Platform voor de bouw
Meer dan esthetiek: groengevels als sleutel tot welzijn
Projecten met allerlei daktuinen en groengevels verrijken niet alleen het uiterlijk van gebouwen, maar spelen ook een rol in het creëren van een gezondere omgeving met meer biodiversiteit.

Meer dan esthetiek: groengevels als sleutel tot welzijn

Ecoworks, een innovatief bedrijf uit Vilvoorde, speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van groengevels in België. Met hun expertise in het aanleggen van groendaken en groengevels – maar ook natuurlijke waterpartijen – dragen ze bij aan een gezonder klimaat in ondertussen heel wat steden en gemeenten. Hun streefdoel is om met hun visie steeds meer natuur te creëren op plaatsen die niet noodzakelijk voor de hand liggen.

John Kinnen, zaakvoerder bij Ecoworks, geeft aan dat het belang van een goed geïntegreerde aanpak van het groen in, op en rond een gebouw alsmaar toeneemt. “Onze projecten met allerlei daktuinen en groengevels verrijken niet alleen het uiterlijk van gebouwen, maar spelen ook een rol in het creëren van een gezondere omgeving met meer biodiversiteit. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, helpen de steden verkoelen, slagen water op en hun schaduwwerking draagt bij aan de passieve koeling van gebouwen.”

Een andere expertise van Ecoworks is slim waterbeheer. Dat gaat hand in hand met een goede monitoring en beheer op lange termijn van een aangelegd project door de hoveniers van de onderhoudsploegen. Zo slaagt Ecoworks erin om resultaatsgaranties te bieden op langere termijn. 

Een zorgvuldige uitvoering is essentieel. De installatie van de groene wand en het irrigatiesysteem zijn cruciaal.

De cruciale elementen van groengevels

Bepaalde effecten van groengevels, zoals het gevoel dat ze mooi zijn en ook rust bieden, zijn niet makkelijk meetbaar, maar daarom is hun positieve bijdrage aan de maatschappij en het algemeen welzijn niet minder. Een levend groen gebouw vergt een doordachte ontwerpaanpak en de juiste begeleiding met de juiste expertises rond gebouwbiologie. Zo raakt een concept afgestemd op de specifieke situatie en verwachtingen van elk project. Belangrijke beslissingen over het type groene wand of daktuin, het substraat, irrigatiesysteem, plantkeuze en toegankelijkheid voor onderhoud moeten al in de ontwerpfase worden meegenomen.

“Een zorgvuldige uitvoering is essentieel”, benadrukt John Kinnen. “De installatie van de groene wand en het irrigatiesysteem zijn cruciaal. Deze processen vereisen een nauwe samenwerking met bouwprofessionals en plantexperts. Met de juiste afspraken over het beheer bereik je een resultaat waar we samen met onze klanten jarenlang van genieten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details