Platform voor de bouw
Makers van groenbeleving

Makers van groenbeleving

Ontwaken met uitzicht over de bloemen op een groendak, lunchen met collega’s op de daktuin van het kantoor, koken met eigen kweek van een groentedak, ’s avonds wandelen door het dakpark over de verkeerstunnel naar een gezellig terrasje … De realisaties van Ecoworks bieden natuurliefhebbers alle voordelen van groen waar ze deze niet verwachten.

Sinds 2006 werkt Ecoworks met gepassioneerde groene vingers aan de stad van de toekomst. “We leggen onze focus op groen op, tegen en in gebouwen, aan de hand van groendaken en groengevels. Daarnaast bouwen we zwemvijvers: momenteel nog vooral voor privéklanten, maar openbare zwemvijvers zijn ons streefdoel”, vertelt zaakvoerder John Kinnen. “Dagelijks bouwen we met ons eigen team voor heel uiteenlopende klanten. We kijken, sturen bij en leren van onze projecten, zodat we telkens weer onze limieten kunnen verleggen en nieuwe creaties kunnen ontwikkelen.”

ecoworks-02-kopieren

Zwemvijvers aanleggen behoort eveneens tot de specialiteiten van Ecoworks.

 

Monitoring vanop afstand

Net als een gewone tuin moet een groendak of -gevel ‘leven’ om echt te kunnen schitteren. Vandaar dat opvolging en controle erg belangrijk zijn. Ecoworks creëerde een speciale oplossing waarmee het vanop afstand verschillende parameters kan monitoren. “Op deze manier kunnen we meteen ingrijpen als er iets fout loopt”, legt John Kinnen uit. “Dit systeem biedt ons trouwens de mogelijkheid om onze klanten de garantie te geven dat hun groendak of -gevel steeds ‘mooi’ zal ogen, en dit in de brede betekenis van het woord. Zonder verrassingen of extra kosten kunnen ze dus altijd genieten van alle voordelen die een groendak of -gevel te bieden heeft.”

ecoworks-03-kopieren

Via ‘blauwe daken’ kan opgevangen regenwater gebruikt worden om groengevels en -daken te bewateren.

 

Waterbeheer in een smart city

Volgens Ecoworks gaat het waterbeheer in de steden van morgen uit van het principe dat water een grondstof en een schaars goed is. John Kinnen: “Wij willen regenwater inzetten om groengevels en -daken te bewateren. Daarvoor beschikken we over een oplossing in de vorm van blauwe daken. Concreet slaan we het regenwater op in een holte onder het groendak, bijvoorbeeld tot een niveau van 15 cm. Om de watertoets slim te maken – wat helemaal in de lijn van de evolutie naar smart cities ligt – kunnen we een ‘smart-flow-control’-syteem aanbieden. Dit kan eveneens vanop afstand opgevolgd worden, maar is tegelijkertijd een ‘intelligent’, zelfstandig werkend groendak. Het laat bijvoorbeeld toe om in functie van de weers- en neerslagvoorspellingen een buffervolume te garanderen in de berekening van een watertoets.”

ecoworks-04-kopieren

Om de watertoets slim te maken – wat helemaal in de lijn van de evolutie naar smart cities ligt – kan Ecoworks een ‘smart-flow-control’-syteem aanbieden.

 

Komaf maken met vooroordelen

Na twaalf jaar en duizenden vierkante meters groendak heeft Ecoworks geen schrik om zich aansprakelijk te stellen voor zijn realisaties. John Kinnen wijst erop dat het een misvatting is dat groengevels en -daken veel water nodig hebben. “Hun verbruik ligt op zo’n 3l/m²/dag, wat weinig is in vergelijking met de hoeveelheid CO2 die ze opnemen. Ze hebben dit water nodig in een buffer of via irrigatie”, vertelt hij. “Ter vergelijking: voor 200 gram rundvlees in België is er circa 3.960 liter water nodig. We proberen steeds een gesloten circuit te bekomen, dat door regenwater gevoed wordt. Ons doel is een steentje bij te dragen aan de stad van de toekomst. Deze geeft de natuur een prominente plaats, wat de levenskwaliteit van alle inwoners én natuurlijk ook de natuur zelf verhoogt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details