Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Meadow, Herent | Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

meadow-0573-kopieren

12 juni 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vlak bij Leuven en Brussel wonen, maar toch een plattelandsgevoel hebben? Het kan vanaf nu op de vroegere site van ijzergieterij Umafo in Herent. Op een terrein van 90.000 m² wordt immers een volledig nieuwe wijk gerealiseerd, waar toekomstgericht wonen in een groene omgeving centraal staat. Binnenkort kunnen de eerste eigenaars al verhuizen, want de eerste fase met zes appartementsblokken zit in een finaal stadium.

Vlak bij de spoorweg en de belangrijkste invalswegen, op een boogscheut van het centrum van Leuven: het is een locatie om ‘u’ tegen te zeggen. Vandaar dat Vanhout (onderdeel van de BESIX Group) de kans greep om zijn steentje bij te dragen aan de herbestemming van deze fabriekssite. “We investeren in de bebouwing van twee percelen”, vertelt projectdirecteur Peter Van Hout. “Een ander deel wordt ontwikkeld door Thomas & Piron, terwijl de rest eigendom blijft van de gemeente. De eerste fase werd opgestart in januari 2017 en omvat enerzijds twee identieke volumes met achttien appartementen en anderzijds drie volumes met in totaal 66 woonentiteiten. Comfortabel en kwalitatief wonen in een groene omgeving is de achterliggende gedachte in dit project. De hele site is dan ook opgevat als een glooiend park met wandel- en fietspaden. Er is zelfs een Finse piste aangelegd, die langs verschillende wadi’s slingert. Vandaar ook dat we het project ‘Meadow’ doopten. In combinatie met de unieke architectuur is het een perfecte illustratie van Vanhouts visie op toekomstgericht wonen. Dat intussen al meer dan 95% van de appartementen verkocht zijn, bewijst dat het een geslaagd concept is.”

Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

De twee appartementsblokken die door CBA Architects ontworpen zijn, kregen door hun ronde hoeken en prominente terrassen een erg futuristische aanblik.

 

Futuristische aanblik

De volumes van fase 1 zetten meteen de toon in dit project. De twee appartementsblokken die door CBA Architects ontworpen zijn, kregen door hun ronde hoeken en prominente terrassen een erg futuristische aanblik. Niettemin gaan ze dankzij het uitgekiende materiaalgebruik perfect op in de omgeving. “De gebouwen staan op een redelijke afstand van elkaar, maar zijn ondergronds verbonden door middel van een gemeenschappelijke kelder”, vertelt Peter Van Hout. “Met telkens drie bouwlagen hebben beide blokken een benutbare oppervlakte van 1.915 m², waardoor de achttien appartementen comfortabel ruim aanvoelen. De structuur bestaat uit ter plaatse gestort zichtbeton, ingevuld met complexe prefabelementen: een combinatie die tijdens de realisatie de nodige uitdagingen met zich meebracht. Maar ons team heeft eens te meer aangetoond dat er voor Vanhout op bouwkundig vlak geen brug te ver is. De gevels zijn afgewerkt met gevelstenen van het type White Falls (gemetseld in wildverband), terwijl de terrassen uit witte betonnen prefabelementen bestaan. Het zwarte aluminium schrijnwerk en de doorlopende balustrades creëren een aangenaam ogend contrast.”  

Industriële site wordt groene, toekomstgerichte woonomgeving

De gebouwen staan op een redelijke afstand van elkaar, maar zijn ondergronds verbonden door middel van een gemeenschappelijke kelder.

 

Standingvolle eenvoud

De vier volumes die uit de koker van POLO Architects ontsproten zijn, ogen iets minder spectaculair. Deze rechthoekige, strakke blokken getuigen dan ook van een zekere architecturale soberheid. Maar tegelijkertijd ook van standing, want dankzij hun opbouw en materiaalgebruik stralen ze heel wat klasse uit. Met vier tot vijf verdiepingen hebben ze een totale benutbare oppervlakte van 8.600 m². Peter Van Hout: “Deze blokken kregen een horizontale accentuering door hun prefabstructuur uit grijs beton, die aan de buitenzijde zichtbaar gebleven is. De invulling gebeurde met een mengeling van drie verschillende lichte
tinten strengperssteen en brons geanodiseerd aluminium schrijnwerk. Een spel van in- en
uitpandige terrassen en een teruggetrokken bovenste verdieping maskeert het volumineuze karakter van de blokken. Dit resulteerde in erg toegankelijke gebouwen die uiterst compatibel zijn met het omliggende groen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details