Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Machinehal Aperam, Genk | Wereldvermaarde staalproducent breidt uit met imposante machinehal

lucid_ask_aperam_17-kopieren

20 augustus 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie thuis is in het staalmilieu, weet dat Aperam grootse plannen koestert. Het beursgenoteerde bedrijf produceert kwalitatieve rvs-platen in zijn fabriek in Genk en vergaarde doorheen de jaren internationale faam. Om zijn ijzersterke reputatie kracht bij te zetten, moderniseert Aperam zijn productie-eenheid met een gloednieuwe koudwals (CRM5) en een gloei-en beitslijn (BUL4). De stalen hoofdstructuur van de machinehal wordt volgens een zeer strakke planning volledig wind- en waterdicht neergezet door aannemer ASK Romein.

Aperam is een wereldspeler op het vlak van roestvast staal en beschikt over een fabriek in Genk die 24/7 draait. De productie-unit van Aperam is een toonbeeld van moderne technologie, er een gloednieuwe gloei- en beitslijn en een nieuwe koudwals op stapel staan om oude installaties te vervangen. In beide projecten, die respectievelijk BUL 4 en CRM 5 genoemd worden, speelt ASK Romein een cruciale rol. De gerenommeerde industriebouwer uit Malle legt momenteel de laatste hand aan de hoofdstructuur van de gesofisticeerde machinehal voor BUL 4 en zal vanaf september starten met de realisatie van CRM 5. “In BUL 4 staan we in voor de realisatie van de stalen draag-constructie en de buitenschil van de nieuwe machinehal, om zo tot een wind- en waterdicht geheel te komen”, vertelt projectleider Tom Vroon.

De draagconstructie van de imposante machinehal werd op minder dan een half jaar tijd gerealiseerd.

 

Specifieke opbouw

Het minste wat je kan zeggen, is dat de nieuwe machinehal van Aperam een bijzonder gebouw is. De langwerpige hal bestaat uit vier delen met een totale lengte van 400 meter en is 19 meter breed. De hoofdstructuur is goed voor circa 4.700 ton staal en is opgebouwd uit HL1000-profielen. “Met het oog op de optimalisatie van de constructie hebben we niet geopteerd voor vakwerkkolommen, maar voor grote kolommen uit één stuk, die in het gedeelte met drie verdiepingen op elkaar gestapeld zijn. Daartussen liggen vloerbalken die de hoofdstructuur vervolledigen”, legt Tom Vroon uit. “Belangrijk om weten is dat er op elke verdieping rolbruggen geplaatst worden (tien in het volledige gebouw) en dat ieder niveau een specifieke functie heeft. We hebben dus niet zomaar een grote doos neergezet. Integendeel: elk gedeelte vereiste een specifieke opbouw in functie van de opeenvolgende bewerkingsprocessen die de rvs-platen zullen ondergaan.”

Atypische planning

Dat gigantische projecten als BUL 4 geen alledaagse kost zijn, hoeft geen verder betoog. Het is bovendien de allereerste keer dat ASK Romein aan de slag is voor Aperam. “De indrukwekkende omvang van de machinehal spreekt boekdelen, maar daarnaast moesten we ook rekening houden met zeer kleine toleranties”, aldus Tom Vroon. “Eveneens bijzonder is dat we een atypische planning moesten hanteren om de ruwbouw binnen de uiterst strakke uitvoeringstermijn te kunnen realiseren. Zo voerde een andere aannemer van 7 uur tot 15 uur funderingswerken uit, waarna wij tussen 14 uur en 22 uur de
staalstructuur monteerden. Zo zijn we erin geslaagd om de draagconstructie van de volledige hal op minder dan een half jaar tijd op te trekken. Het spreekt voor zich dat dit een specifieke aanpak vergde, ook al omdat het in putje winter moest gebeuren. Zo hadden we op voorhand veel lichtmasten geplaatst om de veiligheid te allen tijde te kunnen garanderen en ook bij duisternis vlot te kunnen blijven doorwerken. Bovendien waren er steevast twee veiligheidscoördinators aanwezig op de werf om alles in goede banen te leiden. Op dit moment zijn we de gevel nog aan het afwerken. In augustus zetten we de laatste puntjes op de i, waarna we starten met de bouw van CRM 5, de nieuwe koudwalserij.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details