Platform voor de bouw
Modern hoogbouwmagazijn  als kloppend logistiek hart
TVH R7, het gloednieuwe hoogbouwmagazijn van ruim 30 meter hoog.

Modern hoogbouwmagazijn als kloppend logistiek hart

Als Alheembouw het over zijn technische expertise heeft, zijn dat geen loze woorden. Een zestigtal ingenieurs-projectleiders leggen namelijk elke dag hun brede technische kennis aan de dag om doordachte bouwprojecten te realiseren. Voor TVH R7, een gloednieuw hoogbouwmagazijn van ruim 30 meter hoog, ontwierp het ingenieursteam onder meer de staalstructuur.

Het ingenieursteam van Alheembouw ontwierp de staalstructuur.

“Dit was geen standaardproject en daar houden we van”, zegt Egon Braem, verantwoordelijke voor de industriepijler bij Alheembouw. “Net omdat we in die projecten onze meerwaarde kunnen tonen. Vanuit onze ervaring en kennis finetunen we ontwerpen. Kort gezegd: door gerichte en doordachte ingrepen betaalt de klant aan het einde van de rit minder, zonder dat wij op onze marges moeten inboeten. Om een optimaal resultaat te bekomen, gaan we vanaf de start een goede samenwerking aan met de architect en de bouwheer.”

“Vanaf onze eerste samenwerking hadden we een goede klik met TVH. We zijn trots dat we met hen mogen meegroeien”, zegt Egon Braem.

Voor het nieuwe hoogbouwmagazijn van TVH was dat niet anders. De bouwheer en aannemer wisten trouwens precies wat ze van elkaar mochten verwachten. Alheembouw was in het verleden al meermaals aan de slag voor TVH. “Heel recent nog leverden we de nieuwe hoofdkantoren op”, benadrukt Egon Braem, “Vanaf onze eerste samenwerking hadden we een goede klik. We werken vlot samen, in een prima verstandhouding. We zijn trots dat we op die manier mogen meegroeien met TVH.”

“Het was een intensieve en uitdagende klus”, benadrukt Egon Braem.

Ontwerpwedstrijd als basis

Eerdere positieve ervaringen deden TVH echter niet op automatische piloot kiezen voor Alheembouw. De totaalaannemer verdiende zijn strepen zelf. Architect Bruno D’Hondt schreef een ontwerpwedstrijd uit voor het hoogbouwmagazijn. Onder meer de staalstructuur en de koppeling tussen het nieuwe gebouw R7 en het bestaande, kleinere magazijn R5 wisten te overtuigen. Egon Braem: “We realiseerden de afgelopen jaren al een 35-tal hoogbouw-magazijnen. Dat leverde heel wat best practices op, waar ook TVH mee de vruchten van plukt. Voor andere klanten nemen we vaak het totaalproject in handen, tot en met de automatisatie. TVH is in die zin een uitzondering: zij hebben zelf zo veel expertise en skills in huis en kozen zelf andere nevenaannemers uit hun klantenportfolio. Onze focus lag hier dus op de ruwbouw.”     

Gebouwd op 640 funderingspalen

De uitvoering van de nieuwbouw begon bij het maken van de vloerplaat. De hoogbouw zit een drietal meter in de grond, via een soort kelderverdieping. Om die perfect waterdicht te maken, ging er veel aandacht naar het bemalen en draineren van de bouwput. Vervolgens voerde Alheembouw de betonwerken vakkundig uit. Ook in de kelder. “Het was een intensieve en uitdagende klus”, weet Egon Braem. “Het gebouw steunt op 640 funderingsplaten. Voor de vloerplaat gebruikten we 3.000 m³ beton. En om zetting van de aanpalende TVH R5 tegen te gaan bij het bemalen, draaiden we een secanswand tussen dat bestaande gebouw en de R7. Met die proactieve aanpak maken we een verschil.”

Heldere communicatie, efficiëntie en optimalisatie – de waarden die Alheembouw naleeft – garan-deerden niet alleen dat de deadline gehaald werd. Ze vervroegden de oplevering zelfs nog een stukje. In niet-evidente tijden bovendien. Midden november 2020 startten de bouwwerken. Eind augustus 2021 was het hoogbouwmagazijn, met een nokhoogte van 30,2 meter, wind- en waterdicht. “Onze klant had de ruimte heel hard nodig. Voor ons is het een natuurlijke reflex om er dan extra hard voor te gaan en de vooropgestelde timings te respecteren of, zoals hier, nog scherper te stellen.”    

Franki Foundations – Funderingstechnieken

Met zijn totaalaanbod op het vlak van diepfunderingen is Franki Foundations de marktleider in diepfunderingstechnieken in België. Voor de funderingen onder de vloerplaten van hoogbouwmagazijn TVH R7 voerde Franki Foundations de nodige analyse van het grondonderzoek uit. Op basis van dat grondonderzoek en de opgegeven lasten ging het bedrijf aan de slag. “Wij streven steeds naar het technisch-economisch optimum”, zegt Piet Kindt, Head of Projects bij Franki Foundations. “Een van onze sterkte punten is dat we blijven zoeken naar de optimale oplossing. Door ons brede aanbod hebben we steeds de gepaste technieken en materialen in huis, gecombineerd met onze rekentechnische kennis.” 

Bij TVH R7 werd gekozen voor grondverdringende schroefpalen. “Die werden op zo’n manier afgewerkt dat we de correcte zettingsreductie realiseerden. Het hoogbouwmagazijn rust op 640 funderingspalen, die in een optimaal raster onder de vloerplaten geplaatst zijn. Grote uitdagingen waren het aanpalende magazijn en de bestaande riolering. Die zone werd uitgevoerd met neutrale gronddrukpalen, zonder enige invloed op het naburige gebouw en de bestaande riolering”, benadrukt Piet Kindt. “Zo bleven de leidingen intact en ontstond er geen schade aan het gebouw.” Ook hiervoor vond Franki Foundations een plannings-technisch en economisch geslaagde oplossing. 

Tot slot was – zoals steeds – de timing van fundamenteel belang. “In overleg met Alheembouw werkten we een minutieuze planning en fasering uit. Zo speelden we kort op de bal en slaagden we erin de strakke timing aan te houden. Het uitgangspunt voor een geslaagde samenwerking.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details