02:34
16-10-2017

Moderne versie van de oude dorpsstraat

Met Residentie ‘De Kloef’ kreeg de oude klompenfabriek aan de Klakvijverstraat in Grimminge een wel erg opvallende herbestemming. Zestien assistentiewoningen en een flat voor de conciërge werden op subtiele wijze in de oorspronkelijke site geïntegreerd, met de nodige aandacht voor de fysieke en mentale noden van senioren. Maar wat bijzonder opvalt, is de lage ecologische voetafdruk van dit pand, die te danken is aan enkele markante ingrepen. 

De site van de klompenfabriek is 2.700 m² groot en wordt gekenmerkt door een overbouwde inrijpoort tussen twee identieke woningen. Omdat de industriële panden in het binnengebied totaal vervallen waren, koos de bouwheer voor een quasi volledige nieuwbouw. Een eerste deel bestaat uit een volume met twee bouwlagen, waarin twaalf flats zijn ondergebracht die allen uitkijken op een binnenstraat. “Veel bewoners groeiden op in de jaren kort na Wereldoorlog II, dus zonder televisie. De warme zomeravonden werden op straat doorgebracht. Deze sfeer hebben we in de architectuur proberen te simuleren. Elke flat beschikt aan de slaap- en badkamer over een semiprivaat terras, terwijl de leefruimtes volledig op de binnenstraat aansluiten. Hierdoor kan het gebouw beschouwd worden als een moderne versie van de oude dorpsstraat”, vertelt Werner Roelants van Aché Ligno Architecten.

Bijna integraal uit hout
“In concreto is het gebouw opgevat als een langwerpig trapezium dat breder wordt naar de tuin toe en een licht hellend dak bevat”, gaat Roelants verder. “De binnenstraat kreeg een grote, westgerichte glasgevel die optimaal van de zonnestraling kan profiteren.” Naast dit nieuwe volume is het gebouw aan de straatkant deels afgebroken en gerenoveerd tot vier assistentieflats en een conciërgewoning. Hierbij werd een stuk bijgebouwd, zodat de bewoners terechtkunnen in een gemeenschappelijke zitruimte met een volledig uitzicht op de Klakvijverstraat. Deze ruimte sluit eveneens aan op de binnenstraat.”

Residentie ‘De Kloef’ heeft een benutbare oppervlakte van bijna 1.500 m². Het werd vanop een gewapende betonplaat op volle grond quasi integraal opgebouwd uit massiefhouten panelen. De draagstructuur bestaat uit CLT-panelen (Cross Laminated Timber), en de glazen vliesgevel is opgetrokken met gelamelleerde houten balken. Architect Stefaan Tiberghin: “Enkel bij complexe verbindingen hebben we metalen hulpstukken gebruikt. Qua buitenafwerking kozen we voor XPS-isolatieplaten en buitenpleisterwerk in een lichte kleur. Binnen opteerden we voor een maximale zichtbaarheid van het hout door het enkel te verven en/of te vernissen.


De leefruimtes sluiten volledig aan op de binnenstraat.

Unieke ecologische ingrepen
Op ecologisch vlak is Residentie ‘De Kloef’ in vele aspecten uniek. Eerst en vooral bestaat het gebouw bijna volledig uit hout. Daarnaast wordt de vloerverwarming gevoed door drie lucht-waterwarmtepompen, die trouwens ook instaan voor de productie van het sanitair warm water. De grote glasgevel van de binnenstraat is westelijk georiënteerd en zorgt ervoor dat het gebouw ’s avonds opgewarmd wordt met gratis zonnewarmte. Architect Piet Kerckhof: “Alle hellende daken op het grote gebouw zijn uitgerust met een extensief groendak. Het regenwater wordt er vertraagd afgevoerd naar twee grote regenputten. Dagelijks wordt het dak opnieuw bevloeid met het opgeslagen water. Zo verdampt het in plaats van in de openbare riolering terecht te komen. Bovendien zorgt deze techniek voor een evaporatieve koeling van het gebouw in de zomerperiode en een warmer buitenklimaat in de winter. Het groendak resulteert daardoor onrechtstreeks in een hogere energie-efficiëntie. Ten slotte nog dit: aangezien het gebouw lager ligt dan de achtergelegen percelen, hebben de buren een aangenaam uitzicht op het groendak. Op deze manier integreert het grote complex zich optimaal in de omgeving.”


Participanten aan het woord

NC Creations – Gyproc, bepleistering en schilderwerken onder één dak
Alle plafonds en enkele muren van De Kloef zijn door NC Creations uit Galmaarden met gyproc bekleed en afgewerkt met verf of vernis. “Precies het feit dat we deze combinatie van werken kunnen aanbieden, is onze sterkste troef”, vertelt zaakvoerder Christophe Neyt. “Daarnaast maken we het verschil door erg snel op de klantenvraag in te spelen. In vier weken tijd plaatsten we in De Kloef met vier mensen ongeveer 850 m² gyproc én schilderden we alle kamers, wat neerkwam op zo’n 2.500 m². De grote hal van 600 m² hebben we volledig vernist, inclusief het dragende gedeelte rond de ramen en kolommen. Voor dit laatste gebruikten we een speciaal brandwerend vernis uit Frankrijk dat met de rol en kwast kon worden aangebracht. Voor ons was dit project erg belangrijk, want het was de eerste keer dat we zo’n grote opdracht in een massief gebouw mochten verwezenlijken. Het is echter zo goed meegevallen dat het naar meer smaakt!”


Technische Fiche 

Bouwheer Beauprez Service Residenties (Grimminge)
Architect Aché Ligno Architecten (Aalter)
Hoofdaannemer bouwteam van aparte aannemers

Tekst | Els Jonckheere        Beeld | Aché Ligno
Uitgelichte foto boven: Het gebouw is bijna volledig opgetrokken uit hout.

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: De Kloef , Grimminge , Projecten , zorgprojecten

Bouwen aan Vlaanderen partners