Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Meubelboulevard getransformeerd volgens nieuwe inzichten

Mertens-shopping-Zoersel-2
De gebouwen van ZR Shopping verzoenen Rodendijk met de huidige stedenbouwkundige inzichten. (J)

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Photojoris – Mertens-Architecten (J) en Koen Mortelmans (KM)

3 augustus 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De Rodendijk (N14) nabij het E34-op- en afrittencomplex in Zoersel was een typische meubelboulevard uit de jaren zestig. De meeste bestaande gebouwen voldeden niet meer aan de huidige stedenbouwkundige inzichten en ruimen stilaan plaats voor eigentijdse ontwikkelingen. In die context gaf ZR Shopping de meest dorpwaarts gelegen site een nieuwe invulling.

De open ruimte tussen beide gebouwen is ingericht als parkeerplaats. (J)

Het was niet vanzelfsprekend om de juiste toon te vinden, want een eerder project van een warenhuisketen stuitte hier op een ‘njet’ vanwege het gemeentebestuur. Maar ook het goedgekeurde ontwerp kreeg een winkelfunctie. Onder meer Action, Krëfel, Kruidvat en Keukens de Abdij hebben er hun intrek genomen. “Van het 23.939 m² grote terrein was 10.285 m² bebouwd”, blikt Stijn Mertens van mertens-architecten terug. “Wegens de ligging langsheen een woongebied met landelijk karakter kwam het erop aan om de kleinhandelconcentratie beter te organiseren. Het provinciaal ruimtelijk ontwikkelingsprogramma (PRUP) bestemde de zone voor kleinhandelsbedrijven met behoefte aan een grote verkoopoppervlakte – minimaal 600 en maximaal 6.000 m² – die sterk wagengebonden zijn en die moeilijk verweefbaar zijn in een binnenstad.”

De architect verdeelde de nieuwe winkelpanden over twee gebouwen met een gezamenlijke bruto oppervlakte (op de begane grond) van 9.356 m². “Dit komt neer op een vermindering van circa 780 m² bebouwde oppervlakte, net voldoende om binnen de toegelaten 50 % (9.366 m²) van de bouwzone op de site te blijven.”

De berk in de luifel accentueert het gebruik van duurzaam hout en de streekeigen aanplantingen. (KM)

Continuïteit

Het eerste gebouw staat langs de straatzijde. Om continuïteit en eenheid te creëren, houdt het de voorgevellijn van de buren aan. De rechtse zijgevel staat loodrecht op de voorgevel. Het tweede gebouw bevindt zich helemaal achteraan op het perceel. Hierdoor ontstaat er een open ruimte tussen de twee gebouwen. Die is ingericht als parkeergelegenheid in het groen. De voorgevel van het tweede gebouw en de achtergevel van het eerste gebouw zijn evenwijdig ontworpen, zodat de open ruimte optimaal kon worden ingericht. “Het opsplitsen in twee gebouwen was aangewezen om de circulatie te optimaliseren en voldoende parkeerplaatsen in te planten bij de klein-handelsbedrijven die de grootste parkeerbehoefte hebben”, legt Stijn Mertens uit. Elk van de acht kleinhandelszaken omvat een publiek toegankelijke winkelruimte met aansluitend een niet-toegankelijk magazijn, sociale lokalen met keuken en een sanitair blok.

Houten zitbanken creëren een natuurlijke uitstraling. (KM)

Fraaie blikvangers

Bouwbedrijf Vulsteke voerde de gevels uit in betonwanden, gecombineerd met glasgevels. De architectonische betonpanelen ter hoogte van de inkomgehelen fungeren als eyecatchers. De kroonlijst van het voorste gebouw bereikt langs de straatkant een hoogte van 7 meter. Conform het PRUP blijft die hoogte vanaf de scheidingswand tussen winkelunits 4 en 5 beperkt tot 4 meter. “We lieten die overgang zacht verlopen door de luifel in helling aan te brengen”, aldus de aannemer.      

Dé blikvanger bij uitstek is de 2 meter brede luifel langs de voorgevel en de rechterzijgevel. Die zorgt voor een aangename winkelervaring doordat hij het voetpad overdekt en zo beschutting biedt tijdens regenbuien en de inbouw van sfeerverlichting mogelijk maakt. “Langs de zijgevel is de luifel doorgetrokken tot het uiterste punt van de bouwzone en daaropvolgend verbonden met het uiterste punt van de voorgevel rechts. Daardoor loopt hij niet evenwijdig met de voorgevel en ontstaat er een overdekt pleintje.”

Of toch deels overdekt. Want centraal op dit pleintje staat een ruwe berk in een cirkelvormig boomvak. De kruin steekt uit door een cirkelvormige uitsparing in de luifel. De berk is een inheemse boom. Hij accentueert dat er voor de groenaanplantingen op de site uitsluitend streekeigen soorten gebruikt zijn en dat de bomen die er al stonden niet werden gerooid. Het tweede gebouw oogt bescheidener en kreeg ook een kleinere luifel ter hoogte van de inkom, met een breedte van 50 centimeter.

De opvallende luifel met opening voor een berk. (J)

Parking voor wagens en fietsen

Het PRUP legt per 50 vierkante meter winkelruimte en per 100 vierkante meter magazijnruimte minstens één parkeerplaats op. “Vroeger waren er 99 parkeerplaatsen, nu 246”, aldus Mertens. “Reglementair zou 168 al voldoende geweest zijn. We hielden bij het uittekenen ervan rekening met de mogelijke aanleg van een ventweg op lange termijn. Door de aanleg van een ventweg kunnen het bestemmingsverkeer en het doorgaand verkeer gescheiden worden.” Er zijn ook negentig fietsparkeerplaatsen voorzien,
waarvan er enkele geschikt zijn voor bakfietsen.    

Group Ceyssens – Structurele verlijmde beglazing

Group Ceyssens is een topdriespeler in verlijmde beglazingen. De onderneming uit Heusden-Zolder legt zich vooral toe op vitrine- en interieurbeglazingen, maar werkt ook met aluminium buitenschrijnwerk in de projectbouw en het hogere residentiële segment (minimalistische ramen). In de wereld van retail, autogarages en andere showrooms is Ceyssens toonaangevend. “ZR Shopping in Zoersel is ons vijfde groot winkelproject op korte tijd”, vertelt Fabrizio Briganti. “We werkten ook al mee aan
Malinas in Mechelen, be-MINE Boulevard in Beringen, Ninouter in Ninove en Câbleries de Dour.”

In Zoersel stond Ceyssens in voor de levering en plaatsing van de structurele verlijmde beglazing. Het maakte daarbij gebruik van de in eigen huis ontwikkelde, speciale aluminiumprofielen en dubbel gelaagd veiligheidsglas (voor de bescherming van personen). De compartimentering tussen de winkelunits kwam tot stand met behulp van zwartgelakte glaspanelen. Doordat Ceyssens zowel levert als plaatst hebben klanten voor hun hele project slechts één aanspreekpunt nodig. “Daardoor kunnen we ook a priori meedenken met de architecten, op zoek naar de beste en meest economische oplossing. Bovendien bieden we ook een naservice aan. Dat kan van pas komen wanneer winkels te maken krijgen met inbraakpogingen, vandalisme of schade.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ZR Shopping BV (Antwerpen)
  • Architect mertens-architecten (Stabroek)
  • Hoofdaannemer(s) Vulsteke Bedrijfsgebouwen (Kortemark)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details