Platform voor de bouw
MBS bouwt 250 duurzame recreatiewoningen in amper 10 maanden tijd

MBS bouwt 250 duurzame recreatiewoningen in amper 10 maanden tijd

Vandaag montage van laatste vakantievilla in Terhills

De bouw van het vakantiepark Terhills in Dilsen-Stokkem schiet goed op: vandaag verzorgt Machiels Building Solutions er de montage van de laatste vakantievilla. De vakantievilla’s zijn stuk voor stuk industrieel geprefabriceerd in de MBS-fabriek in Genk en opgetrokken in houtskeletbouw. Die bouwtechniek – die toelaat om snel en duurzaam te bouwen – maakt opgang in ons land.

Filip Vercauteren (General Manager Machiels Building Solutions) blikt tevreden terug: “In een korte tijdsspanne van 10 maanden produceerden en monteerden we 250 vakantiehuizen, en dat ondanks de coronaperikelen. Die snelheid is te danken aan de manier van bouwen: we prefabriceerden de huizen op onze industriële site in Genk, transporteerden de prefab houtskeletbouwelementen (inclusief schrijnwerk, gevelbekleding, dakbekleding en binnenmuren) vervolgens naar Terhills en monteerden de woningen op de voormalige mijnsite. Op deze manier kunnen we vlot twee woningen per dag monteren, iets wat onmogelijk is via een klassieke bouwmethode.”

Deze opdracht zorgde niet alleen voor bijkomende tewerkstelling bij MBS. Het houtskeletbouwbedrijf realiseerde het project ook bewust met lokale partners: “Beuten stortte de funderingen, terwijl Tectum de daken maakte. Zo versterken we de Limburgse economie”, zegt Louis Machiels (voorzitter van de Raad van Bestuur van Group Machiels).

Duurzaam park in houtskeletbouw

In het nieuwe recreatiepark is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo verwarmt Terhills het park met warmtepompen in plaats van met fossiele brandstoffen. Gebeurt het transport zoveel mogelijk met milieuvriendelijke vervoersmiddelen (bv. elektrische fietsen, bootjes en shuttles). En wekken (drijvende) zonnepanelen groene elektriciteit op.

De ecologische bouwwijze van Machiels Building Solutions sluit hier naadloos bij aan, weet Louis Machiels: Het ecologisch denken is op verschillende manieren doorgetrokken. Zo worden er – voor elke boom die gekapt wordt voor de productie van houtskeletbouwwoningen – twee nieuwe geplant. Bovendien stoot je geen CO2 uit wanneer je deze bouwtechniek toepast. Integendeel, je slaat CO2 op in het houten materiaal. Dankzij de prefab bouwmethode verloopt de logistiek op de koop toe heel efficiënt. Er rijden enkel 100% volle vrachtwagens – met kant-en-klare elementen – naar de werf. Dat zorgt voor minder hinder en minder CO2-uitstoot, en past dus in onze baseline ‘Closing the circle’.”

“Creëren Limburgse tewerkstelling”

Terhills wordt een duurzaam, maar ook een ‘high end’ vakantiepark. De ruime en vrijstaande luxueuze vakantiewoningen liggen op een steenworp van verschillende toeristische aantrekkingspunten (bv. Terhills Cablepark, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, Elaisa Wellness en Maasmechelen Village). Center Parcs zal via een managementcontract instaan voor de verhuring van de vakantiewoningen.

Rudy Hulsman (algemeen directeur van Terhills NV) benadrukt het Limburgse karakter van dit bouwproject: “De constructie van de vakantiewoningen ligt in handen van bedrijven met een sterke Limburgse inslag. Machiels Building Solutions stond in voor de productie en montage van de woningen. Willemen Construct – meer bepaald het team van het vroegere bouwbedrijf Kumpen – neemt de binnenafwerking voor zijn rekening, inclusief alle technieken. Op die manier creëren we een serieuze lokale tewerkstelling.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details