Platform voor de bouw
Maritiem Onderzoekscentrum, Oostende | 1.200 funderingspalen voor stabiele constructie

Maritiem Onderzoekscentrum, Oostende | 1.200 funderingspalen voor stabiele constructie

Met de zwaarste machines trok De Waal Solid Foundations in mei 2017 naar de site van het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende. De grote bouwvolumes en strenge stabiliteitsnoden voor wetenschappelijke metingen vergden dan ook een grondige aanpak. Die vertaalde De Waal naar een fundering met meer dan 1.200 grondverdringende schroefpalen.

Het bepalen van het type, de omvang en de ideale diepte van de paalfundering had heel wat voeten in de aarde. Er gingen veel vergaderingen met de verschillende bouwpartners aan vooraf. “Logisch gezien de moeilijke grond om een paalfundering in te maken”, vindt Damien Sneyers, manager van de afdeling Palen van De Waal. “Uiteindelijk vonden we een consensus: een fundering met grondverdringende schroefpalen in een raster van 2,50 bij 2,50 meter.” Om steun te vinden in de meest draagkrachtige zandlaag moesten die palen ingeboord worden tot op een diepte van zowat 20 meter.

Uitdagende timing

Om de vooropgestelde planning te kunnen naleven, zette De Waal zijn twee zwaarste machines in voor de fundering van de sleeptank en de golfbak. Gedurende twee maanden boorde het een totale lengte van 22 kilometer palen in de grond: 816 palen voor de sleeptank en de golfbak, en nog eens vierhonderd voor de industriehallen en het kantoorgebouw. Aan een tempo van meer dan twintig palen per stelling per dag wist het team ter plaatse de omvangrijke opdracht zelfs iets sneller te klaren dan voorzien. Sneyers: “Onze ervaring kwam hier met andere woorden goed van pas.”

De Waal Solid Foundations ontstond in 2017 uit een fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken. Het bedrijf is pionier in funderingstechnieken in België. De ervaring en expertise van de diverse afdelingen komt samen in een efficiënte en proactieve aanpak, die de onderneming in staat stelt om de meest complexe funderingsopdrachten tot een goed einde te brengen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details