Platform voor de bouw
Monumenten

Met liefde voor het ambacht

img_3774bw-kopieren

6 februari 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Beschermd erfgoed is niet langer een doorn in het oog van investeerders. Integendeel: de herbestemming van beschermde en geïnventariseerde gebouwen zit in de lift. De restauratie van dergelijke panden moet echter met de nodige kennis van zaken gebeuren. Een hoofdrolspeler in dit domein is Renotec Group, dat zich al meer dan dertig jaar specialiseert in totaalprojecten. Hierbij restaureert het tot in de details, volgens de technieken én met de materialen waarmee het gebouw ooit werd opgetrokken.

Renotec

Ook het restaureren van beelden is een specialiteit in het ambachtencentrum van Renotec.

 

Al meer dan dertig jaar is Renotec een grote naam in het bouwwezen. Het aannemersbedrijf telt zes divisies, waaronder één afdeling die zich specifiek toelegt op ‘restauratie en herbestemming’ en die 170 mensen tewerkstelt. “Een veertigtal personen heeft de functie van projectleider”, vertelt Maarten
Provinciael, de manager van deze divisie. “Het zijn mensen die de job werkelijk bij ons hebben geleerd. Zonder grondige kennis van authentieke ambachten en materialen is het erg moeilijk om een werf te leiden. En dat is kennis die je tijdens de meest opleidingen niet of te weinig opdoet. Vandaar dat Renotec investeert in kwalitatieve opleidingstrajecten, waarbij onze meestergasten hun kennis doorgeven aan jonge mensen.”

Renotec

Jonge mensen kunnen bij Renotec praktijkkennis opdoen via het principe
van leermeester-leerjongen of -leermeisje.

 

Trots op ambachten

Renotec is een naam als een klok als het over totaalprojecten en beschermde gebouwen gaat. Beelden, schilderijen, natuursteen, schrijn-, hout- en smeedwerk, glas-in-lood, authentieke vloeren …:
de gereputeerde aannemer kan al deze elementen herstellen in hun oorspronkelijke toestand. Mét oog voor detail en een absoluut respect voor het vroegere ambacht. “We beschikken over een
ambachtencentrum waarin een dertigtal mensen met verschillende kerncompetenties actief zijn”, vervolgt Maarten Provinciael. “Het zijn stuk voor stuk ambachtslieden in de echte zin van het woord. Ook daar staat kennisoverdracht centraal. Renotec beschikt intern over een unieke expertise op het vlak van oude technieken en materialen. Wie deze kennis onder de knie wil krijgen, moet zich jarenlang willen engageren en vooral engelen-geduld hebben. We zouden het bijna een ‘roeping’ kunnen noemen. Gelukkig zijn er nog jongeren die hun hart verliezen aan historische gebouwen. Zij zijn zeker welkom om praktijkkennis op te doen volgens het principe van leermeester-leerjongen/meisje. Ze komen uit het kunst- of technisch
onderwijs, maar het kunnen eveneens masters in de restauratie zijn. Het studieniveau maakt ons bitter weinig uit, zolang het maar jongeren met een grote honger naar kennis over ambachten zijn. We willen absoluut vermijden dat die kennis verloren gaat.”

Renotec

Jonge mensen kunnen bij Renotec praktijkkennis opdoen via het principe van leermeester-leerjongen of -leermeisje.

 

Ruimte voor nieuwe technologieën

Hoewel het oog en de hand van de meester van primordiaal belang blijven, zet Renotec ook resoluut in op innovatie. “We omarmen graag nieuwe technologieën die de ambachten kunnen ondersteunen”, legt Maarten Provinciael uit. “Zo experimenteren we momenteel met 3D-scanning en fotogrammetrie om de staat van de gebouwen en materialen op voorhand in kaart te brengen. In 3D-printing zien we dan weer potentieel voor de grondige voorbereiding van werkstukken en het bijhouden van informatie. We slagen er zelfs in om ambacht en verregaande automatisering te verbinden in de vorm van computergestuurd draai-, frees- en zaagwerk.”

Renotec

Een van de restauratieateliers richt zich specifiek op alles wat met houtbewerking te maken heeft.

 

Samen sterk

Intussen telt het ambachtencentrum van Renotec vijf restauratieateliers: een glas-in-loodatelier, kunstobjectenatelier, schrijnwerkerij, steenkapperij en smederij. “Waar deze voordien over het hele land verspreid waren, krijgen ze nu een gezamenlijk onderkomen in Geel”, vervolgt Maarten Provinciael. “Onder leiding van Sofie De Deckere en mezelf zullen ze onder één koepel werken. Het is de bedoeling om synergiën te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de restauratiewerven nog beter ondersteund kunnen worden. Met de divisie ‘restauratie en herbestemmingen’ zijn we in heel België actief, en dit in een waaier van uiteenlopende werven. Zo zijn we momenteel volop bezig met de restauratie van Het Steen in Antwerpen, het Edelhof in Munsterbilzen, de Sint-Pieterskerk in Leuven en de laatste jaren ook met verschillende authentieke molens en gebouwen in Bokrijk.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details