Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen

Minerale gevelstrip garandeert duurzame én esthetische gevels

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Sto

29 september 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het gezegde van de Belg die een baksteen in de maag heeft klopt nog altijd, want baksteengevels blijven razend populair in ons land. De eisen worden echter steeds strikter en complexer, ook op het vlak van ecologische duurzaamheid. Als expert in gevelisolatiesystemen en -bekledingen besteedt Sto veel aandacht aan duurzame oplossingen. “De baksteen van de toekomst is energievriendelijk, heeft een lange levensduur en is licht qua gewicht. Vandaar dat we StoCleyer B hebben ontwikkeld: een minerale gevelstrip die technische performantie en duurzaamheid combineert met de uitstraling van een gevelsteen”, zegt Veerle Ooms, Calculator Hard Claddings bij Sto. 

De esthetische mogelijkheden van StoCleyer B zijn legio: horizontale en verticale verbanden, rondingen, plafondtoepassingen, voegloze opties … (Beeld: Ronald Tilleman)

Snel en eenvoudig geïsoleerde gevels creëren met de look-and-feel van een traditionele baksteen, maar met een beperktere dikte en gewicht? Het kan met behulp van StoCleyer B. De gevelstrips zijn voor meer dan 90 % vervaardigd uit minerale componenten, zijn zowel licht als robuust en zijn een interessant alternatief voor standaard gevelstenen dankzij hun vereenvoudigde toepassing op gevelisolatiesystemen. “StoCleyer B verenigt tal van voordelen op het vlak van technische performantie, duurzaamheid en vormgeving in één product, voor het creëren van mooie gebouwen die economisch rendabel én ecologisch verantwoord zijn”, vertelt Veerle Ooms.

“De gevelstrips verenigen tal van voordelen op het vlak van technische performantie, duurzaamheid en vormgeving”, benadrukt Veerle Ooms. (Beeld: Norbert Duijvelshoff)

Minder milieubelastend

Dat StoCleyer B grotendeels uit minerale componenten bestaat, is allerminst toeval. “Dit maakt de gevelstrips aanzienlijk minder milieubelastend dan conventionele materialen”, benadrukt Veerle Ooms. “Dat is vooral te danken aan het feit dat onze gevelstrips gedroogd worden bij een temperatuur van 60 °C en dus niet gebakken worden bij circa 1300 °C, zoals traditionele bakstenen. In vergelijking met een conventionele gevelopbouw veroorzaakt dit 80 % minder CO2-uitstoot en vergt de productie van StoCleyer B 33 % minder energie.”

Daar blijft het echter niet bij qua ecologische voordelen. “Vermits de gevelstrips slechts 4 mm dik zijn, zijn er minder grondstoffen nodig, is er geen zware onderconstructie of dikke fundering vereist en kan er een groter volume vervoerd worden (6000 m² per vrachtwagen)”, vult Veerle Ooms aan. “Ook op de werf is het materiaalgebruik en -verlies minimaal, zowel qua rest- als voegmateriaal. De gevelstrips zijn eenvoudig te plaatsen via verkleving, inclusief uitgekiende technische detailleringen. Dit leidt tot een versneld bouwproces. Door hun specifieke samenstelling onthechten de strips niet van de onderlaag en neemt de gevelconstructie veel minder ruimte in beslag. Zo kan je flink wat kosten besparen, vooral bij hoogbouw en in het geval van strikte brand- en isolatie-eisen. Dit alles maakt van StoCleyer B de meest economische en energievriendelijke gevelstrip die op de markt verkrijgbaar is, zeker in combinatie met een van onze buitengevelisolatiesystemen (StoTherm Classic, Vario, Mineral, Resol of Wood).” 

Een Belgisch project dat tot voorbeeld strekt, is Wallegang in Zoutleeuw. De gevels van de woningen zien er nog altijd piekfijn uit.

Onbeperkte ontwerpvrijheid

Een ander aspect waar StoCleyer B in uitblinkt, is esthetiek. “Het systeem biedt architecten een onbeperkte ontwerpvrijheid”, zegt Veerle Ooms. “De mogelijkheden zijn legio: horizontale en verticale verbanden, rondingen, plafondtoepassingen, voegloze opties … Ook qua maatvoering, kleuren en oppervlaktetexturen is er een ruime variatie aan keuzes en combinaties voorhanden. Ontwerpers kunnen naar hartenlust experimenteren via onze onlinetool ‘Cladding Creator’, waarna hun creaties gevisualiseerd kunnen worden in een Revit- of CAD-model om een realistisch beeld van de gevelafwerking te verkrijgen. Iedere bestelling wordt op maat gemaakt, waarbij ons geïndustrialiseerde productieproces de kwaliteit en continuïteit waarborgt. Bovendien zijn uitbloeiingen uit den boze en kan StoCleyer B ook toegepast worden op licht gebogen gevels.”

Kortom: StoCleyer B beschikt over heel wat waardevolle troeven, zonder in te boeten aan levensduur, robuustheid, kwaliteit en esthetiek. Dat blijkt eveneens uit enkele exemplarische referenties. “Een van de eerste projecten werd gerealiseerd in 1986 en is dus al ruim dertig jaar oud. De verwachting is dat dit gebouw nog eens minstens dertig jaar zal meegaan, wat ook bevestigd wordt door het Duitse Fraunhofer-instituut. Een Belgisch project dat tot voorbeeld strekt, is Wallegang in Zoutleeuw. Dat is in 2013 uitgevoerd, in combinatie met ons StoTherm Classic-gevelisolatiesysteem. De gevels van die woningen zien er nog altijd piekfijn uit!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details