Platform voor de bouw
Nieuws

Milieuvriendelijke koelinstallaties voor de industrie

MK NH3 kopiëren
David De Spiegeleire: “In volle coronacrisis vernieuwde VOS technics onze volledige koelinstallatie, zonder dat we de productie moesten stopzetten.”

Tekst | VOS technics

Beeld | VOS technics

22 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dat blijkt ook uit de diversiteit van de uitgevoerde projecten, zoals oplossingen voor opslagdepots van warenhuizen, vriesinstallaties, productieruimtes, voedselverwerkende bedrijven en veilingen. De rode draad? Performantie, ecologie en service.

“We vinden het fantastisch als architecten, studiebureaus of industriebedrijven ons op koeltechnisch vlak uitdagen”, stelt eigenaar Maarten Onckelinx. “In plaats van enkel open te staan voor nieuwe technieken en technologieën, creëren we ze ook zelf. Bovendien bestaat
ons team uit een sterke mix van ingenieurs, monteurs en servicetechniekers. Wij doen met andere woorden alles zelf – van het ontwerp en de engineering tot de bouw en het onderhoud.”

Ecologisch effect

Dit alles geeft VOS technics een enorme voorsprong, zowel qua kwaliteit, performantie en rendabiliteit als qua expertise in natuurlijke
gassen. “Om je een idee te geven: als je kiest voor een koelinstallatie met natuurlijke gassen zoals wij ze bouwen, dan heeft dat zelfs in een relatief klein project hetzelfde effect als wanneer je twee voetbalvelden vol zonnepanelen zou leggen! En door de combinatie met warmte-recuperatie versterken we dat effect zelfs nog.” 

Maarten Onckelinx, zaakvoerder van VOS technics (links) en David De Spiegeleire, CEO van De Spiegeleire Paté (rechts).

Aangenaam werkklimaat

Een project dat VOS technics pas opleverde, is de ombouw van een oude freoninstallatie naar een 100 % ecologische installatie voor de hypermoderne exportspecialist De Spiegeleire Paté. “In volle coronacrisis vernieuwde VOS technics onze volledige koelinstallatie, zonder dat we de productie moesten stopzetten”, licht CEO David De Spiegeleire toe. “Daarbij werd onze oude freoninstallatie vervangen door een milieuvriendelijke installatie op basis van het natuurlijke gas ammoniak in combinatie met glycol. De nieuwe installatie is veel krachtiger, waardoor de productieruimtes met beduidend minder koude wind en geluid van de ventilatoren gekoeld worden. Voor het personeel is het dus veel aangenamer werken nu. En het is uiteraard ook veel energetischer.”

Milieuvriendelijke koelinstallaties

Vaak denkt men bij het begrip ‘natuurlijke gassen’ aan CO2. “Dat is wel een natuurlijk gas, maar desondanks blijft een CO2-installatie voor heel wat bedrijven géén goede keuze op lange termijn. Daarom opteren wij al jaren voor installaties die verschillende natuurlijke
koelgassen – meer bepaald ammoniak, propaan en CO2 – combineren. Elke installatie optimaliseren we door de troeven van elk ecologisch koelgas maximaal uit te spelen”, verzekert eigenaar Kristof Onckelinx. “Het is dan ook onze ambitie om België wakker te schudden en bij zo veel mogelijk bedrijven die een koel- of warmtevraag hebben een ecologische VOS-installatie te bouwen. Daag ons dus zeker uit voor een volgend industrieel project!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details