Platform voor de bouw
Minder parkeerdruk, meer groen en sociale economie
De nieuwe parking op de UCO-site kreeg een fraai ontwerp.

Minder parkeerdruk, meer groen en sociale economie

Stad Gent zet al enkele jaren in op de realisatie van buurtparkings in het stadscentrum om de parkeerdruk in sommige wijken te verlichten. Zo werd er recent nog extra parkeergelegenheid voorzien aan Rozebroeken, de Neerscheldestraat en naast het viaduct van Ledeberg, waar een zeer zichtbare grote parking met vijfhonderd plaatsen verrees. Ook de parkeertoren op de UCO-site, aan het Van Beverenplein, is hier een voorbeeld van. 

De auto’s worden geparkeerd op de licht hellende vlakken.

De UCO-site is sinds 2009, toen de fabriek op slot ging, bijna onherkenbaar geworden. Er is een straat dwars door de UCO-loodsen getrokken en ook eromheen liggen nieuwe wegen om een vlotte doorstroming te garanderen. Ondertussen zijn onder meer het Balenmagazijn, kantoren voor het OCMW, een kringwinkel en een recyclagepark van IVAGO verrezen op de site. De
bedoeling is dat het buurtleven, recreatie en economie er hand in hand gaan.

Een lowcostparking met een duidelijk overzicht op elk niveau en ‘natuurlijke ventilatie’: dat was de wens van de bouwheer.

392 parkeerplaatsen

Door de verhoogde activiteit voldeed het parkeerterrein bij het Balenmagazijn al snel niet meer en werd architectenbureau Baro aangesteld voor het ontwerp en de realisatie van een bovengrondse parkeergarage in de omliggende Bloemekenswijk. Parkeergebouw ‘Het Getouw’ heeft een capaciteit van 392 parkeerplaatsen. De parking is in de eerste plaats bedoeld voor de werknemers en bezoekers van de nabijgelegen sociaaleconomische bedrijven, zodat parkeerdruk in de omliggende woonbuurt wordt vermeden. Op die manier wordt de vrijgekomen ruimte maximaal ingevuld met groen én sociale economie.

Klaas Van de Sompel, architect en bestuurder bij Baro: “Stadsontwikkelingsbedrijf sogent had enkele heel specifieke eisen voor dit project: een lowcostparking met een duidelijk overzicht op elk niveau, een duurzaam gebouw, een groene gevelaankleding en ‘natuurlijke ventilatie’. De brandweer eiste dat de langse gevels een openheid van 1/6 van de totale geveloppervlakte hadden. Voorts moest de langse achtergevel tegen het bestaande UCO-gebouw op een afstand van 5 meter geplaatst worden.” Het vergroenen van de langse gevels was dus uitgesloten.

De langgerekte metalen buitentrap vormt een architecturale meerwaarde.

Langgerekte metalen buitentrap

Klaas Van de Sompel: “De parking is eenvoudig en overzichtelijk. Het gaat om een open parkeergebouw van zes bouwlagen met hellingbanen op een uitgesneden hoekperceel in het bedrijventerrein. De auto’s worden geparkeerd op de licht hellende vlakken. Het gebouw werd opgebouwd met een eenvoudige en leesbare betonnen structuur. Een architecturale meerwaarde realiseert Baro ongetwijfeld met de langgerekte metalen buitentrap aan de gevel, ter hoogte van de Gaardeniersweg. Deze leidt naar een groot bordes op 21 meter hoogte met zicht over het nog aan te leggen park. De strakke betonarchitectuur en de accenten in cortenstaal met een gevelstructuur om klimplanten te geleiden, worden op korte termijn een groene gevel.”

Aan de kant van de Gaardeniersweg en het park zal het beton op termijn volledig ingepalmd worden door een vijf verdiepingen hoge groengevel met verschillende soorten bloeiende klimplanten en struiken. De langse gevels van het betongrijze gebouw worden aangekleed met metalen elementen in een roestbruine kleur. Het parkeergebouw sluit zo aan op de bestaande gebouwen, die gekenmerkt worden door een zware betonstructuur en roodbruine baksteengevels.      

Het gebouw werd aangekleed met roestbruine metalen borstweringen, plantenbakken en gevelgroenstructuren.

Heldere open parking

‘Het Getouw’ is een rechttoe rechtaan betonnen prefabstructuur zonder franjes geworden, met roestbruine metalen borstweringen, plantenbakken en gevelgroenstructuren als kers op de taart. De betonkolommen en -balken bevinden zich enkel tegen de langse gevelzijdes en rond de centrale vide. Dat zorgt voor een heldere, open parking. Werken met rode en groene lichtjes per parkeerplaats is er dan ook niet nodig. Een bezoeker rijdt op elke helling in de richting van een open gevel met groen. De in- en uitritten bevinden zich aan de Gaardeniersweg: één voor de afgesloten parking met speedgate op het gelijkvloers en drie met slagbomen voor de bovenliggende verdiepingen. De inplanting van het parkeergebouw is zorgvuldig gekozen en zorgt ervoor dat de weg die de wagens moeten afleggen op de site zo kort mogelijk is.    

Parkeergebouw ‘Het Getouw’ heeft een capaciteit van 392 parkeerplaatsen.

BEMEPRO – Constructies in cortenstaal

Bemepro – onderdeel van Groep Pauwels – stond in voor de indrukwekkende cortenstaalconstructie tegen de gevels. Het bedrijf uit Menen heeft sinds 2008 al een boeiend traject afgelegd en tal van prachtige realisaties op zijn palmares mogen noteren. Intussen heeft Bemepro een zeer uitgebreid klantenbestand opgebouwd, waaronder Stadsbader. Dirk Viane, productiemanager metaal: “We hebben al enkele mooie projecten met Stadsbader achter de rug. Denk onder andere aan de trappen en leuning voor Gent Infrabel, balustrades en trapleuningen voor Knokke Ravelingen, de vluchttrap en trapleuningen voor de nieuwe kantoren van Stadbader in Harelbeke enzovoort. Voor ‘Het Getouw’ mochten we de omhullende metaalconstructie en de grote metalen trap maken en installeren. We deden dat in cortenstaal, dat samengesteld is uit verschillende legeringen. Het speciale aan dit weervast staal is dat het 100 % recycleerbaar is en door een natuurlijk oxiderend proces een mooie roestkleur krijgt.” 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer sogent (Gent)
  • Architect Architectenbureau Baro (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Stadsbader (Harelbeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details