Platform voor de bouw
Modulair bouwen: flexibel en duurzaam
De Meeuw bouwde in Amsterdam een tijdelijk modulair schoolgebouw dat niet te onderscheiden is van een permanente constructie.

Modulair bouwen: flexibel en duurzaam

Als ons land de omslag moet maken naar duurzaam en circulair bouwen, moeten we innovatief met onze gebouwen omgaan. De Meeuw heeft zulke innovaties in huis. De specialist in modulair bouwen biedt hoogwaardige oplossingen met tijdelijke of permanente bouwunits aan.

De modulaire bouwmethode van De Meeuw heeft veel praktische voordelen. Ze is snel en flexibel, maar op een duurzame manier. Complete bouwmodules, inclusief technische installaties, worden vooraf gefabriceerd in de eigen productiehallen en ter plaatse geassembleerd. De eindklant kan zelf de gewenste look, indeling en afwerking kiezen.

Tijdswinst

Het productieproces bestaat uit twee stromen. In de eerste hal maakt De Meeuw cascomodules uit grote staalcomponenten. Daar storten werknemers een betonvloer in, een strak afgewerkte ondergrond die als basis dient voor de module. Dat halffabricaat gaat vervolgens naar de assemblagehal, waar de modules volledig worden afgewerkt, inclusief kozijnen, sanitair en binnen-wanden. “Op die manier kunnen we vijftien tot twintig modules per dag produceren”, stelt Koen Lismont, director of Sales and Business Development bij De Meeuw. “Dat stemt overeen met een tijdswinst van 50 % in vergelijking met traditionele bouwmethodes. En natuurlijk boeten we niet in op kwaliteit. Het zijn vooral de ideale werkomstandigheden die deze snelheid mogelijk maken. Wij moeten ons geen zorgen maken om weerverlet en onze werknemers zijn snel vertrouwd met de specifieke taken die ze in de units moeten uitvoeren.”

“Het is er niet aan te zien dat het om een tijdelijk en modulair gebouw gaat”, stelt Jurgen Van Muylder, Sales Developer bij De Meeuw.

Afwerkingsgraden

De Meeuw staat al heel lang bekend voor zijn containers, die het met deze snelle gestandaardiseerde bouwmethodes produceert. Maar het bedrijf biedt veel meer aan, in verschillende afwerkingsgraden die de brug slaan tussen tijdelijke en permanente gebouwen. Lismont: “Zo beschikken we ook over een ‘Deluxe & Complete’-oplossing, die qua look en comfort niet te onderscheiden is van een tradi-tioneel gebouw. Die oplossing is misschien nog niet zo bekend in de bedrijfswereld, maar in de zorg-sector en de scholenbouw is ze al enorm populair.”

Expats

Een mooi voorbeeld daarvan is de International Community School in Amsterdam. Door de brexit steeg de vraag naar onderwijs voor expatkinderen in de Nederlandse hoofdstad erg snel. De Meeuw bouwde daarom een tijdelijk modulair school-
gebouw dat niet te onderscheiden is van een permanente constructie. Wanneer de kinderen binnen een vijftal jaar naar een definitief schoolgebouw verhuizen, zal Amsterdam de tijdelijke modules op een andere plek in de stad inzetten. De Meeuw hield hier al rekening mee bij het ontwerp van het project.

Wanneer de kinderen binnen een vijftal jaar naar een definitief schoolgebouw verhuizen, zal Amsterdam de tijdelijke modules op een andere plek in de stad inzetten.

Verplaatsbaarheid niet uit het oog verliezen

Het modulaire karakter van het gebouw zorgt ervoor dat je het makkelijk uit elkaar kan halen en vervolgens kan verplaatsen. “Toch is het er niet aan te zien dat het om een tijdelijk en modulair gebouw gaat”, stelt Jurgen Van Muylder, Sales Developer bij De Meeuw. Tegen de buitenkant van de modules is een losse gevel geplaatst. “Een zogenaamde cassettegevel, die voor een moderne en permanente uitstraling zorgt. Zonder daarbij de modulariteit en toekomstige verplaatsbaarheid uit het oog te verliezen.” 

Ecologische voetafdruk

Die modulaire manier van werken van De Meeuw helpt het bedrijf ook om de ecologische voet-afdruk van zijn processen erg klein te houden. “Wij streven naar een maximaal hergebruik van materialen en brengen circulair bouwen in de praktijk”, zegt Lismont. “We kunnen onze units die deel uitmaakten van een gebouw hergebruiken in andere projecten. Maar ook uit units die vanuit een eerder huurproject terug naar ons komen, recupereren we componenten bij het assembleren van nieuwe units. Op het hoofdkantoor wordt ondertussen ook sterk ingezet op een tweedehandscircuit, waarbij bijvoorbeeld sanitair of buitenschrijnwerk aan klussers wordt verkocht. En er wordt zelfs teruggegaan tot op het niveau van de grondstof. Gebruikte pvc-vloeren of plaatmaterialen keren terug naar de leverancier om daar opnieuw te worden ingezet als grondstof voor eigen productie.”

Een hedendaags kantoorproject van De Meeuw. “We zijn ervan overtuigd dat onze modulaire bouwmethode voor veel organisaties de toekomst is”, zegt Koen Lismont. (Beeld: Simon Van Ranst)

Circulaire revolutie

Zeker op de woonmarkt kunnen de modules van De Meeuw voor een circulaire revolutie zorgen. Ze zijn immers eenvoudig aan te passen aan wisselende woonwensen doorheen de tijd. “Beeld het je eens in”, zegt Lismont. “Een jong koppel zoekt een betaalbare starterswoning. Dat kan al met een drietal modules die samen een moderne, volwaardige woning vormen. Bij gezinsuitbreiding komt er gewoon een nieuwe module bij. En gaan de kinderen na verloop van tijd het huis uit? Dan komt zo’n module terug naar ons. In de toekomst zou een zoon of dochter die gaat studeren zijn unit zelfs kunnen transporteren naar geschikte ruimtes in universiteitssteden. Zo’n flexibel concept speelt dus vlot in op de veranderende behoeften van onze klanten. En dat op een efficiënte manier, niet alleen voor de klant zelf, maar ook globaal gezien voor de hele woningmarkt.”

Uitbreiden en inkrimpen

Die flexibiliteit geldt trouwens ook voor bedrijven. In tijden van thuis- en flexwerk is het voor organisaties niet makkelijk om kantoren en bedrijfsruimtes juist af te stemmen op het personeel. Met een modulaire bouwmethode pas je je organisatie snel aan die veranderende omstandigheden aan. Zowel uitbreiding als inkrimping behoren tot de mogelijkheden. “We zijn er dan ook van overtuigd dat onze modulaire bouwmethode voor veel organisaties de toekomst is”, sluit Lismont af.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details