Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

DTC | Van kleurloos ondernemerscentrum tot opvallende showroom

wa_dct-12_1-kopieren

6 februari 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Een echte klassewagen in een deels zwevende glazen kubus, zichtbaar vanaf de N44. Dat kan tellen voor de visibiliteit van een garage. DCT Maldegem heeft dat goed begrepen en zette de theorie vlot om in de praktijk. De zogenaamde skybox is de kers op de taart, al mag deze laatste er zelf ook best wezen. Grote glaspartijen, aangevuld met strak aluminium, geven de auto’s alle ruimte om te schitteren. De sobere materiaalkeuze past perfect in het plaatje van de showroom: een eenvoudige, maar stijlvolle verpakking voor al dat lekkers op vier wielen.

Wanneer je de showroom van DCT in Maldegem voor het eerst ziet, denk je wellicht dat het om een stijlvolle, uitnodigende nieuwbouw gaat. Maar laat je niet misleiden: het gaat hier wel degelijk om een bestaand gebouw dat grondig is opgefrist. Het is gestript en uitgebreid. Dat was nodig, want het voormalige ondernemerscentrum was een onopvallend gebouw van amper 3 meter hoog. De uitdaging?
Via minimale ingrepen een eyecatcher creëren. Een kolfje naar de hand van Wielfaert Architecten uit Waregem.

Grote glaspartijen geven de auto’s alle ruimte om te schitteren.

 

Sober kleuren- en materialenpalet

De nieuwe showroom valt zeker op, zij het niet door het gebruik van bombastische kleuren of speciale materialen. De architecten werkten met staal, aluminium en glas: klassieke materialen die een zee aan mogelijkheden bieden. Net door haar soberheid trekt de garage meteen de aandacht. “Aan de voorzijde van de site staan een aantal wagens in openlucht, op een betonnen sokkel. Dat zet meteen de toon”, legt architect Tim Wielfaert uit. “Maar ook het achterliggende gebouw moest opvallen. We plaatsten een zwarte gevel voor de bestaande structuur. Het aluminium oogt licht en tijdloos. Waar het oorspronkelijke beton zichtbaar gebleven is, werd het mee geschilderd in het zwart. Zo worden oude en nieuwe delen een uniform geheel en lijkt het een volledige nieuwbouw.”    

In plaats van gepolierd beton werd er gekozen voor houtkleurige parkettegels.

 

Herkenbare uitstraling

DCT heeft al geruime tijd een vestiging in Wielsbeke. Na een aantal jaar in een huurpand in Maldegem was het tijd om ook daar vaste voet aan de grond te krijgen. “Daarbij wilden we herkenbaar blijven voor onze klanten”, benadrukt medezaakvoerder Rik Van Landschoot. “Of een klant nu in Wielsbeke of in Maldegem aan onze garage passeert: we moeten onmiddellijk herkenbaar zijn als DCT.” De bouwstijl voor de showroom in Maldegem is dan ook geïnspireerd op het gebouw in Wielsbeke. De verhoogde
buitenshowroom is ingepast en de strakke buiten-schil is op maat ontworpen voor het bestaande gebouw. Studieburo Declerck en Partners uit Zulte werkte mee de optimale aanpak uit.

In tegenstelling tot wat de sobere en strakke buitenzijde doet vermoeden, heerst er binnenin een gezellig huiskamergevoel. In plaats van gepolierd beton liggen er houtkleurige parkettegels. Er is bovendien een ruime bar ingericht, waar klanten ontvangen worden met een koffie of een fris schuimend pintje. “De beleving begint natuurlijk al eerder. Elke maand etaleren we een andere wagen in de skybox, op 2,5 meter hoogte. En ook de buitenshowroom op 1 meter hoogte is zichtbaar vanaf de expresweg.”

Een echte klassewagen in de skybox, die zichtbaar is vanaf de N44.

 

Werken met bestaande structuur

Hoofdaannemer Vinckier-Cloet moest het bestaande gebouw – het ondernemerscentrum – optimaal zien te gebruiken bij het optrekken van de hedendaagse showroom. Samen met het studiebureau bekeek het de mogelijkheden om tot de beste oplossing te komen. “We moesten eveneens rekening houden met de ligging”, zegt Joris Vinckier. “De site ligt in een echt ‘trekgat’. Dat maakte de uitvoering van de constructie best pittig. Gelukkig was de aannemer absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Dankzij de ervaring van de verschillende spelers konden we toch voor renovatie opteren.”

Ook de zwevende skybox is niet alledaags. Voor de medewerkers van Vinckier-Cloet zijn dergelijke uitdagingen echter de dagelijkse brandstof. “Ons bedrijf bestaat al meer dan veertig jaar. Het grootste deel van die tijd – al ruim dertig jaar – richten we ons op speciale opdrachten bij commerciële verbouwingen. We leggen de nadruk bewust op renovatie, en niet op nieuwbouw. Voor ingewikkelde constructies moet je bij ons zijn. In dat opzicht vormt onze expertise en jarenlange ervaring een groot voordeel. Logisch dus dat er ook al heel wat showrooms, voor garagehouders en andere sectoren, op ons portfolio staan.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details