Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

De vier volumes die uit de koker van POLO Architects ontsproten zijn, getuigen van een zekere architecturale soberheid.

02:01
12-06-2019

Meadow, Herent | Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

Vlak bij Leuven en Brussel wonen, maar toch een plattelandsgevoel hebben? Het kan vanaf nu op de vroegere site van ijzergieterij Umafo in Herent. Op een terrein van 90.000 m² wordt immers een volledig nieuwe wijk gerealiseerd, waar toekomstgericht wonen in een groene omgeving centraal staat. Binnenkort kunnen de eerste eigenaars al verhuizen, want de eerste fase met zes appartementsblokken zit in een finaal stadium.

Vlak bij de spoorweg en de belangrijkste invalswegen, op een boogscheut van het centrum van Leuven: het is een locatie om ‘u’ tegen te zeggen. Vandaar dat Vanhout (onderdeel van de BESIX Group) de kans greep om zijn steentje bij te dragen aan de herbestemming van deze fabriekssite. “We investeren in de bebouwing van twee percelen”, vertelt projectdirecteur Peter Van Hout. “Een ander deel wordt ontwikkeld door Thomas & Piron, terwijl de rest eigendom blijft van de gemeente. De eerste fase werd opgestart in januari 2017 en omvat enerzijds twee identieke volumes met achttien appartementen en anderzijds drie volumes met in totaal 66 woonentiteiten. Comfortabel en kwalitatief wonen in een groene omgeving is de achterliggende gedachte in dit project. De hele site is dan ook opgevat als een glooiend park met wandel- en fietspaden. Er is zelfs een Finse piste aangelegd, die langs verschillende wadi’s slingert. Vandaar ook dat we het project ‘Meadow’ doopten. In combinatie met de unieke architectuur is het een perfecte illustratie van Vanhouts visie op toekomstgericht wonen. Dat intussen al meer dan 95% van de appartementen verkocht zijn, bewijst dat het een geslaagd concept is.”

Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

De twee appartementsblokken die door CBA Architects ontworpen zijn, kregen door hun ronde hoeken en prominente terrassen een erg futuristische aanblik.

 

Futuristische aanblik

De volumes van fase 1 zetten meteen de toon in dit project. De twee appartementsblokken die door CBA Architects ontworpen zijn, kregen door hun ronde hoeken en prominente terrassen een erg futuristische aanblik. Niettemin gaan ze dankzij het uitgekiende materiaalgebruik perfect op in de omgeving. “De gebouwen staan op een redelijke afstand van elkaar, maar zijn ondergronds verbonden door middel van een gemeenschappelijke kelder”, vertelt Peter Van Hout. “Met telkens drie bouwlagen hebben beide blokken een benutbare oppervlakte van 1.915 m², waardoor de achttien appartementen comfortabel ruim aanvoelen. De structuur bestaat uit ter plaatse gestort zichtbeton, ingevuld met complexe prefabelementen: een combinatie die tijdens de realisatie de nodige uitdagingen met zich meebracht. Maar ons team heeft eens te meer aangetoond dat er voor Vanhout op bouwkundig vlak geen brug te ver is. De gevels zijn afgewerkt met gevelstenen van het type White Falls (gemetseld in wildverband), terwijl de terrassen uit witte betonnen prefabelementen bestaan. Het zwarte aluminium schrijnwerk en de doorlopende balustrades creëren een aangenaam ogend contrast.”  

Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

De gebouwen staan op een redelijke afstand van elkaar, maar zijn ondergronds verbonden door middel van een gemeenschappelijke kelder.

 

Standingvolle eenvoud

De vier volumes die uit de koker van POLO Architects ontsproten zijn, ogen iets minder spectaculair. Deze rechthoekige, strakke blokken getuigen dan ook van een zekere architecturale soberheid. Maar tegelijkertijd ook van standing, want dankzij hun opbouw en materiaalgebruik stralen ze heel wat klasse uit. Met vier tot vijf verdiepingen hebben ze een totale benutbare oppervlakte van 8.600 m². Peter Van Hout: “Deze blokken kregen een horizontale accentuering door hun prefabstructuur uit grijs beton, die aan de buitenzijde zichtbaar gebleven is. De invulling gebeurde met een mengeling van drie verschillende lichte
tinten strengperssteen en brons geanodiseerd aluminium schrijnwerk. Een spel van in- en
uitpandige terrassen en een teruggetrokken bovenste verdieping maskeert het volumineuze karakter van de blokken. Dit resulteerde in erg toegankelijke gebouwen die uiterst compatibel zijn met het omliggende groen.”  

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Vanhout

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Deaplus – Keukens

Een project met een sterke nadruk op kwalitatief wonen vereist geen standaardkeukentjes, maar wel maatwerk van de bovenste plank. “Wij hebben voor Meadow de keukens en kastoplossingen voorzien”, zegt Annelies Vaes, accountmanager projecten bij Deaplus (Heusden-Zolder). “Dat deden we helemaal volgens de wensen van de toekomstige bewoners, die hun voorkeuren kenbaar kwamen maken in onze winkels. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos. In onze twee productie-eenheden in Heusden-Zolder en het Nederlandse Bladel produceren we alles op maat. We werken niet volgens de standaardmodules van 60 of 120 cm, maar passen de kastgroottes aan de beschikbare ruimte aan. De klanten hebben keuze uit afwerkingen in laminaat tot fineer en hoogwaardig lakwerk.” De kastoplossingen die Deaplus, dat in ons land in elke provincie een toonzaal heeft, in dit project voorzag, waren uiteenlopend. “Onze ervaren interieurvormgevers ontwierpen onder meer vestiaires, tv-meubels en dressings.” Deaplus stond, zoals altijd, ook zelf in voor de plaatsing. “Daarvoor hebben we eigen plaatsers in dienst, evenals enkele zelfstandige installateurs die vast voor ons werken.”


Goossens Electro – Elektriciteitswerken

Bij de realisatie van het Meadow-project stelde Vanhout een maximale klantentevredenheid voorop. Vandaar dat het de elektriciteitswerken liet uitvoeren door een firma die net dat tikkeltje meer biedt: Goosens Electro uit Hulshout. “Onze voornaamste troef is dat we de opdrachten met erg veel respect voor de klant uitvoeren”, vertelt zaakvoerder Gomeer Goossens. “Dit vertaalt zich in de toepassing van materiaal van de hoogste kwaliteit en een installatie door gekwalificeerde en ervaren mensen. Maar ook en vooral de begeleiding van de klant bij zijn/haar keuze vinden we belangrijk. Zelfs voor grote projecten als Meadow ontvangen we elke toekomstige bewoner om samen te bekijken welke elektrische producten hij/zij wenst én waar deze moeten komen. Eenmaal de ruwbouw klaar is, bereiden we alles voor en wandelen we met de kopers doorheen de woonunit om na te gaan of alles naar wens is. Pas daarna starten we met de effectieve uitvoering.”


Lavrijsen Parket – Houten terrasbekleding

De doorlopende terrassen accentueren de twee volumes met ronde hoeken op elegante wijze. Al bij al beslaan ze een oppervlakte van 445 m², die volledig bekleed is met Bilinga-hardhout. “Dat is een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en visueel aantrekkelijk materiaal”, vertelt Geert Lavrijsen, zaakvoerder van Lavrijsen Parket uit Geel, dat de werken uitvoerde. “Vandaar dat we deze oplossing wel vaker toepassen. Niettemin was Meadow toch wel een uitzonderlijk project, enerzijds omdat de terrassen doorlopen, anderzijds vanwege de rondingen die de gebouwen kenmerken. Toch slaagden we erin om de klus op amper twee weken tijd te klaren, en dat met zes werknemers: het resultaat van nauwkeurige opmetingen, een goede voorbereiding en natuurlijk het vakmanschap van onze plaatsers. Zo konden we opnieuw bewijzen dat Lavrijsen Parket dé partner bij uitstek is voor opdrachten die een nauwkeurige uitvoering met oog voor detail vereisen.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Vanhout (Geel)

Architect
CBA Architects (Antwerpen) en POLO Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer
Vanhout (Geel)

HeartFeltFraai stadspark geeft downtown Tongeren nieuw elan