Platform voor de bouw
Maaseik, Ziekenhuis Maas en Kempen | Full IP-systeem garandeert  uitmuntend comfort en optimale communicatie

Maaseik, Ziekenhuis Maas en Kempen | Full IP-systeem garandeert uitmuntend comfort en optimale communicatie

Twee jaar geleden opende het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) in Maaseik officieel zijn deuren. Intussen draait deze vooruitstrevende ‘healing environment’ op volle toeren. Om het comfort in de kamers en de werking van het zorgpersoneel te bevorderen, investeerde het ziekenhuis in gesofisticeerde communicatie- en comforttechnologie, die gecentraliseerd is op een veelzijdig IP-platform. Een beslissing die haar vruchten afwerpt, want dankzij de interAxio-multimediahandset zijn de patiënten baas in eigen bed. 

Het ZMK is een uniek staaltje zorgbouw. Het complex heeft een capaciteit van 226 bedden en een bruto vloeroppervlakte van 33.250 m². Het is opgevat als een verzameling volumes met een leesbare configuratie, een logische indeling en een eigen functie en identiteit, die strategisch gepositioneerd zijn rond een transparant inkomgedeelte met het onthaal en het bezoekers-restaurant. Als eerste laagbouwziekenhuis van Vlaanderen gooit het ZMK hoge ogen qua functionaliteit, esthetiek en integratie in de groene omgeving. Dit maakt dat patiënten en bezoekers het geheel niet ervaren als een ‘ziekenhuis’, maar als een ‘healing environment’ die een positieve invloed heeft op het genezingsproces. 

Uitgebreid marktonderzoek

Ook de zorg in het ZMK is van een erg hoog niveau. Dit is onder meer te danken aan de geslaagde implementatie van het veelzijdige interAxio-platform, een full IP-systeem dat niet alleen de communicatie tussen de patiënten en het verplegend personeel verzekert, maar ook een cruciale impact heeft op het comfort in de ziekenhuiskamers. “Het ZMK was al dertig jaar klant bij ons, dus we waren niet aan ons proefstuk toe”, zegt Thomas Tyteca, sales engineer bij Televic Healthcare. “Met het oog op de realisatie van de nieuwbouw deed een team van hoofdverplegers een uitgebreid marktonderzoek, waarna ze toch opnieuw bij ons zijn komen aankloppen. Een van de zaken die daarbij zeker in ons voordeel heeft gespeeld, is dat we een uitstekende dienst na verkoop hebben en dat er permanent – 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven – een supportteam van specialisten klaarstaat om eventuele problemen te verhelpen.”

Dankzij een multimediakoppeling kunnen patiënten vanuit hun bed de televisie bedienen, telefonische oproepen doen, radio beluisteren, etc.

Tal van mogelijkheden

Alle kamers en verpleegposten in het ZMK zijn uitgerust met een interAxio-terminal, die zowel de patiënten als het zorgpersoneel heel wat mogelijkheden biedt. “Akoestische bewaking, visuele monitoring, administratieve opvolging: het kan allemaal! Dankzij een multimedia-koppeling kunnen patiënten vanuit hun bed de televisie bedienen, telefonische oproepen doen, radio beluisteren … Er zit bovendien ook een stukje domotica in het systeem, want je kan er eveneens de verlichting en de zonwering mee aansturen”, somt Thomas Tyteca op. “De samenwerking met de IT-dienst van het ziekenhuis en de indienststelling van onze systemen zijn vlekke-loos verlopen. Ook installateur Welec verdient zeker een pluim, want het interAxio-platform functioneert uitstekend!” 

Quantum Box

Een andere bijzondere troef die Televic Healthcare volop kan uitspelen in het ZMK is preventieve monitoring vanop afstand. “Aan de hand van de Quantum Box kunnen we de werking van onze full IP-systemen tot op kamerniveau opvolgen”, legt Thomas Tyteca uit. “Als er iets zou mislopen, dan kunnen onze technische diensten meteen ingrijpen – vaak nog voor de pa-tiënten en het personeel het gemerkt hebben. Dit laat ons toe om een aanvullende proactieve service te bieden, met volledige ontzorging van de gebruikers tot gevolg. De Quantum Box leent zich tot monitoring, support, border gateway, back-up, indienststelling … Het is als het ware een extra technicus in het veld, die het aantal interventies ter plaatse minimaliseert en bovendien de veiligheid en privacy garandeert.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details