Het nieuwe schoolgebouw van het VTI in Brugge werd begin december 2021 opgeleverd. Op de voormalige industriële site van Bombardier verrees een zeer open gebouw met veel lichtinval en moderne technieken. De realisatie van deze strakke nieuwbouw kadert in het Scholen van Morgen-project van de Vlaamse overheid.
Met 4.000 vierkante meter klassieke buitenramen, een gordijngevel van 1.500 vierkante meter en nog eens 1.900 vierkante meter binnenramen weet je dat het nieuwe schoolgebouw van het VTI in Brugge baadt in natuurlijk licht. Een hele verbetering tegenover de voormalige site, die dateerde uit 1970 en al lang niet meer voldeed aan de moderne normen. “Deze nieuwbouw bevindt zich op een voormalige industriële site. Dat verleden zie je terug in dit nieuwe schoolgebouw. Een uit-straling die perfect bij een technische school past”, zegt Siska Desmet, projectmanager bij Antwerpse Bouwwerken, onderdeel van Eiffage Benelux. Dit project heeft een totale oppervlakte van 17.500 vierkante meter en biedt plaats aan ateliers, klaslokalen voor de afdelingen mechanica, elektriciteit, garage, en theoretisch technische richtingen, een refter en een sportzaal. Ook het internaat en het volwassenenonderwijs worden erin ondergebracht.
De bouwheer koos voor het Nederlandse architectenteam van Van den Berg Architecten, dat een modulair, overzichtelijk ontwerp met vier bouwlagen maakte. Centraal loopt de middengang en links daarvan bevinden zich de klaslokalen, ateliers en labo’s. De rechterkant is voorbehouden voor de ontspanningsruimtes. Beide delen zijn duidelijk met elkaar verbonden door het vele glaswerk. “De klaslokalen zijn opgebouwd met glaswanden. Dat past binnen een nieuw concept van lesgeven, waarbij de overvloedige lichtinval het leerproces stimuleert”, zegt Siska Desmet.
Het gebouw werd gerealiseerd door Vuylsteke-Eiffage en Antwerpse Bouwwerken, beiden lid van de internationale groep Eiffage. Tot en met de volledige buitenaanleg met parkeerplaatsen, picknickbanken, groenaanleg … Het is opgebouwd uit 641 prefabkolommen en 208 prefabbalken. Die werden inhouse door Vuylsteke geproduceerd. Deze volledige draagstructuur van balken en kolommen is binnenin zichtbaar gelaten, op enkele afwerkingen met gipswanden na. De gevel is bekleed met
aluminium composietplaat.
“Die open structuur en zichtbare technieken dragen bij tot het industriële karakter en het technische aspect van deze school. Zeker in de ateliers biedt dit een meerwaarde”, vindt Desmet. “In de klaslokalen werd voor linoleum gekozen als vloerbekleding, in de gangen voor een mortelvloer en in de sanitaire ruimtes voor gietvloeren. In de sporthal werkten we met een staalstructuur, die is afgewerkt met een geperforeerde houten wandbekleding in functie van een optimaal akoestisch comfort.” Bij een modern gebouw horen ook moderne technieken. Die uiten zich hier in de vorm van geothermie. Er werd 20 kilometer aan leidingen geplaatst om warmte uit de grond te halen. Op die manier wordt het gebouw bijna volledig verwarmd met behulp van hernieuwbare energie.
Zo beschikt het VTI in Brugge vandaag over een gloednieuw gebouw, dat is vormgegeven door de Scholen van Morgen. Antwerpse Bouwwerken is een trouwe partner van dit project en zal tevens dertig jaar lang instaan voor het onderhoud van dit gebouw. Het bedrijf beschikt dan ook over een ruime expertise op het vlak van scholenbouw en kende geen moeite om het project van a tot z te realiseren. “Al is een project van zo’n omvang best een uitdaging. Zo moest er bij de inrichting ook rekening gehouden worden met de technische uitrusting van CNC-machines, hefbruggen, trekbanken enzovoort”, vertelt Siska Desmet. “We realiseerden dit project in 22 maanden tijd. Dat is krap voor zo’n groot project, maar door tijdig onze bestellingen te plaatsen en goed samen te werken, hebben we het gehaald. We werkten met een veertigtal arbeiders aan de ruwbouw en in de afwerkingsfase werd dat opgeschaald naar 110 mensen. Ook de volledige uitwerking in een BIM-model hielp ons vooruit.”
Beddeleem – Brandwerende glaswanden
Beddeleem is al zeventig jaar lang actief als fabrikant en plaatser van systeemwanden, klimaatplafonds, deursystemen en projectmeubilair. Het bouwde een stevige expertise op en investeert voortdurend in innovatie met een sterke O&O-afdeling. De focus ligt op de kantoormarkt, maar het nieuwe gebouw van het VTI in Brugge bewijst dat de Beddeleem-producten ook perfect in een schoolomgeving thuishoren. “Voor dit project installeerden we zowel brandwerende glazen wanden als niet-brandwerende glazen systeemwanden”, legt commercieel directeur Jochen Daneels uit. “Het grootste deel daarvan zijn onze brandwerende
en rookdichte JB Fireglass-glaswanden. JB Fireglass is een van onze vele wandsystemen waarmee we heel competitief zijn dankzij onze verticaal geïntegreerde productie.”
De brandwerende glaswanden garanderen de veiligheid van het gebouw en vrijwaren toch het open karakter. Precies daarom zijn glazen systeemwanden zo’n populair product. “Ze dragen bij tot het comfort”, zegt Jochen Daneels nog. “Het glas houdt de ruimtes licht en open, terwijl je toch aan compartimentering doet. Het VTI in Brugge bewijst dat glazen systeemwanden ook bijdragen tot de creatie van een stimulerende leeromgeving.”
BSD-isolaties – Dakisolatie
BSD-isolaties plaatste in onderaanneming van Vuylsteke-Eiffage en Antwerpse Bouwwerken 6.000 vierkante meter hellingsbeton op de platte daken van het nieuwe schoolgebouw van het VTI in Brugge. De isolatielaag wordt op de dakplaat gegoten in een bepaalde helling, zodat het water naar de afvloeipunten stroomt. “Hier werd gekozen voor onze CELLOBETH HS-T. Dit is een isolatiebeton dat door ons speciaal is ontwikkeld voor deze toepassing. De hardheid van de toplaag staat hier centraal om een maximale hechting van het dampscherm te verzekeren. Weerschommelingen hebben zo goed als geen invloed op de kwaliteit”, legt zaakvoerder Filip Deconinck uit. Het familiebedrijf uit Reninge is al sinds 1995 expert in vloerisolatie en hellingsbeton. Ook hun dakisolatie-systeem Polybeth combineert een snelle plaatsing met een hoogwaardig en brandveilig resultaat.
BouWatch – Werfbeveiliging en -veiligheid
Al meer dan tien jaar staat BouWatch in voor de tijdelijke beveiliging en veiligheid op bouwwerven. Het bedrijf is actief op verschillende locaties in Europa en beveiligt meer dan vijfduizend sites, waaronder zo’n 270 in België. In juni 2021 werd de onderneming ingeschakeld voor het nieuwe schoolgebouw van het VTI in Brugge. “De bouw zat al in de afwerkingsfase, waardoor er meer kostbare materialen op de werf aanwezig waren. Na eerdere problemen klopte de projectleiding bij ons aan”, vertelt Johan Vrydag, accountmanager bij BouWatch België. “Dat het gebouw aan het einde van een kaai ligt en er verschillende bedrijven gevestigd zijn in de omgeving, maakte dit dossier redelijk complex.”
BouWatch bracht ter plaatse de risico’s in kaart en installeerde cameramasten op de verschillende toegangswegen. De masten zijn standaard uitgerust met dubbele camera’s, zodat de weg en de werf altijd bewaakt worden. “Onze camera’s werken met actieve detectie en registreren elke beweging. Het systeem analyseert of het om een persoon of een voertuig gaat en geeft ook de snelheid aan waarmee een object zich voortbeweegt.” Bij onregelmatigheden krijgt de meldkamer een bericht, inclusief videoclip. Zo kan de politie indien nodig snel worden ingeschakeld. “En dat was hier ook een paar keer het geval. Door diefstal van belangrijke onderdelen te vermijden, konden we de voortgang van de werken vrijwaren.”
Reynders – Maatwerk in internaat
Reynders heeft meer dan honderd jaar ervaring in de bouwsector en maakt deel uit van de groep Eiffage. Reynders is niet alleen een klasse 8-bouwbedrijf, maar is ook gericht op de afwerking van gebouwen. Zo beschikt het in Houthalen over een eigen atelier voor maatmeubilair. Precies daarom werd een beroep gedaan op hun expertise voor de aankleding van het VTI in Brugge. “Al het maatwerk in het internaat komt uit ons atelier en werd vervaardigd in HPL”, zegt business developer Dirk Verschueren. “Voor elk van de 69 studentenkamers maakten we een bed, een bureau en een hoge kast. Hetzelfde deden we voor de kamers van de begeleiders. Daarnaast staan er in de ontspanningsruimtes van de leefgroepen keukenmeubels uit ons eigen atelier, net zoals lockers in de leraarskamer en een barmeubel in het landschapskantoor van het administratief personeel. Verder leverden we een meubel voor de inkombalie en vast meubilair voor de gemeenschappelijke ruimtes van het internaat, zoals een kast voor de PlayStation, hoge bartafels, een dressoir … Tot slot vind je ons maatwerk ook terug in het restaurant. Daar plaatsten we zitbanken en een groene moswand. Dit project was ons op het lijf geschreven.”
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.