Platform voor de bouw
Nieuws

Maximale lichtinval op ingesloten terrein met blinde gevels

_DSF9839
“Langs de werfkaai met havenzicht voorzagen we de residentiële appartementen”, legt Omer Vermandele uit.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Jo De Rammelaere, Vandenbussche NV, Architecten Groep III

3 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Aan de waterkant dertien residentiële appartementen, aan de andere zijde 41 kleinere studio’s en appartementen voor een sociaal verhuurkantoor. Dat zijn de twee hoofdbestanddelen van Manugenie, een nieuw wooncomplex in Zeebrugge. Met de Design & Build-formule en BIM als geheime wapens.

In totaal werden er 54 appartementen gerealiseerd in een wit bouwvolume met donker schrijnwerk en groene terrassen.

Voor een perceel in Zeebrugge ging architect Omer Vermandele van Architecten Groep III aan de tekentafel zitten met het oog op maximaal rendement voor de bouwheer. Na gesprekken met het sociaal verhuurkantoor kwam er een mix van residentiële en sociale wooneenheden uit de bus. In totaal werden er 54 appartementen gerealiseerd in een wit bouwvolume met donker schrijnwerk en groene terrassen. “De eigenschappen van het perceel waren bepalend voor de inplanting en de inrichting van het bouwblok”, legt Omer Vermandele uit. “Langs de werfkaai met havenzicht voorzagen we de residentiële apparte-menten. Zij genieten van een mooi uitzicht en maximale interactie met de omgeving. Langs de Kielbankstraat is het uitzicht minder interessant. Daar kwamen de kleinere studio’s en appartementen voor het sociaal verhuurkantoor terecht. Alle circulatie zit ook aan de achterzijde, met een open doorgang voor een ruimtelijk gevoel.”

Om maximaal licht binnen te trekken, is veel glas gebruikt. Dat draagt bij aan de hedendaagse uitstraling van het gebouw.

Traditioneel gebouw met moderne look

Het terrein was vrij smal en het gebouw had twee blinde gevels. Om maximaal licht binnen te trekken, is veel glas gebruikt. Dat draagt bij aan de hedendaagse uitstraling van het gebouw. Al speelde nog een andere, onvoorziene, factor een grote rol. “Bij de opstart van onze ontwerpfase kregen we de melding dat er in de toekomst een stormvloedkeringsmuur van 8 meter voor de volledige zijgevel aan de kant van de Kielbankstraat zou komen. Om in dat scenario een kwalitatief uitzicht te blijven garanderen, tilden we alles 1,5 meter omhoog. Dat bracht ook ingrepen met zich mee om de toegankelijkheid te garanderen”, zegt de architect. De stormvloedkering kwam er uiteindelijk niet, dus zocht Architecten Groep III een alternatieve manier om de ophoging van het gebouw nuttig en efficiënt in te zetten. Zo ligt de ondergrondse parkeergarage voor vijftig wagens nu minder diep en heeft deze daardoor een natuurlijke ventilatie. Bovendien hebben de bewoners van de penthouses, vanaf de derde verdieping, een nog beter uitzicht op de voor- en de achterhaven.    

De ondergrondse parking heeft een natuurlijke ventilatie door de ophoging van het gebouw.

Efficiënt bouwtraject met BIM

Als aannemer is Vandenbussche vertrouwd met Engineering & Build. Daarbij werken ze vaak, en graag, in BIM. Gedurende het volledige bouwproces werd dit Building Information Model intensief gebruikt als werktool. Niet alleen door Vandenbussche zelf, maar ook door de onderaannemers en leveranciers van onder andere stalen profielen en kalkzandstenen. Zo anticipeerden ze op eventuele conflicten in het ontwerp en garandeerden ze een optimale uitvoering. Projectleider Frederik De Prest van Vandenbussche leidde de werf in goede banen. “Dit was een vrij traditioneel gebouw met paalfunderingen, betonkelder en dragende silicaatwanden. Werken met BIM liet ons wel toe om bijkomende gevraagde wijzigingen snel te integreren in het ontwerp en vertragingen en fouten te vermijden. Het gaf ons ook de ruimte om door te denken op technische details en alles te optimaliseren. Verder vermeld ik graag nog dat alle appartementen – ook de sociale wooneenheden – een individuele warmtepomp hebben. Voor de bewoners is dat een grote troef in deze tijden.”    

Alle circulatie zit aan de achterzijde, met een open doorgang voor een ruimtelijk gevoel.

Yelba – Keukens

De serieproductie van keukens, badkamers en kasten is al veertig jaar de kernactiviteit van Yelba, een vooruitstrevend plaatver- werkend productiebedrijf uit Poperinge. Voor Residentie Manugenie in Zeebrugge produceerde en plaatste Yelba de keukens in 54 appartementen. “De klant koos hier voor een sobere witte keuken in laminaat, afgewerkt met een HPL-werkblad”, zegt de projectleider van Yelba. “In het penthouse werd geopteerd voor een luxueuze open matzwarte keuken met inbouwtoestellen en een composiet werkblad: een ware eyecatcher in het interieur.” De afgelopen jaren investeerde Yelba fors in de toekomst. Het nieuwe kantoorgebouw met uitgebreide exclusieve toonzaal is hiervan het resultaat. Bouwpromotoren kunnen bij Yelba terecht voor hoogwaardige keukens die bestemd zijn voor de residentiële markt. “Onze persoonlijke klantenbegeleiding waarborgt een keukenontwerp op maat van de eindklant. Met de eigen productielijn is het toezicht en behoud van kwaliteit een garantie. Ons volledig team bestaat uit twintig gemotiveerde mensen. Voor elk project – groot of klein – hebben wij een gepast voorstel klaar.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Patronale Real Estate NV (Brussel)
  • Architect Architecten Groep III (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Vandenbussche (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details