vue-generale-ext-2126_116-md-kopieren

New Tech omvat circa 10.900 m² bruikbare oppervlakte, verspreid over zeven verdiepingen.

02:43
22-05-2020

Medisch-technisch gebouw met fijnzinnige kleuraccenten

Eind vorig jaar verwelkomde Iris Zuid Ziekenhuizen ‘New Tech’. De realisatie van dit medisch-technisch gebouw, dat de plaats van de oude personeelsparking innam, kadert in de algemene modernisering van de ziekenhuiscampus in Elsene. Vanaf de prille ontwerpfase waren modulariteit en de mogelijkheid om het gebouw aan te passen aan toekomstige evoluties de belangrijkste aandachtspunten.

New Tech omvat circa 10.900 m² bruikbare oppervlakte, verspreid over zeven verdiepingen. Het kersverse gebouw huisvest een ondergrondse personeelsparking (niveau -2), een verdieping die gewijd is aan de logistiek (niveau -1), een chirurgisch daghospitaal met vier operatiezalen (gelijkvloers), een afdeling intensieve zorgen (eerste verdieping), een operatiekwartier met vier operatiezalen (tweede verdieping) en een centrale sterilisatiedienst. De vierde en laatste verdieping kreeg nog geen exacte bestemming en kan in de tussentijd als back-up fungeren om de transformatie en modernisering van de bestaande gebouwen op de site te vergemakkelijken.

sol-coule-zi8a4341-aa-kopieren

Het kunstwerk van Jeanet Hönig strekt zich vanaf het onthaalgebouw uit tot aan het chirurgisch daghospitaal en garandeert de esthetische samenhang.

 

Het complex is ontworpen door Jean Massa en Guy Standaert, senior partners bij ASSAR ARCHITECTS, en projectarchitect David Bejaer. Het is ingeplant aan de binnenkant van een stedelijk bouwblok en heeft een gabarit dat de brug slaat tussen het ziekenhuis en de aanpalende eengezinswoningen. De bouw van New Tech nam vijf jaar in beslag. David Bejaer: “Het kwam erop aan om de overlast voor de OCMW-gebouwen en de omwonenden tot een minimum te beperken. Vandaar dat we de interactie tussen de werf en het (in dienst gebleven) ziekenhuis tot een minimum herleid hebben, meer bepaald door de realisatie van de noodzakelijke verbindingen en doorsteken zo lang mogelijk uit te stellen.” De nieuwbouw is via twee passerelles verbonden met de bestaande ziekenhuisblokken.

detail-facade-2126_121-md-kopieren

New Tech is uitgerust met een huid van jaloezieën om eventuele inkijk zo veel mogelijk te vermijden.

 

Vrijheid, flexibiliteit en modulariteit

Volgens David Bejaer, die sinds het begin van zijn carrière (zestien jaar geleden) haast alleen maar ziekenhuisprojecten in goede banen heeft geleid, moeten hedendaagse ziekenhuizen steeds vaker gerenoveerd worden om up-to-date te blijven (lees: elke vijf tot tien jaar). Het is dan ook cruciaal om de draagstructuur zo te ontwerpen dat de technische uitdagingen niet onoverkomelijk zijn en dat er variabele inrichtingen mogelijk zijn. Dit is zeker het geval in New Tech, waar de vloerniveaus makkelijk kunnen worden aangepast. In functie van het huidige gebruik van de verschillende verdiepingen bevatten de gevels heel wat raamopeningen. Ze bestaan uit een balk-kolomstructuur die is ingevuld met betonnen bouwblokken, die op hun beurt bekleed zijn met isolatie en pleisterwerk. Later nog enkele nieuwe ramen toevoegen, zal niet al te veel moeilijkheden met zich meebrengen. David Bejaer: “We hebben met een huid van externe jaloezieën gewerkt, die niet alleen fungeren als zonwering en visuele filter, maar die ook de interactie tussen de binnen- en buitenwereld verstoren. Een bewuste keuze om eventuele inkijk zo veel mogelijk te vermijden.”    

ambiance-inter-2126_148-md-kopieren

Binnen in het gebouw voeren wit- en grijstinten de boventoon. Toch zijn er ook heel wat kleur- en houtaccenten te bespeuren.

 

Tijdloos karakter

Binnen in het gebouw voeren wit- en grijstinten de boventoon. Toch zijn er ook heel wat kleur- en houtaccenten te bespeuren. De architecten hadden een tijdloze uitstraling voor ogen. Ze betrokken de gebruikers en het personeel bij het ontwerpproces en vertaalden hun gemoedstoestand naar een waaier van specifieke tinten, waarbij ze uitgingen van het gunstige psychologische effect van een doordachte kleurstelling. Zo resulteerde de focus op extreme hygiëne in de operatiezalen in een blauw-paars motief. De ‘hoop’ van patiënten op de afdeling intensieve zorgen wordt dan weer geïllustreerd via groenaccenten, in combinatie met geeltinten die ‘kwaliteit’ impliceren.

Kunstintegratie

Ook het gelijkvloers, dat plaats biedt aan het chirurgisch daghospitaal, heeft een kleurrijke uitstraling. De vloer werd er immers grondig onder handen genomen door een kunstenares. David Bejaer: “Bij de bouw van het onthaal-gebouw, dat in 2010 werd ingehuldigd, hadden we voor de gietvloeren op het gelijkvloers en in de cafetaria samengewerkt met Jeanet Hönig. Toen hadden we al het idee opgevat om dat ‘artistieke partnership’ nieuw leven in te blazen bij de toekomstige uitbreiding. We hebben Jeanet enkele richtlijnen gegeven en hebben haar eveneens laten weten welke kleuren de andere interieurmaterialen zouden hebben, maar voor het overige mocht ze volledig haar eigen gang gaan. Jeanet is een kunstenares die openstaat voor verandering. Ze had al snel een fantastisch concept klaar, dat zonder problemen werd goedgekeurd door de bouwheer.”

Nu het New Tech-project is afgerond, bereidt Iris Zuid Ziekenhuizen zich voor op de modernisering van zijn andere sites. De Healthcare-afdeling van ASSAR is op haar beurt gestart met twee nieuwe projecten in Ottignies. Ze levert binnenkort ook een volledig nieuw ziekenhuis op in Luik (MontLégia). Bovendien is het bureau volop bezig met de realisatie van zijn Parijse vestiging via ASSAR-France.     

Tekst Philippe Selke    |    Beeld ASSAR ARCHITECTS

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Iris Zuid Ziekenhuizen (Brussel)

Architect

ASSAR ARCHITECTS (Brussel)

Hoofdaannemer(s)

Valens (ruwbouw, Brussel) en Building Group Jansen (afwerking, Oudsbergen) 

2020_wzc_de-zonnewende_meulebeke-c-klaas-verdru_12ent_id306-kopierenafbeelding-site-orde-van-architecten-kopieren