Platform voor de bouw
Mobiele laserscanner brengt gebouwen en omgevingen razendsnel in kaart

Mobiele laserscanner brengt gebouwen en omgevingen razendsnel in kaart

De opmars van laserscanners in de bouwsector zet zich door. Zeker nu digitale 3D-modellen vaste prik worden, maken ze het mogelijk om gebouwen of omgevingen op een efficiënte manier in kaart brengen. “De mobiele systemen van GeoSLAM zijn in dat opzicht het neusje van de zalm”, weet Bert Meuleman van MOSEG Technologies. “De toepassingen zijn legio, en bovendien werken ze razendsnel. Het inmeten van een vrijstaande woning neemt slechts een halfuurtje in beslag.”

GeoSLAM heeft drie soorten laserscanners in het gamma, die functioneren op basis van het intelligente SLAM-algoritme. De ZEB REVO is een lichtgewichttoestel dat 43.000 punten per seconde registreert, met een eenvoudige werking, een compacte vormgeving en een hoge beschermingsgraad (IP64, stof- en waterdicht) als voornaamste troeven. De ZEB REVO RT (IP51) biedt je de mogelijkheid om de data in real time te laten verwerken door een mobiele computer die om je schouder hangt, waarbij je het scanproces live kan volgen op een tablet of smartphone die op het toestel te monteren is. De ZEB HORIZON is het meest geavanceerde systeem. Het registreert maar liefst 300.000 punten per seconde, heeft een bereik tot 100 meter en kan zelfs aan een drone gehangen worden om vanuit de lucht een digitaal terreinmodel van gebouwen, kunstwerken, installaties, grote terreinen of werven te maken. “De drie toestellen hebben enkele cruciale zaken gemeen”, vertelt Bert Meule-man van Belgisch verdeler MOSEG Technologies. “Ze werken niet alleen zeer snel en accuraat, maar zijn ook ‘mobiel’. Anders gezegd: ze kunnen scannen tijdens het bewegen en kunnen dus ‘schaduwvrij’ meten. Een enorme troef in vergelijking met de traditionele statische varianten!”

Gedetailleerde puntenwolk

De GeoSLAM-scanners draaien voortdurend om hun as om een sferische dekking te verzekeren. Dit resulteert in het ontstaan van een gedetailleerde puntenwolk, die via de bijhorende software vertaald wordt naar een bruikbaar geometrisch 3D-model. Aan de hand van aanvullende software (GeoSLAM Draw) kan je ook tekenen in die puntenwolk. Er zit onder meer een functionaliteit in die automatisch lijnen zoals muren, deuren en raamopeningen zal herkennen en vectoriseren. De digitale registraties zijn te exporteren naar verschillende formaten, waaronder CAD. De puntenwolk kan ook ingekleurd worden via een kleine videocamera onder de scanner, wat een nog realistischere weergave garandeert. “De toepassingen zijn legio”, aldus Bert Meuleman. “Denk bijvoorbeeld aan renovaties, waarbij je slechts een halfuurtje nodig hebt om een bestaand gebouw te vatten in een digitaal model waar een architect meteen mee aan de slag kan. Of aan sloopwerken, waarbij je rekening moet houden met de Tracimat-wetgeving, die stipuleert dat je alle sloopmaterialen moet traceren en vooraf de vermoedelijke hoeveelheden moet inventariseren. Of aan het registeren van de bestaande toestand van een projectomgeving, waarin je de nieuwe ontwerpen dan later een plaats kan geven. Maar je kan nog veel verder gaan dan dat. Een mooi voorbeeld is de Limburgse gemeente Riemst, die GeoSLAM-scanners gebruikt om de mijngangen op haar grondgebied (in totaal 350 à 400 kilometer) in kaart te brengen.”  


GeoSLAM-dag

Benieuwd welke mogelijkheden de Geo-SLAM-systemen exact te bieden hebben? Kom dan op 21 maart 2019 naar de Geo-SLAM-dag in Oosterzele, waar de Geo-SLAM-specialisten verschillende systemen en toepassingen zullen voorstellen. Inschrijven via info@moseg.be of telefonisch op 0473 64 12 73. (Aantal plaatsen is beperkt).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details