Platform voor de bouw
Meer dan een miljoen unieke gevelstenen voor Quartier Bleu
De façades die de contouren van Quartier Bleu markeren zijn bekleed met verschillende types roodbruin metselwerk.

Meer dan een miljoen unieke gevelstenen voor Quartier Bleu

Ontwerpers Alfredo De Gregorio en Antonio Citterio besloten de contouren van de site immers af te bakenen met strakke metselwerkgevels. In totaal gaat het om een oppervlakte van 30.000 m², bekleed met ‘projectstenen’ die Nelissen Steenfabrieken speciaal ontwikkelde voor de nieuwe parel aan de Limburgse kroon. 

Resoluut hedendaags blijven, maar door sublieme materiaalkeuzes ook aansluiting vinden bij het verleden: dat was de betrachting van architecten Alfredo De Gregorio (De Gregorio & Partners) en Antonio Citterio (ACPV) toen ze het ontwerp van Quartier Bleu op punt stelden. Ze opteerden voor een ingenieus samenspel tussen verschillende sferen. De winkelboulevard heeft een grootstedelijke uitstraling, terwijl de kade een kleinschaligere, haast zuiderse allure heeft. “Meerdere werelden op een spreekwoordelijke zakdoek: dat is de mix die het stedelijke gevoel genereert”, legt De Gregorio uit.

“We zijn uitgekomen bij een mix van een zeer donkere steen (bruinzwart) en een donkerrode, lichtjes genuanceerde variant”, vertelt Jurgen Philtjens.

Op maat ontwikkeld

Dit alles vertaalt zich ook in de gebruikte materialen en tinten, die mooi aansluiten bij de look-and-feel van de Hasseltse binnenstad. De gevels rond de winkelboulevard zijn bekleed met beige-grijze natuursteen, het centraal gelegen Citysquare-gebouw met zwarte natuursteen en de façades die de contouren van Quartier Bleu markeren met verschillende types roodbruin metselwerk van Nelissen Steenfabrieken, dat niet zomaar standaardproducten uit het gamma leverde, maar gevelstenen op maat ontwikkelde. “Daarvoor hebben we nauw samengewerkt met Alfredo De Gregorio, die uiteraard ook alles aftoetste bij zijn Italiaanse confrater Antonio
Citterio”, vertelt Jurgen Philtjens, accountmanager Limburg en Vlaams-Brabant bij Nelissen Steenfabrieken. “De architecten hadden bepaalde kleurnuances voor ogen. Op basis daarvan hebben we verschillende proefstenen gemaakt. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij een mix van een zeer donkere steen (bruinzwart) en een donkerrode, lichtjes genuanceerde variant.”

Bepalend voor de look-and-feel

Quartier Bleu is ontegensprekelijk het meest in het oog springende Limburgse bouwproject van de laatste jaren. “Gezien onze prima relatie met bouwheren Matexi en Chateaux Real Estate en onze sterke lokale verankering – we exporteren onze producten naar alle uithoeken van de aardbol, maar onze thuisbasis is en blijft onze oorspronkelijke vestiging in Kesselt – waren we de geknipte partij voor deze bijzondere opdracht”, stelt Jurgen Philtjens. “Hoewel we meer dan een miljoen stenen moesten leveren en Quartier Bleu ongetwijfeld een van onze grootste ‘baksteenprojecten’ ooit is, was het qua productie niet onoverkomelijk. De gevraagde stenen moesten gefaseerd geleverd worden in een standaardformaat (N70/4, naargelang de vraag van de aannemer), dus het was zaak om goed te plannen en alles tijdig op de werf te krijgen, zodat de uitvoering geen vertraging opliep. Dat is uitstekend gelukt! Een megaproject in het centrum van Hasselt: het spreekt voor zich dat dit voor Nelissen Steenfabrieken een waardevolle referentie is. Zeker omdat onze projectstenen – in combinatie met de natuursteengevels – zeer bepalend zijn voor de look-and-feel van Quartier Bleu. We zijn dan ook uitermate tevreden met het prachtige resultaat!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details