Totaalstation
01:50
30-08-2017

Meer flexibiliteit en efficiëntie op de werf met gerobotiseerde totaalstations

Een totaalstation laat aannemers toe om punten, assen of lijnen snel en nauwkeurig in te meten of uit te zetten op de werf. Met de Leica Robot 50 en 60 heeft Lasertopo gerobotiseerde totaalstations in huis die de aanwezigheid van een operator aan het toestel overbodig maken. 

“Een totaalstation is efficiënter en nauwkeuriger dan een gps-systeem”, steekt Jochen Delvaeye van Lasertopo van wal. “Een gps-systeem is afhankelijk van de positie en de bereikbaarheid van satellieten. Een totaalstation baseert zich daarentegen op bestaande referentiepunten en de hoeken en afstanden die de aannemer zelf vastlegt. Een totaalstation werkt bijvoorbeeld ook in gebouwen waar een gps geen bereik heeft. Voor de constructie van woningen of appartementsgebouwen heb je bovendien millimeternauwkeurigheid nodig. Hiervoor is een totaalstation uitermate geschikt.”

Slechts één operator nodig
Lasertopo, een bedrijf dat zich specialiseert in meettoestellen, heeft in zijn gamma de Leica Robot 50 en 60. “Deze toestellen volgen het prisma bij elke beweging”, zegt Delvaeye. “Dit maakt dat er slechts één persoon nodig is om metingen of uitzetwerken uit te voeren.”

Het verschil tussen de Robot 50 en 60 schuilt in de bediening. “De Robot 50 heeft slechts één knop, waarna de bediening volledig via de tablet verloopt”, zegt Delvaeye. “De Robot 60 is uitgerust met een display, maar de gebruiker kan er eveneens voor kiezen om alles te bedienen via zijn tablet.” Voorts beschikt de Robot 60 over een aantal speciale functies, zoals de Setup Pilot. Hiermee kan het toestel zelf zijn locatie bepalen aan de hand van prisma’s die vast gemonteerd zijn in de werfzone. De Cube Search-functie laat dan weer toe om het zoekgebied te definiëren waarbinnen het totaalstation een prisma kan zoeken.

Totaalstation

Een van de grootste voordelen van deze toestellen is hun flexibiliteit. “Aannemers maken meer en meer gebruik van totaalstations omdat ze zo minder afhankelijk zijn van een landmeter wanneer er metingen moeten gebeuren”, aldus Delvaeye.

Dezelfde software
“Als het op budget aankomt, kiezen aannemers vaak voor de Leica Builder-series”, meent Jochen Delvaeye. “Dit toestel is even accuraat als de Robots en is compatibel met dezelfde software. Het grote verschil is dat je bij de Builder twee operatoren nodig hebt voor de bediening: één persoon aan het prisma en één persoon die het toestel moet draaien en richten.” Verschillende toestellen uit het Builder-gamma kunnen worden uitgebreid met een tablet. “Het grote voordeel van totaalstations is dat je er zeer snel en nauwkeurig punten mee kan inmeten of uitzetten. Het gebeurt dikwijls op de werf dat er assen worden uitgezet die later in de weg blijken te staan of worden uitgereden door voertuigen. Met een totaalstation kan je deze assen heel snel verlengen of verplaatsen.”

Totaalstation

Service na verkoop
Voor al zijn toestellen spitst Lasertopo zich toe op service na verkoop. “Voor onze totaalstations en gps-systemen bieden we opleidingen aan die gepersonaliseerd worden op basis van de noden van de klant”, zegt Delvaeye. “Ons servicecenter is het grootste van de Benelux. Mede hierdoor zijn onze gecertificeerde landmeters altijd bereikbaar voor vragen, zodat problemen snel kunnen worden opgelost. Bij praktische vragen op de werf nemen we op een eenvoudige manier het scherm van de gebruiker over en assisteren we hem vanop afstand. Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het gigantische pakket aan toestellen dat Lasertopo verdeelt. Voor elk toepassingsgebied kan Lasertopo via zijn gespecialiseerde adviseurs het juiste toestel aanbieden.”

Tekst | Liesbeth Verhulst       Beeld | Lasertopo

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

RG Tegel