Platform voor de bouw
Maxicon, Roeselare | Progressief op alle vlakken
Het gebouw bestaat uit vijf balkvormige geschrankte volumes die ten opzichte van elkaar roteren in functie van hun gebruik.

Maxicon, Roeselare | Progressief op alle vlakken

Daarom besloot het management te investeren in een ruimere uitvalsbasis die het woord ‘progressief’ een nieuwe invulling geeft. Het is immers een uiterst flexibel en duurzaam gebouw dat ook visueel de tand des tijds met flair zal doorstaan.

Het binnenplein sluit perfect aan bij de gemeenschappelijke bar.

In 2015 startte Emmanuel Bekaert met een outsourcingbedrijf dat zich specifiek op knelpuntberoepen richt. Zijn aanpak blijkt een schot in de roos te zijn. Amper vijf jaar later stelt Maxicon al 170 mensen tewerk, aangestuurd door een team van twaalf bedienden. De onverwacht snelle groei bracht weliswaar een nadeel met zich mee: de uitvalsbasis in Ardooie was algauw te klein. Emmanuel Bekaert kocht bijgevolg een stuk grond van bijna 5.000 m² in het kersverse industrieterrein Onledebeek in Beveren-Roeselare en startte hiermee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de onderneming. Hij investeerde immers in de bouw van een nieuwe hoofdzetel met een kantooroppervlakte van 1.200 m² en een atelier van 900 m². “Hiermee beschikt Maxicon over een gebouw dat nog vele jaren een grote groei kan opvangen”, aldus Bert Laridon en Wim Demoen van SOM Architecten. “Vandaag is er echter sprake van een sterke overcapaciteit. Daarom vroeg de bouwheer ons om een flexibel concept uit te dokteren dat hem toelaat om het gebouw ook te verhuren.”

Door de tweede bouwlaag met de loods te verbinden, ontstond er een mooi binnenplein.

Interessante architectuur

SOM Architecten koppelde flexibiliteit aan een impressionante visuele uitstraling. Het gebouw bestaat immers uit vijf balkvormige geschrankte volumes die ten opzichte van elkaar roteren in functie van hun gebruik. “Gesloten gevels worden afgewisseld met grote glaspartijen, waardoor de aanwezigen kunnen genieten van een optimale lichtinval”, aldus interieurarchitect Wim Demoen. “Door de tweede bouwlaag met de loods te verbinden, creëerden we een binnenplein met overdekte terrassen en een mooie groenaanleg. Dit sluit perfect aan bij de gemeenschappelijke bar die op het gelijkvloers werd ingericht. Maxicon nam zijn intrek op de eerste verdieping, waardoor het rechtstreeks toegang heeft tot het trainingscentrum. Het gelijkvloers wordt gebruikt door Absolute Jobs, terwijl AM Group en Spanorama de tweede verdieping innemen.”  

De loods werd opgebouwd uit een staalskeletstructuur die is ingevuld met zwarte sandwichpanelen.

Geen alledaags project

Het gebouw werd opgebouwd uit een betonstructuur en afgewerkt met een witte buitenbepleistering en antraciet aluminium schrijnwerk. “Alle beton-werken zijn door ons uitgevoerd, in samenwerking met Dywidag-Systems voor de naspanningswapening en Napatec voor de vloerbekisting”, vertelt Jeroen Soenen, projectleider van Furnibo, dat werd aangesteld om de ruwbouw van het totale project te realiseren. “Buitenschrijnwerk, dakwerken en buiten-bepleistering gebeurden in onderaanneming, evenals de realisatie van de loods, die uit een staalskeletstructuur met een invulling van zwarte sandwichpanelen bestaat. De grote overspanningen maakten dit project niet zo eenvoudig. Om een maximaal ruimtegevoel te creëren, wilde de bouwheer de dragende structuur beperken tot enkele ronde kolommen, twee kernen en enkele buitenwanden. Daarom hebben we voorgesteld om de afdekplaten van naspanningswapening te voorzien. Zo waren er geen hoge dragende balken nodig en konden we slanke horizontale afdekplaten construeren, wat het uitzicht van het gebouw ten goede is gekomen.”  

Dankzij grote mobiele ‘Digital Signage’-schermen kan Maxicon rechtstreeks boodschappen delen met voorbijgangers. (Beeld: Van Gils)

Sterk in bouwteamformules

Ook het concept van de geschrankte bouwlagen bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “Om tot een correcte naspanning en torsie te komen, moesten we alles erg goed uittekenen en voorbereiden”, vertelt Jeroen Soenen. “De ideeën van de architecten lieten zich niet altijd even gemakkelijk naar de praktijk vertalen. Door toepassing van BIM en het gebruik van specifieke betontechnieken
in de ruwbouwfase slaagden we er toch in om de opdracht kwalitatief én binnen een tijdspanne van amper zeven maanden te voltooien. Dit project toont dan ook aan dat we als aannemer erg goed functioneren in een bouwteam. Dankzij het voorafgaand, uitgebreid overleg zijn we tot een prachtige realisatie gekomen die zowel qua planning en ontwerp als qua budget de verwachtingen heeft ingelost. Met als resultaat dat alle betrokken partijen bijzonder trots zijn op dit mooie, flexibele en vooral toekomstgerichte gebouw.”    

Om tot een correcte naspanning en torsie te komen, moest de aannemer alles erg goed uittekenen en voorbereiden.

Coopman Interieur – Maatmeubilair 

Bij Maxicon wordt de toon van de architectuur ook doorgetrokken in het interieur. Niet in het minst via passend meubilair, dat op maat werd gemaakt door Coopman Interieur (Zonnebeke). “Misschien een gedurfde keuze omdat we ons voornamelijk op particuliere woningen oriënteren”, aldus zaakvoerder Bart Coopman. “Toch was deze opdracht perfect op onze leest geschoeid. We realiseren immers projecten van a tot z. De klant heeft de keuze om de ontwerpopdracht toe te vertrouwen aan onze eigen of externe designers. Vervolgens produceren we de meubels in onze eigen schrijnwerkerij, om ze daarna zelf op de werf te installeren. Zo kunnen we indien nodig snel schakelen, zonder aan de kwaliteit te raken. Net dat was een belangrijke troef in het project voor Maxicon. We moesten de strakke planning zien te verzoenen met alle benodigde coronamaatregelen en -beperkingen. En dat voor een vrij uitgebreide bestelling, want er werd ons gevraagd om acht bureelkasten, een volwaardige keuken en het meubilair voor twee sanitaire ruimtes te fabriceren.”


Van Gils – audiovisuele oplossingen

Het nieuwe hoofdkantoor van Maxicon is uitgerust met een brede waaier aan flexibele, toekomstgerichte audiovisuele oplossingen. Door dit luik toe te vertrouwen aan Van Gils, kan de bouwheer rekenen op systemen die perfect op maat van de onderneming zijn gesneden. Deze audiovisuele integrator is niet enkel een ware magiër met beeld en geluid, maar ook een specialist in netwerken en automatisering.

In een wereld waar digitalisering en ervaring centraal staan, neemt het belang van audiovisuele oplossingen exponentieel toe. Niet alleen om sfeer te creëren, maar ook en vooral om de werking en de groei van organisaties te ondersteunen en te faciliteren. “Gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit, veilige datatransmissie en esthetische integratie zijn de fundamenten waarop elk systeem gestoeld is”,
vertelt zaakvoerder Laurent Decavele. “Daarbij vertrekken we altijd vanuit de behoeften van de klanten. We zoeken naar audiovisuele oplossingen die het best bij hun werkprocessen passen. Zo voelen de gebruikers zich echt ondersteund door de nieuwe systemen en zal de investering daadwerkelijk renderen.”

Het project bij Maxicon was relatief uitgebreid. Zo installeerde Van Gils een groot aantal interactieve touchscreens. Deze bieden heel wat functionaliteit tijdens meetings, presentaties en videoconferenties. “De schermen laten gebruikers toe om notities te maken, moodboards te maken, presentaties te geven, info te delen …”, aldus Laurent Decavele. “Verder implementeerden we in het opleidingscentrum een installatie die het mogelijk maakt om draadloos en interactief presentaties te geven: ideaal voor hands-on trainingen. Belangrijke troeven zijn de mogelijkheid om schermen te delen en vanuit eender welk toestel te presenteren, de centrale aansturing die voor een eenvoudige besturing zorgt, het veelzijdige geluidssysteem … De polyvalente ruimte is uitgerust met een geluidsinstallatie en extra grote projectieschermen. Last but not least zorgden we voor enkele grote mobiele ‘Digital Signage’-schermen, zodat Maxicon rechtstreeks boodschappen met voorbijgangers kan delen via de omvangrijke ramen. Omdat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn, zijn ze multifunctioneel inzetbaar, zelfs op externe locaties.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Maxicon (Beveren-Roeselare)

Architect SOM Architecten (Diksmuide)

Hoofdaannemer(s) Furnibo (Veurne)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details