Platform voor de bouw
Moderne nieuwbouw voor een warme school
GBS Beekbeemden verwelkomde de schoolgaande jeugd in een erg moderne nieuwbouw te midden van een groene omgeving.

Moderne nieuwbouw voor een warme school

In Heusden-Zolder opende begin september een gloednieuwe scholencampus met bijbehorende sporthal en kunstacademie. GBS Beekbeemden verwelkomde de schoolgaande jeugd in een erg moderne nieuwbouw te midden van een groene omgeving. 

De bestaande school aan de andere kant van de Ringlaan in Heusden-Zolder, die al sinds 1984 bestaat, had zijn beste tijd gehad. Een nieuwbouw op een andere locatie drong zich op om de 250 leerlingen van het lager en het kleuteronderwijs naar behoren te kunnen ontvangen. Het programma omvat de bouw van een nieuwe basisschool, een sportzaal, twee wandelbruggen, een parking en de parkaanleg. De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt 6.056,5 m², waarvan 4.390 m² voor het schoolgebouw met 391 m² overdekte speelplaats. De sportzaal heeft een oppervlakte van 1.224 m². Die oppervlaktes geven aan dat de nieuwe school vooral meer ruimte biedt aan de kinderen en hun leerkrachten. Het ontwerp voorziet in zeven kleuterklassen en twaalf klassen voor de lagere school, verschillende ICT-ruimtes, één techniekklas, vier ruimtes voor levensbeschouwelijke vakken en twee zorgklassen. Er zijn ook twee refters met eetzalen en keukens ingericht.

Het programma omvat de bouw van een nieuwe basisschool, een sportzaal, twee wandelbruggen, een parking en de parkaanleg.

Snelle uitvoering

Q-BUS Architectenbureau was verantwoordelijk voor het ontwerp en de opvolging van de architectuur. Haex Bouwonderneming fungeerde als hoofdaannemer in Heusden-Zolder. Gerry Rutten, projectleider bij Haex, is heel tevreden over het project: “We leverden de nieuwbouw een week voor het bouwverlof op en de week nadien stond de verhuiswagen klaar om alles in te richten voor de opening van de school in september. De werken gingen heel vlot. Onze ervaring met prefab maakte dat we de ruwbouw in sneltempo konden afwerken en alles spoedig wind- en waterdicht konden maken. Dat bood een voordeel bij de afwerking en de uitwerking van de technieken, waar we meer tijd voor konden nemen.”

Nog iets wat de snelheid van het project ten goede kwam: het BIM-model. Gerry Rutten: “De architect werkte het ontwerp al volledig uit in BIM, waarbij zowel stabiliteit als technieken werden ingepast. In de uitvoeringsfase werkten onze projectvoorbereiding en prefabafdeling hierop verder, zodat we vooraf conflicten en moeilijke knooppunten konden bestuderen. Op de werf konden de ploegbaas, werfleiders en onderaannemers het model dan ook gemakkelijk raadplegen.”    

Een innovatief sportvloersysteem met volledig geïntegreerde ledbelijning zorgt ervoor dat kinderen meer en anders bewegen.

Eén geheel dankzij passerelle

De lagere school torent met zijn drie bouwlagen hoog boven de omgeving uit en is zo zichtbaar in de wijde omtrek. Samen met de kleuterschool werd dat gebouw opgetrokken uit prebab betonkolommen met balken en invulmetselwerk. De aanpalende academie kreeg betonnen kolommen met houten leggers in gordingenstructuur. Dat creëerde een zacht en warm gevoel. “Voor een bezoeker lijkt het alsof de lagere en de kleuterschool aparte gebouwen zijn”, zegt Rutten. “Maar op de eerste verdieping staan ze met elkaar in verbinding via een passerelle. Zo maken we er toch één groot geheel van.”

Verderop staat dan de sporthal, die gerealiseerd is in massiefhoutbouw en bekleed is met een gevelsteen. Een innovatief sportvloersysteem met volledig geïntegreerde ledbelijning zorgt ervoor dat kinderen meer en anders bewegen. Die polyurethaan gietvloer met ledstrips van leverancier Janssen-Fritsen is de eerste van zijn soort in België.

De lagere school torent met zijn drie bouwlagen hoog boven de omgeving uit en is zo zichtbaar in de wijde omtrek.

Klimatisatie

Het interieur en de inrichting zijn uiteraard op maat van de kinderen. Een akoestisch dempende vloer maakt de ruimtes minder druk. Accentkleuren die terugkomen op de vloer en de meubels helpen de kinderen zich beter te oriënteren. Kleuters en lagereschoolkinderen hebben ook elk hun eigen speelplaats, die bereikbaar is vanuit het park. De twee overdekte toegangen naar de lagere school zorgen voor een verdeling en spreiding van de leerlingen-stroom op piekmomenten. 

Er zitten veel technieken in GBS Beekbeemden die het leven van kinderen en leerkrachten een pak aangenamer maken. Een volledig gesloten ventilatiesysteem D zorgt voor frisse lucht. Vloerverwarming gekoppeld aan een BEO-veld onder de speelplaats – 28 boringen van 150 meter diep –  verwarmt en koelt het water. “Zo kunnen we de klimatisatie in de klassen perfect regelen”, zegt Rutten. “In de warme augustusweken merkte je bijvoorbeeld al dat het binnen een paar graden koeler was dan anders. Dat maakt in zo’n drukke schoolomgeving toch een groot verschil.”    

R&M Van Den Boer – Buitenschrijnwerk

Het buitenschrijnwerk van de nieuwbouw van GBS Beekbeemden werd geplaatst door R&M Van Den Boer uit Lommel. Het bedrijf is gespecialiseerd in aluminium toepassingen in de meer uitdagende projecten: gevels met grote raampartijen bijvoorbeeld. R&M Van Den Boer werkt vaak in onderaanneming voor Haex. “GBS Beekbeemden was wederom een erg leuk project”, zegt Marc Van Den Boer, bedrijfsleider bij de Lommelse specialist. “We plaatsten er het raamsysteem Masterline 8 HI, dat voldoet aan de strengste isolatienormen, en het CW 50-gevel- en daksysteem. Beide zijn producten van Reynaers Aluminium, toch hét kwaliteitsmerk op de Belgische markt.” In de loop der jaren groeide R&M Van Den Boer uit van een familiebedrijf tot een dynamische kmo met zo’n 25 medewerkers. De onderneming maakt het verschil met haar grote flexibiliteit, snelle levertermijnen en een jarenlange samenwerking met dezelfde vaste teams van onderaannemers. “We hopen op die manier mooie projecten zoals dat in Heusden-Zolder te kunnen blijven uitvoeren.”

Frame Products – Prefab beton en snelbouwmuren

Een grote verdienste bij het nieuwbouwproject van GBS Beekbeemden is dat de uitvoeringssnelheid erg hoog lag. Zo werd de ruwbouw op amper vier maanden tijd opgetrokken. Dit was in belangrijke mate te danken aan de prefaboplossingen van Frame Products. “We hebben 100 m³ prefabbetonelementen vervaardigd (kolommen, balken en wanden), die zijn aangevuld met 3350 m² verdiepingshoge prefab snelbouwmuren”, vertelt bedrijfsleider Wouter Schuer. “Aangezien we al deze elementen kant-en-klaar en just in time geleverd hebben, lag het rendement op de werf erg hoog. Bovendien brengt prefabricatie nog enkele andere waardevolle troeven met zich mee: minder afval, weers-onafhankelijke productie, een reductie van de foutenlast en grotere veiligheid. Daar heeft Haex de vruchten van geplukt bij de realisatie van de nieuwbouw. We hebben ook erg goede herinneringen aan de fijne samenwerking met Q-BUS Architectenbureau. Net als wij staan ze heel ver in het BIM- en leanverhaal, wat in dit project een grote troef was. Toen we als productiebedrijf instapten, stond het BIM-model al volledig op punt, waardoor we het 3D-ontwerp meteen konden omzetten naar productieplannen en de vereiste uitvoeringssnelheid konden handhaven. Zo hebben we het graag!”

Kleurrijke vloer- en schilderwerken in fraai schoolgebouw

Scholenbouwprojecten gaan altijd gepaard met een strakke timing. De deadline van 1 september biedt immers weinig tot geen ruimte voor opgerekte uitvoeringstermijnen. Dat bleek ook bij de nieuwbouw van GBS Beekbeemden, waar TERPenTIJN alles uit de kast haalde om de vloerbekleding en het schilderwerk tijdig op te leveren. Met succes. 

Tekst en beeld Tim Janssens

De voornaamste uitdaging was dat er in de gangen felgekleurde halve cirkels met doorsnedes tot een 4-tal meter geïntegreerd moesten worden in de licht- en donkergrijze basisvloer.

“We hebben voor Beekbeemden de zachte vloerbekledingen geplaatst (2500 m² pvc-vloeren) en schilderwerken uitgevoerd (eveneens 2500 m², waaronder een zeventigtal deuren)”, vertelt Gert Panjaar, die TERPenTIJN in 2012 oprichtte. “De voornaamste uitdaging was dat er in de gangen felgekleurde halve cirkels met doorsnedes tot een 4-tal meter geïntegreerd moesten worden in de licht- en donkergrijze basisvloer. We hebben speciale mallen laten maken om ze mooi rond te krijgen. Dat die halve cirkels zich telkens aan een deuropening situeerden en vaak tot half tegen de muur kwamen, vergde enkele extra uren denk- en meetwerk. In de sanitaire ruimtes moesten we ook cirkels schilderen op de wanden, dus dat was duidelijk een belangrijk esthetisch accent voor de architect. Door omstandigheden zijn we later dan voorzien kunnen beginnen, dus er was wel wat tijdsdruk. Gelukkig hebben we onze werkzaam-heden tijdig kunnen afronden.”

“In de sanitaire ruimtes moesten we ook cirkels schilderen op de wanden, dus dat was duidelijk een belangrijk esthetisch accent voor de architect”, zegt Gert Panjaar.

Totaalafwerking van a tot z

TERPenTIJN startte tien jaar geleden als schilders- en vloerdersbedrijf, maar is intussen uitgegroeid tot een bedrijf dat de volledige afwerking van nieuwbouw- en renovatieprojecten op zich kan nemen. Het was dan ook niet aan zijn proefstuk toe in GBS Beekbeemden. “Onze rol beperkte zich tot vloer- en schilderwerken, maar we doen ook pleister- en gyprocwerken, systeemplafonds enzovoort. We zijn met andere woorden gespecialiseerd in totaalafwerking, in nauwe samenwerking met andere betrokken (onder)aannemers”, legt Gert Panjaar uit. “Een van onze mooiere projecten is het Mercure-hotel in Han-sur-Lesse. Daar hebben we van a tot z alles voor onze rekening genomen: pleisterwerken, gipskartonwanden, valse plafonds, schilder- en behangwerken, vloerbekleding … Voor de GO! Next-groep hebben we in Hasselt afgelopen voorjaar nog twee scholen afgewerkt, die onlangs de deuren hebben geopend. Ook in kantoorgebouwen zijn we geregeld actief, zoals de hoofdzetel van het WTCB in Brussel. 5000 m² vloerbekleding (tapijt, linoleum, pvc …) op verschillende soorten ondergronden voor hét wetenschappelijke kenniscentrum in de bouw: ook dat kan uiteraard tellen als referentie. Ontzorging is ons streefdoel, zowel voor de eindklant als de hoofdaannemer. Het mooie aan onze job is dat we steeds een piekfijn eindresultaat kunnen afleveren. Dat hebben we eens te meer bewezen bij de realisatie van de nieuwbouw van GBS Beekbeemden!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Heusden-Zolder
  • Architect Q-BUS Architectenbureau (Lummen)
  • Hoofdaannemer(s) Haex Bouwonderneming (Oudsbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details