realisatie van Terhills Resort had – letterlijk en figuurlijk – heel wat voeten in de aarde. Grootschalige infrastructuurwerken – 1.400 bomen, 80.000 planten, 20 hectare gras, 5 kilometer wandelpaden, 43.500 m² verharding, 4,5 kilometer riolering … – zorgden voor een optimale synergie tussen de bestaande natuur en de toegevoegde bebouwing. “Dit lot werd uitgevoerd door een TM met Willemen Infra, Van de Kreeke en Aertssen”, zegt Patrick Poelmans, directeur der werken bij Willemen Construct. “Wij stonden op onze beurt in voor de coördinatie van de bouw- en infrawerken – samen met Machiels Building Solutions (MBS) – de high-end afwerking van de 250 casco houtskeletwoningen (gerealiseerd door MBS) en de ruwbouw en afwerking van de facilitaire gebouwen: het zwembad- en horecagebouw, de welkomstlodge en een industrieloods. Voor de woningen waren vooraf vijf basistypologieën uitgewerkt – voor twee, vier, zes, acht of twaalf personen – die stuk voor stuk aanpasbaar en demonteerbaar zijn. Dit zorgde voor tijdswinst op de werf, zeker in combinatie met de leanplanning en de nodige finetuning via de realisatie van proefwoningen. De modulariteit bood tevens een voordeel qua kwaliteitscontrole en opvolging van de werken. Het zwembad- en horecagebouw zijn enerzijds opgebouwd uit prefabbetonelementen en anderzijds uit ter plaatse gegoten waterdichte betonconstructies. Op de dragende kolommen zijn gelamelleerde houten liggers geplaatst, die een steeldeck en de groendakafwerking ondersteunen. Om de karakteristieke ‘waaiervorm’ van de dakstructuren te kunnen realiseren, hebben we alles uitgezet met behulp van een robotical total station en hebben we de stabiliteit op punt gesteld via BIM. De integratie van alle gespecialiseerde zwembadtechnieken was een bijzondere primeur voor ons.”      

De cottages kregen een high-end afwerking en beschikken standaard over een open haard en een ruim terras met barbecue.

Logistiek huzarenstukje

Voor Willemen Construct en de andere betrokken (onder)aannemers was dit project een complex logistiek huzarenstukje, geeft Patrick Poelmans aan. “Waar nu de grachten liggen, liepen voordien de werfwegen. We hebben het terrein ingedeeld in acht zones en hebben vervolgens een strakke uitvoeringsflow aangehouden op basis van onze leanplanning, zodat de infrawerken naadloos konden volgen. Door de off-siteproductie lag het montage- en afwerkingsritme erg hoog, dus het was een hele uitdaging om dat te managen. Voorts moest het gemotoriseerd werfverkeer tot een minimum beperkt worden, dus onze werfleiders hebben heel wat kilometers afgelegd met de mountainbike. Daar kwamen dan ook nog eens enkele planwijzigingen voor de facilitaire gebouwen
en de coronacrisis bij, die bovendien een lange nasleep met leverings- en personeelsproblemen kende. Kortom: het was geen ‘walk in the park’, maar al bij al hebben we ons uitstekend uit de slag getrokken en hebben we het resort in recordtempo kunnen realiseren. We houden dan ook een zeer goed gevoel over aan dit unieke project, temeer omdat we veel positieve reacties krijgen op ons werk. We hebben in de wandelgangen vernomen dat Center Parcs nog nooit zo’n hoge afwerkingsgraad had gezien bij de oplevering van een vakantiepark, dus dat stemt ons uitermate tevreden!”    

Sommige vakantiewoningen beschikken over een eigen aanlegsteiger en zijn via een uitgebreid grachtenstelsel bereikbaar per boot.

DIJA – Zachte vloerbekleding
De pvc-vloeren, aluminium plinten, trapbekleding en inkommatten in de 250 vakantiewoningen en de pvc- en tapijtvloeren in het hoofdgebouw: DIJA uit het nabijgelegen Neeroeteren leverde een essentiële bijdrage aan de realisatie van Terhills Resort. “We zijn er dan ook ruim een jaar aan de slag geweest”, zegt zaakvoerder Peter Jame. “Het ging onder meer om Impress-luxevinylvloeren van Moduleo, die geplaatst is op een losliggende ondervloer. De huisjes volgden elkaar in sneltempo op, dus een goede planning was cruciaal. Het was een mooi en omvangrijk project waarin we eens te meer hebben kunnen bewijzen dat we steevast kwaliteit leveren en dat we onze afspraken zonder uitzondering nakomen. Bovendien zijn we voor de gelegenheid een THV aangegaan met B-STUC om ook in administratief opzicht alles te kunnen stroomlijnen. Een andere recente realisatie die getuigt van onze expertise is zorgcampus Kouterman in Alken, waar we tachtig assistentieflats uitrustten met pvc-vloeren van Forbo. Momenteel nemen we zeven copycenters onder handen. Ook in scholen, ziekenhuizen, kantoorgebouwen enzovoort zijn we regelmatig actief, en dat in heel België en Nederland. Iedere klant kan rekenen op een professionele en persoonlijke benadering, optimaal afgestemd op de karakteristieken van ieder project!” 

Aertssen Infra – Grondwerken
De realisatie van Terhills Resort vergde ook flink wat infrastructuurwerken. Aertssen Infra (Stabroek) stond als lid van de THV met Willemen Infra en Van de Kreeke in voor de plaatsing van de onderfundering, de ophogingen en afgravingen voor de vakantiewoningen, de wegenis, het zwembad en het grachtenstelsel. “Een groot deel van de grachten (circa 70.000 m²) die hoger lagen dan de waterstand zijn volledig bekleed met kleimatten en geotextiel om het water op peil te houden. Quasi alle afgegraven grond (230.000 m³ in totaal!) is ter plaatse hergebruikt voor ophogingen, de aanleg van een krekengebied en de afwerking van de tuinen en heuvels in het park”, zegt Krien Huybrechts, werfleider bij Aertssen Infra. “De timing was zeer strikt, aangezien alle andere (onder)aannemers moesten voortbouwen op ons werk. Gelukkig verliep deze samenwerking erg vlot en konden we volop blijven doorwerken tijdens de ‘lockdown’. Op piekmomenten stonden er een vijftiental Aertssen-machines op de werf. Het was in verschillende opzichten een zeer mooi project voor ons: zowel qua locatie (in een aangename bosomgeving) als qua variëteit van de werken die we moesten uitvoeren (landschapsheuvels, beplanting, funderingen, grachten, kleimatten, drainage …). We zijn er twee jaar lang van de partij geweest, van de eerste schop in de grond tot en met de afwerking van het park. We zijn erg fier dat we van a tot z hebben mogen bijdragen aan dit prachtige resultaat!”

Jepa – Herstellingen voor oplevering
Krassen op glas en profielen, schade aan ramen en deuren, verkleuringen …: het komt weleens voor in grote bouwprojecten. Het is dan ook zaak om deze euvels recht te zetten alvorens de finale oplevering plaatsvindt. Een belangrijke taak die Jepa bv (Hasselt) ook bij de realisatie van Terhills Resort op zich nam. “Dit was een erg interessant project omdat we er ons volledige gamma van technieken voor oppervlakteherstelling konden demonstreren, die we in al hun facetten ten volle beheersen”, klinkt het. “De tijdsdruk was enorm en vooral het individueel aanpassen van de spatwanden in iedere vakantiewoning maakte de uitvoering een stuk complexer. Ook het herlakken van de sluis naar het buitenzwembad vergde toch wel wat technische vindingrijkheid. Bovendien moesten we in de 250 huisjes elke wand uitmeten met uitsparingen voor andere aansluitingen. Gelukkig verliep de samenwerking op de werf zeer aangenaam en was de hoofdaannemer tevreden met ons werk. We zijn dan ook fier op deze realisatie, die zeker niet misstaat tussen de vele andere prestigeprojecten die we reeds voor grote bouwondernemingen in binnen- en buitenland hebben uitgevoerd: Raad van Europa en Möbius/Allianz (Interbuild), UPS Eindhoven en Bonnenfantenklooster Maastricht (Cordeel), Royal Hamilius in Luxemburg en Biotope in het Franse Lille (Gruppo Simeon Italia), Cadix en Luca in Antwerpen, Baden en Neptunium in Brussel, Refuga in Hasselt en AZ Sint-Jan in Brugge (STRABAG Belgium) …”

Isola Belgium – Vloeropbouw
Innovatief, kwalitatief, duurzaam en toekomstgericht: Terhills Resort gooit hoge ogen. Het vooruitstrevende karakter van dit prestige-project wist ook Isola Belgium te charmeren, een nationale speler met hoofdzetel in Tongeren. “We hebben in alle 250 woningen de vloeropbouw (7 cm vloerisolatie + chape) verzorgd”, vertelt CEO Kim Strauven. “De vloerisolatie bestaat uit in situ gespoten PUR op basis van het HFO-blaassysteem van Synthesia. Het uitvoeringstempo lag ongelooflijk hoog en de werfopvolging was zeer punctueel (om 18 uur gingen de deuren onherroepelijk dicht), dus dat plaatste ons voor een pittige uitdaging. Ook de kwaliteitseisen lagen zeer hoog, maar dat vormde geen bezwaar, aangezien we onze PUR-werven steevast testen op druksterkte. Het ontzorgen van de eindklant is onze prioriteit, een ambitie die we ook nu weer ten volle hebben kunnen waarmaken. We zijn uitermate tevreden over het eindresultaat. Vermits PUR toch nog altijd een iets negatievere bijklank heeft als het aankomt op gezondheid en milieubewustzijn – geheel onterecht overigens! – zijn we zeer blij dat we hebben kunnen aantonen dat er met HFO als blaasmiddel wel degelijk duurzame toepassingen mogelijk zijn! Terhills Resort is een prachtig project dat zijn plaats verdient naast andere toprealisaties waaraan we mochten meewerken, zoals Quartier Bleu in Hasselt en Delta West in Oudergem (ook voor Willemen Construct), dus we zullen deze mooie referentie voor altijd koesteren!”

B-STUC – Schilderwerken
250 vakantiewoningen schilderen: het is een hele onderneming! B-STUC (Bilzen) zakte met man en macht af naar Terhills Resort om deze omvangrijke opdracht tot een goed einde te brengen. “In totaal namen we 50.000 m² wanden en 22.000 m² plafonds onder handen. Qua pleisterwerken krijgen we regelmatig te maken met die grootteorde, maar qua schilderwerken was dit zonder twijfel ons grootste project ooit. Het ging bovendien om schilderwerk van de hoogste kwaliteitsklasse (uitvoeringsgraad III)”, zegt zaakvoerder Raphaël Goossens. “We moesten een strikte leanplanning volgen, want alles was zeer strak getimed. Daarenboven moesten we de tijd die we initieel verloren vanwege de coronacrisis ‘en cours de route’ zien in te halen. Vandaar dat we na een inloopperiode ‘in serie’ gewerkt hebben: een eerste ploeg bekommerde zich om het schuren, plamuren en afplakken, een tweede ploeg stond in voor de grondlaag en een derde en laatste ploeg zorgde voor de finale afwerking. Zo zijn we erin geslaagd om alle vooropgestelde deadlines te halen. Al bij al zijn we er iets meer dan een jaar aan de slag geweest. Het was niet alleen voor ons, maar ook voor veel andere onderaannemers – zoals DIJA, de partij waarmee we voor de gelegenheid een administratieve THV vormden, en gyprocspecialist Baens, waarmee we als vanouds een uitstekende wisselwerking hadden – de eerste keer dat we in zo’n vakantiepark actief waren. Aanvankelijk was het even zoeken, maar na verloop van tijd liep het als een trein. Het was fijn voor onze medewerkers om eens in de natuur te kunnen werken in plaats van op de gebruikelijke grote, drukke werven. Zo hebben we het park zien evolueren tot wat het nu is, en het resultaat is werkelijk prachtig!”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer  
Limburgse Reconversiemaatschappij – LRM (Hasselt)

Architect  
Zeelenberg Architectuur (Ouddorp, Nederland) & Tractebel Engineering (Brussel)

Hoofdaannemer(s)  
TM Willemen Infra – Van de Kreeke – Aertssen 
(lot 2: infrastructuurwerken), 
TM Willemen Construct – Machiels Building Solutions 
(lot 3: pilootaanneming en vakantiewoningen), 
Willemen Construct (lot 4: facilitaire gebouwen) 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details