Platform voor de bouw
Luxueus wonen op uitzonderlijke locatie
Vier duurzame en moderne woongebouwen geven de kanaalkom in Leopoldsburg opnieuw een bijzondere allure.

Luxueus wonen op uitzonderlijke locatie

Een plek aan het water met zicht op een jachthaven: het is hoogst zeldzaam in Limburg. Dat de royale nieuwbouwappartementen op de kop van de kanaalkom in Leopoldsburg in een mum van tijd uitverkocht waren, hoeft dan ook niet te verwonderen. De 41 high-level wooneenheden van Leoport maken van deze unieke locatie weer een absolute hotspot, met dank aan enkele bijzondere architecturale troeven.

De uitloper van het Kanaal Bocholt-Herentals opnieuw opwaarderen met een bruisende mix van woningen, appartementen en kwalitatieve buitenruimte: dat is in een notendop de betrachting van de gemeente Leopoldsburg met RUP De Kom. Leoport is het visuele uithangbord van deze strategische herontwikkeling, die de grandeur van weleer in ere moet herstellen. Een kleine eeuw geleden was de kanaalzone immers ook al een heuse aantrekkingspool door de aanwezigheid van een openluchtzwembad. De magazijnen van tegelbedrijf Saillart gooiden nadien roet in het eten, maar maakten onlangs plaats voor vier duurzame en moderne woongebouwen die het gebied aan de waterkant opnieuw een bijzondere allure geven.

Enorm potentieel

Leoport is een ontwikkeling van Vanhout Projects, ontworpen door Architectenbureau OFFICE 48 en gerealiseerd met de zegen van grondeigenaar Koramic Real Estate. “We beseften meteen dat het een unieke plek met een enorm potentieel was, al waren er toch ook lichte twijfels”, vertelt Steven Adams, directeur bij Vanhout Projects. “De vastgoedprijzen in Leopoldsburg liggen niet al te hoog en het RUP legde een specifieke oppervlaktenorm op, wat maakt dat de appartementen – die elk twee of drie slaapkamers tellen – in verhouding erg groot zijn. We vreesden dus dat het misschien niet evident zou zijn om dit project in de markt te zetten, maar dat bleek ongegrond. De grootste (en bijgevolg duurste) appartementen waren erg gegeerd en nog voor oplevering waren alle 41 appartementen uitverkocht. Een klinkend succes!”

Wonderlijke woonbeleving

Dat het meteen stormliep voor Leoport is te danken aan een aantal bijzondere troeven. “De ligging aan de kop van de kanaalkom is natuurlijk ongelooflijk. Wonen aan het water met zicht op de jachthaven en op een boogscheut van het centrum: veel exclusiever vind je niet”, weet Steven Adams. “Daarnaast hebben we nadrukkelijk ingezet op een hoogwaardig wooncomfort. De appartementen zijn erg ruim en piekfijn afgewerkt op basis van persoonlijke wensen en voorkeuren. De eigenaars van de wooneenheden aan de waterkant genieten optimaal van de prachtige omgeving dankzij ruime leefterrassen en verdiepingshoge raampartijen. De woonunits in de tweede lijn mogen er evenzeer wezen en hebben bovendien ook een doorzicht naar het water dankzij de losstaande en geschrankte inplanting van de vier bouwvolumes, inclusief een volumetrische afbouw richting de waterkant om het geheel optimaal in te bedden in de omgeving (van drie bouwlagen aan de straatkant naar vier bouwlagen aan de waterkant). Zo konden we wat extra visuele ademruimte creëren en ook een binnenplein aanleggen. De onderlinge afstanden en verhoudingen blijken perfect te kloppen. In combinatie met de materialisatie en de verfijnde afwerking zijn het dergelijke details die qua woonbeleving een extra verschil maken.”

Dankzij de losstaande en geschrankte inplanting van de bouwvolumes kon er ook een binnenplein aangelegd worden.

Ecologisch bewustzijn

Tot slot blinkt Leoport ook uit op het vlak van duurzaamheid en CO2-reductie. In combinatie met de performante gebouwschillen zorgen energiezuinige warmtepompen en zonnepanelen op de (groen)daken ervoor dat de appartementen ruimschoots voldoen aan de BEN-norm (maximaal E20) en dat het project volledig ‘gasloos’ is. Voorts wordt er maximaal ingezet op regenwaterrecuperatie. Door ondergronds 52 parkeerplaatsen, bergingen en een ruime fietsenstalling te voorzien, creëerde Vanhout Projects tevens ruimte voor een kwalitatieve omgevingsaanleg die het plaatje helemaal compleet zal maken. “In februari 2024 worden de laatste appartementen aan de waterkant opgeleverd. We kijken er geweldig naar uit en zijn fier dat we er met Leoport een extra blikvanger in ons portfolio bij hebben”, besluit Steven Adams.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vanhout Projects (Geel)
  • Architect Architectenbureau OFFICE 48 (Geel)
  • Hoofdaannemer(s) Building & Partners (Beringen)

Royale raampartijen creëren harmonieus totaalplaatje

Dat Leoport een lust voor het oog is, is in belangrijke mate te danken aan de vele ramen, die aan de voorkant bijdragen tot de stijlvolle architecturale vormgeving en aan de achterkant een weids uitzicht bieden op de kanaalkom. Ze zijn omzoomd met donker aluminium buitenschrijnwerk dat wonderwel bij de andere gevelmaterialen past. Peter Moeskops bvba stond garant voor een vakkundige plaatsing en een piekfijn eindresultaat.

“Buitenschrijnwerk, beglazing, glazen leuningen, plooiwerk …: we hebben het allemaal voor onze rekening genomen op deze werf”, vertelt zaakvoerder Jelle Moeskops. “We hebben met Star 75-ramen en VG500- en Ultraglide-schuiframen van Aliplast gewerkt. In totaal hebben we een 260-tal stuks geplaatst, wat toch een kleine twee maanden in beslag nam. Hier en daar zaten er wel wat speciale uitvoeringen in die extra meet- en paswerk vergden, zoals de verdiepingshoge ramen aan de achterzijde en schuine beglazing, maar over het algemeen had dit project geen nieuwigheden of uitzonderlijke complexiteiten in petto voor ons. De verstandhouding met Vanhout Projects was prima. We hadden voordien al een keer samengewerkt en intussen hebben we ook weer een nieuwe werf lopen voor hen in Weelde. Hopelijk vormt dit de kiem voor een partnership op lange termijn, want we zijn vaak actief in dezelfde regio. Dit project kan alleszins tellen als visitekaartje, het resultaat mag er echt wel wezen.”

Van productie tot plaatsing

Leoport vormt een mooie aanvulling voor de uitgebreide referentielijst van Peter Moeskops, die heel wat fraaie residentiële projecten telt. Denk aan andere recente toprealisaties als Maarten en de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen, De Kempenaar, The Residence en Castor in Antwerpen, Residentie Meerhof in Willebroek … Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het familiebedrijf sinds zijn oprichting in 1995 is uitgegroeid tot een begrip in de aannemerswereld. Wie kwalitatieve ramen en deuren zoekt, is bij Peter Moeskops aan het juiste adres. Waar de onderneming zich aanvankelijk uitsluitend profileerde als plaatser, spitst ze zich intussen ook al dertien jaar toe op eigen productie en assemblage met 100 % Belgische materialen. De voordelen zijn navenant: nog betere kwaliteit, accuratere planning, flexibelere werkwijze en snellere leveringstijden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details